De Winterslaap

We zeggen het vaak tegen elkaar als het in de zomer druk is in de schuur en we tot over onze oren in het werk zitten; Ah joh, gewoon doorgaan, voor je het weet is het weer Kerst’. En, wat denkt u wat er gebeurt; voor je het weet is het weer Kerst.

De Westfriese Dijk

En daar zitten we dan weer onder de Kerstboom met rust in het lijf en een wijntje terug te kijken naar het afgelopen jaar en natuurlijk na te denken over het volgend jaar. Wat afgelopen jaar betreft kunnen we niets dan dankbaar zijn, vooral naar u en al onze andere lieve klanten die dit jaar wederom tot een fantastisch jaar hebben gemaakt. Niet alleen dankbaar voor de enorme hoeveelheden bestellingen die we van u hebben mogen ontvangen, nee nog meer dankbaar voor alle aardige woorden, de fijne samenwerking en lieve berichten die we van velen van u hebben mogen ontvangen. Dat doet ons goed, dat maakt ons gelukkig en geeft ons zin, we zijn intens blij dat wij dit leuke werk voor u kunnen en mogen doen. Dank U Dank U Dank U!

De vlotbrug in Burgervlotbrug

En tja, je kunt er niet aan ontkomen, aan het einde van een jaar sta je ook weer meteen aan het begin van een nieuw jaar. Wat gaan we doen, beginnen we nog wat nieuws, kunnen we nog iets verbeteren, u kent het wel, de goede voornemens. Welnu, een ding weet ik zeker, ik ga weer verder met de cursus tuinieren voor beginners. Mocht u niet weten wat deze cursus is en wat zij inhoudt; de cursus tuinieren voor beginners is de cursus tuinieren voor beginners (ja zo makkelijk is het soms). Deze cursus heeft een duur van 148 jaar en, na die 148 jaar ben je eigenlijk nog niet klaar. Het is een stille cursus en er wordt rustig aan gedaan. Er wordt niet gepraat en je krijgt pas na maanden wachten te zien of je iets goed of fout hebt gedaan. Deze cursus wordt u kosteloos aangeboden door Moeder Natuur en Moeder Natuur is tevens gedurende de hele 148 jaar uw lerares. 

Burgervlotbrug vanuit de Fluwel windmolen.

Het is een leuke cursus, als je eraan begint kan je er lelijk aan verknocht raken, vooral als je successen gaat boeken. Maar het is best ook een moeilijke cursus, ik ken eigenlijk niemand die deze cursus cum laude heeft afgerond. Zelfs de oma van mijn oma, en die kon tuinieren als geen ander, heeft het certificaat ‘Tuinieren voor beginners’ niet weten te halen. Maar ik blijf het proberen, nog een jaar of negentig te gaan, en als het volgende jaar weer net zo snel gaat als het afgelopen jaar dan zijn we er zo. Dat is ‘voor je het weet is het weer Kerst’ in de overtreffende trap. 

Schaapjes op de Hargerdijk met op de achtergrond de Pettemer en Hondsbossche en Pettemer zeewering

Mocht ik u ook geënthousiasmeerd hebben voor de cursus tuinieren voor beginners, schrijf het op uw lijstje van goede voornemens. Echt, gewoon gaan doen het is echt leuk. Ze wordt bij u aan huis gegeven, de cursus is nooit vol en … aahhh … helaas u moet er wel de deur voor uit. Maar dan bent u er ook meteen… op de knieën en prut onder de nagels. Hé kijk nou, de buurman is ook in z’n tuin, wat leuk, even een praatje maken. Hoi buurman, wat is dat voor mooie boom? Een Japanse Kers, mooi hè. Japans, waarom Japans? Ja dat weet ik niet hoor… en daarom duurt de cursus tuinieren wat langer dan u gewend bent van een cursus, zodra u iets weet, de boom heet een Japanse Kers, komt er alweer een volgende vraag opborrelen, en ja, ondanks dat Moeder Natuur nooit spreekt staat u zelf wel een groot deel van de tijd gezellig te praten. Echt lieve mensen probeer het te gaan doen, krijgt u nooit spijt van. 

Foto vanaf het dak van de Fluwel schuur

Wijze tongen beweren soms ook dat tuinieren gezond is. Niet alleen gezond omdat u in beweging bent, nee door te tuinieren raakt ook de stress uit je lijf. Eigenlijk is het precies hetzelfde als bij uw elektrische apparaten die van metaal zijn, de aarde draad zorgt ervoor dat ze niet onder stroom komen te staan. Bij kortsluiting loopt de spanning zo de aarde in. Zo gaat het ook bij de mens, steek je vingers in de grond en alle spanning loopt zo de aarde in. Dat is ook de rede dat nagenoeg alle tuiniers goed geaarde mensen zijn en dat willen we toch allemaal. 

U kunt nog wel Amaryllis bollen bestellen in de Fluwel webwinkel, maar bollen die u nu bestelt worden 9 januari verstuurd. 

Verder weinig nieuws aan het front, we gaan Kerst en oud en nieuw vieren. Deze week zitten we nog wel op kantoor, dus als u nog iets dringends heeft kunt u ons altijd bereiken. Lekker een rustig laatste weekje waarin de koffiepauzes wat langer van duur zijn en waarin we zoveel mogelijk uit proberen te stellen tot volgend jaar. 

Het Pettemer bos en de Noordzee vanuit de molen

Deze nieuwsbrief is ook de laatste voor dit jaar, bedankt voor het lezen, volgend jaar gaan we weer verder. Beloven kan ik het niet maar ik ga volgend jaar weer mijn best doen om u iedere week weer iets zinnigs of onzinnigs over bloembollen te vertellen. Ik betrap mijzelf erop dat ik het schrijven van de nieuwsbrief een heel leuk klusje ben gaan vinden, wie had dat ooit gedacht, Carlos een schrijver, hij was toch bollenboer. Maar de vele lieve en hartelijke reacties, en natuurlijk de grote hoeveelheid lezers, zijn een hart onder de riem en maken het wekelijkse verslagje extra leuk. Onwijs bedankt voor het lezen.

Hele fijne dagen toegewenst en tot volgend jaar.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek