Het eerste wat bij de meeste mensen te binnen schiet bij het horen van Narcis zijn die mooie gele toeven met blije bloemen die vroeg in het voorjaar overal te zien zijn. Maar er is meer dan alleen geel, en wat nog minder mensen weten; er is meer dan alleen groot. Narcissen zijn er ook in miniatuur afmetingen in vele kleuren en vormen.

pumilus

roundita

Zo is er de pumilus, haar naam verraadt het al een beetje dat ze niet erg groot is. Of de kleine parmantige Roundita, een klein rakkertje dat haar uiterste best doet er net zo stoer uit te zien als haar grote gele soortgenoten. Dit terwijl haar bloemen amper de afmeting hebben van een slok te sterke koffie.

Narcissus fernandesii

Narcissus fernandesii

Ook geel maar heel anders van vorm is de Narcissus fernandesii, een en al vrolijkheid op een steeltje. Tientallen bloemetjes van het helderste geel staan u al vroeg in het voorjaar vrolijk toe te lachen. En ze ruiken nog lekker ook. In grote delen van Spanje en Portugal kunt u haar weelderig zien bloeien in weides, wegbermen, en grasvelden. Wat zullen ze daar gelukkig zijn op het Iberische schiereiland, wij moeten het in het voorjaar doen met de paardenbloem.

hoepelrok’ narcisjes

hoepelrok’ narcisjes

Wat ook niet ongenoemd mag blijven zijn de zogenaamde ‘hoepelrok’ narcisjes, wat een lieverdjes. Ik word er altijd weer blij van als ze met hun vele bloemen in volle bloei staan op onze kwekerij. Het blad van deze narcissen is bescheiden, een beetje grasachtig, wat ze uitermate geschikt maakt voor de rotstuin. Na de bloei verstoren ze de rotstuin of border niet met weelderige bladeren.

Angel’s Breath

Tazetta subsp. tazetta

Als u echt charmante Narcissen in het klein wilt zien zou u Angel’s Breath of de Tazetta subsp. tazetta eens moeten proberen. Een onvoorstelbare hoeveelheid sierlijk bengelende bloemetjes aan dunne steeltjes die nog eens lekker ruiken op de koop toe.

rataplan

Iets groter van formaat maar toch echt nog een kleine Narcis is de rare Rataplan. Een narcisje wat iedereen doet verbazen met haar ernstige maar o zo leuke afwijking. U moet het zien om het te geloven. Dit is slechts een greep uit mijn assortiment, als u nog meer van deze lieve kleine narcisjes wilt zien of weten neem dan een kijkje in onze webwinkel.

Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek