11 December: Tijd voor kaarsjes en kaartjes.

We beginnen deze week met een huishoudelijk mededeling; De voorjaarsbloeiende bloembollen zijn nog 1 kleine week beschikbaar.

Komende vrijdag 16 december is de laatste dag dat u de voorjaarsbloeiende bloembollen kunt bestellen en maandag 19 december is de laatste dag dat we bloembollen versturen.

De Amaryllis bollen blijven on-line beschikbaar maar de Amaryllis bollen die u na 16 december besteld, worden pas volgend jaar op dinsdag 10 januari verstuurd.

Zo aan het einde van het jaar kijken we natuurlijk altijd even hoeveel er nog in de schuur staat. Is alles een beetje verkocht of staan er van sommige soorten nog flinke hoeveelheden bollen die tuinloos zullen blijven. Welnu, u heeft allen flink uw best gedaan, er staat niet veel meer. Maar eerlijk is eerlijk ik moet u over een paar bloembollen toch licht vermanend toespreken. Er staan nog een paar soorten bloembollen die het echt verdienen om nog bij een baasje terecht te komen. Heeft u bollen bij ons besteld voelt u zich dan niet aangesproken, het volgende is bedoeld voor al die mensen die iedere week denken; ‘leuk, bloembollen in de tuin, dat wil ik ook’ en ze dan vervolgens vergeten te bestellen. Hier en daar vriest het al een beetje, als dat bij u het geval is dan heeft u het vogeltje over het touwtje laten wippen. Jammer, te laat, volgende keer beter. Of misschien nog iets voor in een paar mooie potten.

Gaat u toch nog wat planten overweeg dan deze bollen, allemaal echt goede soorten waar u op zeker veel plezier aan zult beleven.

Big Ups

Een formidabel mengsel van 8 verschillende Darwin hybride Tulpen. Dit type Tulpen stamt rechtstreeks af van de Fosteriana Tulpen en zijn uitermate geschikt voor de tuin. Ze worden met recht de ‘werkpaarden’ onder de Tulpen genoemd, ze doen wat ze doen moeten; lang en uitbundig bloeien.


Hyacinthoides excelsior

De Spaanse boshyacint. Er staan er niet veel meer, maar dat beetje wat er staat verdient echt een baasje met een mooie tuin. Als u ze plant heeft u er jarenlang, misschien zelfs de rest van uw leven, plezier van. Deze onverwoestbare bloembol staat bij mij al meer dan 25 jaar in de tuin te bloeien, ieder jaar weer even mooi of nog mooier.

Fluwel Narcissen mengsel.

Echt, een mooier mengsel kunt u nergens vinden. Ze is ontstaan uit onze collectie van meer dan 2000 verschillende soorten Narcissen. We hebben ze destijds op een akkertje geplant en ze 7 jaar met rust gelaten. Alle soorten die na 7 jaar verwilderen nog mooi stonden te bloeien hebben we eruit gehaald en daar dit mengsel van geteeld. Gewoon hartstikke goed en mooi, krijgt u echt geen spijt van als u een zak plant.


Tutti Tulpi

50 Tulpen, 50 verschillende soorten. Kan het nog vrolijker. Er is al een snuiter langs geweest met een pluktuin, die wil ze graag allemaal hebben die over zijn. Helemaal goed, graag zelfs, maar ik zie ze natuurlijk liever bij u in de tuin staan. Misschien houdt u er ook wel van om mooie bossen Tulpen te plukken in het voorjaar.

Verder moet u maar een beetje kijken in onze winkel als u nog geen bloembollen in de tuin heeft geplant, er is best nog wel wat moois te vinden. Ik moet ook nog even over Amaryllissen beppen want de winter is natuurlijk Amaryllissentijd.

Zo rond de Kerst zie je overal Amaryllis bollen die zonder pot en zonder aarde verkocht worden. Droogbloeiers.

Heerlijk truttig (ja, ik hou stiekem wel van truttig) beschilderd of opgemaakt en vaak neuzen de eerste bloemen er al een beetje uit.
Eerlijk is eerlijk, ze zijn op hun manier eigenlijk best wel een beetje mooi, ik heb spijt dat ik de Rudolf roodneus rendier sok met Amaryllis erin niet heb gekocht. Ze had prachtig gestaan tussen alle Amaryllissen in ons kasje.


De Amaryllis proefkas dit jaar.

Ze noemen deze Amaryllissen wax bollen omdat ze een soort van coating krijgen met een soort van wax of kaarsvet die dan vervolgens wordt beschilderd.


Amaryllis Moscow.

In het verleden heb ik wel en aantal van deze ‘wax Amaryllissen’ geprobeerd en verbaasde mij altijd toch weer hoe goed ze het deden. Het woord ‘goed’ moet ik hier misschien even verduidelijken, ik bedoel eigenlijk dat ze het nagenoeg altijd doen, en dat is goed. Ze bloeien altijd en de bloemen zijn ook mooi. Maar hierboven een foto van de Amaryllis Moscow, links als wax bol en rechts als bol op pot. Beide zijn ze van dezelfde maat en komen zelfs bij dezelfde kweker vandaan. Hier is goed te zien dat ze alle twee mooi zijn, maar toch ook wel wat verschil in grootte van de bloemen en de plant.

Amaryllis Ambiance

Het is helemaal niet de bedoeling de wax bollen af te kraken, integendeel, ook de wax bol is een plezierige plant om in huis te hebben. Het laat ons ook zien hoe betrouwbaar de Amaryllis eigenlijk is, het is geen bol die u in de watten hoef te leggen om haar bloem tevoorschijn te laten komen.


Amaryllis Cherry Nymph

U kunt ze met een gerust hart cadeau doen aan een vriend of vriendin waarvan u weet dat ze totaal geen groene vingers hebben. Is ook best wel leuk, ze gaan later pochen dat die van hen mooi was terwijl iedereen weet dat ze er geen potje van kunnen.

Mocht u nog wat bollen in de tuin willen planten of een mooie Amaryllis voor de Kerst als cadeau, of gewoon voor uzelf, neem gerust een kijkje in de Fluwel webwinkel.

Met vriendelijke groeten

Carlos van der Veek