Hoe worden ze? Lezen Stilte voor de storm. 6 minuten Volgende De beste Bolletjes

Stilte voor de storm.

Deze nieuwsbrief wil ik graag beginnen met een bedankje aan Janneke en Bert Hermans voor het lieve mailtje dat ze mij onlangs stuurde. Zij schreven mij de volgende warme woorden:

Het is zondagochtend en er is al mail. 
Een vrolijke en interessante mail van Fluwel. 
Deze dag kan niet meer stuk. 
Hoewel wij 80 en 73 zijn en wachten op een flat bij een zorggebouw, is voor mij Fluwel nog steeds een snoepdoos.  
Eigenlijk mag ik geen snoep uit deze doos meer bestellen, want de tuin gaf dit voorjaar al een paradijs van bolbloemen. 
Maar genoeg is in dit geval niet altijd genoeg en bij een flat is altijd een balkon voor bloempotten. 
Deze dag ga ik in jullie snoepdoos kijken en bestellen voor het volgende voorjaar hier of misschien het balkon. 
Jullie mail doet leven !  
Hartelijk dank voor deze mail. 

Nadat ik gevraagd had of ik deze mail in mijn nieuwsbrief mocht gebruiken wisten Janneke en Bert mij nog meer te behagen met het volgende compliment.

Ik heb mij nu niet alleen door het uiterlijk van de snoepjes laten verleiden, maar ook door het verhaal dat aan de snoepjes vast zat. 
Het is proza !!! 
Bravo voor de heerlijke verhalen bij menig bloembol en ik koos daardoor meer dan een balkon kan bevatten.  

Narcissus Loving Her

Soms zou ik het bijna vergeten, maar wat heb ik toch een leuk werk. Als je mensen blij mag maken met al het bloembollen moois wat Moeder Natuur te bieden heeft…

Hartelijk dank Janneke en Bert, het doet ons echt goed dergelijke lieve mailtjes te ontvangen.

Zo stuurde ook Joost deze leuke foto met woorden; wat doen ze het weer goed allemaal en een fijne zomer toegewenst. Leuk toch.

Of deze foto van Lilium Magnefique, gestuurd door Ari uit het hoge noorden van Finland. Het is daar 24 uur per dag licht maar toch wist Ari te vertellen dat zij vooral ’s nachts op haar mooist is en een betoverende geur verspreid. 

Niet alle mailtjes zijn even complimenteus als deze mails hoor, er gaat ook wel eens iets niet helemaal naar verwachting. Maar dikwijls zijn deze klanten snel tevreden te stellen met een beetje goed advies en wat aanmoedigende woorden. Van sommige mensen heb ik wel eens de indruk dat ze denken dat als je bollen bij Fluwel bestelt ze het altijd uitstekend doen. Sorry… niet helemaal waar. Bloembollen hebben, net als andere plantjes verzorging nodig. Of het nu een radijsje, een roos of een rotsplantje is, ze in de grond stoppen en er niet meer naar omkijken gaat dikwijls (lees meestal) niet goed. Ook al zijn bloembollen in mijn ogen een van de makkelijkste planten om tot bloei te brengen, is het altijd verstandig de planttips op onze site te lezen voor u ze aan de aarde toevertrouwd.

Zelf probeer ik altijd van alle bloembollen die wij aanbieden in onze webwinkel er een paar te planten om te zien of ze naar verwachting presteren. En wat denkt u, ook bij mij gaat er wel eens iets mis. Hierboven ziet u de Lelies die beschikbaar zijn op onze site. Sommige potten zijn eerstejaars, anders staan al twee en sommige zelfs drie jaar. Ook staan er soorten om uit te proberen die we, als ze het goed doen, volgend jaar introduceren. 

Hier baal ik dan wel weer van, heb je een mooie pot Lilium regale kukelen er een paar om tijdens een nachtje wind en regen. Maar dat laat ook weer zien hoe goed andere Lelies zijn, als je de pot Sunset Boulevard ernaast ziet word je toch weer helemaal blij. 
Wel leer ik dit jaar dat, vooral als je grote bollen plant zoals wij die leveren, Lelies wel ruimte nodig hebben. Van veel soorten vind ik de 5 bollen die ik per pot heb geplant te dicht op elkaar staan. Als ze iets wijder uit elkaar geplant waren hadden ze beter tot hun recht gekomen. 


U ziet, het wordt een groot bloemfestijn bij mij om huis. Vooral als straks de Begonia’s en Dahlia’s nog in bloei gaan komen wordt het smullen geblazen. Als laatste komen altijd de Nerine en daarna nog eens de Amarine. Deze Nerine en Amarine bezorgen ons altijd in september, soms al in augustus, een flinke hoeveelheid verontruste mailtjes van lieve klanten die ons vertellen dat ze maar niet tot bloei willen komen. Nog even geduld is standaard het antwoord; ze bloeien pas als het weer echt herfstig wordt. 

De Zantedeschia’s doen het deze zomer allemaal uitstekend, er is er geen een die het af laat weten. Van de Dahlia’s heb ik er wel een paar die het minder goed doen. Hier en daar blijven er van de drie geplante knollen een of twee weg. Wacht, dit klinkt erger dan het is. Van de ruim 400 Dahlia’s zijn het er hooguit een stuk of 10, de rest komt prima. Misschien ligt de oorzaak bij het late planten waardoor ze te veel zijn ingedroogd. Ik plant altijd pas als we helemaal klaar zijn met verzenden, derde week van mei, en de Dahlia’s liggen netjes in de bakken naast die van u bij ons in de schuur. Mocht u ook Dahlia’s hebben die wegblijven en u bent er zeker van dat ze niet door de slakken worden opgevroten laat het ons dan weten. Als u er goed voor heeft gezorgd en ze doen het niet vergoeden wij ze graag. 

Crocus

Dat is waar ook, Stilte voor de Storm, de titel. Bij de bloembollenkwekers is de hooitijd aangebroken, de oogst en verwerking is daar in volle gang. Op onze eigen kwekerij staan voornamelijk Narcissen en die zijn nog niet aan rooien toe, ze blijven maar groen, ze worden vast best. In de schuur bij ons is het stilte voor de storm. Er komen wel al Tulpen en Crocussen binnen maar nog te kort om de telmachines aan te zetten. Nog een weekje denk, dan kunnen we beginnen met klaarmaken voor onze Amerikaanse klanten. 

Eerst nog maar even van de Stilte genieten, voor we het weten staan we weer te zwoegen in de schuur.

Tot volgende week,

Carlos van der Veek