Baskenland Lezen Hoe worden ze? 5 minuten Volgende Stilte voor de storm.

Hoe worden ze?


Als je dit zo rond deze tijd aan iemand vraagt die werkzaam is in de bollen weten ze meteen wat je bedoelt; de oogstverwachting.
Altijd spannend voor de bloembollenkweker, hoe worden de bollen? Ze hebben het er al maanden over, ze bezigen termen als ‘Best Bollenweer’ ‘Oostenwind grmblgrmblbrombrom met oostenwind groeit niets’ ‘best buitje voor de bollen’ ‘het is te koud’ ‘het is te nat’ en al zulks gemiep waar geen mens wat aan heeft. In de aanloop naar de oogst worden ze altijd nog drie keer goed en drie keer slecht, geen mens die het weet. 

Zelf heb ik er niet zoveel mee hoe de bollen gaan worden, als ik kwekers over de weersomstandigheden en de groei hoor praten zeg ik altijd ‘als het regent in mei… dan is april voorbij. Klopt altijd.
Nee, het maakt mij niet echt veel uit hoe de oogst wordt. De dikste bollen geven de mooiste bloemen en als Moeder Natuur ons een jaartje wat minder dikke bollen geeft mogen de bloemen misschien iets kleiner zijn maar ze zijn zeker zo mooi. Hoe de oogst ook uitpakt, bij Fluwel gaan we altijd voor de dikste bollen want die zijn het beste. 

Allium Ambassador

Voor een grote bollenkweker is het natuurlijk anders, het maakt een behoorlijk verschil als er over het hele areaal per vierkante meter een stuk of 10 bollen meer of minder groot genoeg worden om te verkopen. Maar om daar nou het hele voorjaar te pas en te onpas over te pruttelen… We weten het al jaren: Als de boer niet klaagt en de pastoor niet vraagt nadert het einde onzer dagen. 

Narcisussus Breath of Spring

Toch vind ik het altijd leuk om rond deze tijd een rondje te maken langs kwekers. Zo vlak voor de rooitijd hebben ze meestal tijd voor je en zijn ze zelf ook nieuwsgierig naar mijn mening over de oogst.

Wat betreft de oogstverwachting ziet het er naar uit dat de Narcissen in ieder geval erg goed worden. Ze staan nog goed op de wortel, het blad is nog prei-groen en ze hebben de warmte van afgelopen week goed doorstaan. Ik ben wezen wroeten met Karel en de Narcissenbollen die we bovenhaalden waren best aan de maat. 


Karel komt van de zomer helpen dus de kans is groot dat als u bloembollen koopt in de Fluwel webwinkel ze door Karel zijn klaargemaakt. Karel denkt er over om ook ‘in de bollen’ te gaan al vindt hij wel dat er wel erg veel oude mannetjes rondlopen in het bollen vak. Zelf had ik dat nooit zo in de gaten, maar hij heeft wel een beetje gelijk. Toen ik laatst op een feestje was moest ik dan ook aan zijn uitspraak denken. We stonden met veel leeftijdgenoten, allemaal bollenboeren, toen Piet opeens begon over gehoorapparaatjes, hoe geavanceerd deze vandaag de dag wel niet waren, hij kocht ze op marktplaats, de helft goedkoper en ze doen het zeker zo goed. Daarna was er een die spontaan begon over de toename van zijn buikje, hoe dat nou toch kwam. Het ergste verschoot ik van Wim toen hij begon over zijn lekkende kraantje. ‘Je hebt het toch niet over je eigen kraantje’ vroeg ik hem geschrokken, Nee, het was gelukkig de kraan in zijn badkamer. Het klopt allemaal wel wat Karel zegt, gelukkig voel ik me nog jong en heb ik nog heel veel zin om heel veel bollen te verkopen.

Tulpen rooien

Ik merk dat ik af en toe toch een beetje afdwaal, dat gebeurt me nou nooit, ik moet me bij het onderwerp houden. De eerste bollen worden gerooid en de oogst lijkt er goed uit te zien, Narcis, Crocus, Tulp, Hyacint, Allium, eigenlijk alle voorjaarsbloeiende bolgewassen hebben geprofiteerd van een heerlijk voorjaar zonder uitschieters in de weersomstandigheden. De nachten waren niet te koud, de dagen niet te heet en de neerslag kwam in keurige hoeveelheden. 

Het was de afgelopen week een jaar geleden dat er in een uur tijd meer dan 100 mm water viel en letterlijk alle landerijen er als rijstvelden bijlagen. Dit gelukkig allemaal niet dit groeiseizoen, het was best bollenweer, een voorjaar om in te lijsten, de bollen worden prachtig.

Tulipa Pistache

Het seizoen staat voor de deur, ik heb er zin in, laat de bollen maar komen. We gaan ons best doen u de komende herfst weer mooie bloembollen te leveren.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

Boe