Een meter is 2 biertjes korter Lezen Wat gebeurt er in de polder? 7 minuten Volgende Nieuwsbrieven.

Wat gebeurt er in de polder?

Het is weer een drukte van belang bij ons in de weg, opeens zijn alle bollenkwekers weer op het land aan de gang. Het weer is fantastisch om op het land te werken en vanmorgen hoorde we in alle vroegte de dekmachine pruttelen bij ons voor het huis. Buurman Duineveld heeft daar zijn Narcis Tete a Tete geplant en die worden nu toegedekt met een dekentje van stro. De prachtige lucht erboven van de opkomende zon, dat laat ik aan de nieuwsbrieflezers zien dacht ik meteen. Terwijl ik de foto maakte dacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om te laten zien wat er allemaal verderop gebeurt op het land bij ons in de Belkmerweg. 

Leuk weetje is trouwens dat de strodekmachine op de foto alleen maar in de nacht rijdt als het pikkedonker is. Het is namelijk een in het diepste geheim, door het energie onderzoekscentrum in Petten, ontwikkeld prototype van een elektrische trekker met een windmolen op het dak. Niet verder vertellen want niemand mag het weten maar voor meer informatie kunt u wel terecht op www.flauwegrap.nl

Fototoestel in de auto en wegwezen. Voor ik het pad afrijdt zie ik de uitbundig bloeiende Dahlia’s die naast ons huis aan de slootkant staan. De hele Dahlia mikmak die we in de Fluwel webwinkel verkopen staat er netjes op een rijtje geplant om te kijken of ze het goed doen en of de namen allemaal kloppen. Onvoorstelbaar wat een dankbare plant de Dahlia is, bijna November en nog steeds bloemen. Maar we gingen de weg in.

Een paar honderd meter verder bij buurman Weijers op het land: Boerenkool. Lekker. Bloembollenkwekers mogen graag een stukje grond voor een jaar verhuren aan een koolboer om zo de teeltwisseling wat te verruimen zodat de ziektedruk minder wordt omdat er niet jaar in jaar uit bloembollen op het land komen. 

Nog een paar honderd meter verder is buurman van der Zalm paden aan het rijden. U denkt vast wat is dat nu weer; padenrijden. Padenrijden wordt altijd meteen gedaan na het ploegen van het land. Door de paden te rijden wordt het land iets vaster waardoor er bij een eventuele regenbui geen water in de grond blijft hangen. Als je het niet doet en er valt flink water dan zal dit water niet of slecht wegzakken. Het los geploegde land gedraagt zich dan als een spons en houdt al het water vast waardoor het heel pruttig kan worden. Door paden te rijden en de grond iets aan te drukken krijgt het beter contact met de ondergrond waardoor het water wel wegzakt.

Nog weer even verder in de weg, bij buurman Waal op het land, is Renate Onderwater uit Breezand haar Zantedeschia’s aan het rooien. Nog niet zo lang geleden werd dit allemaal met de hand gedaan want de Zantedeschia is een naakte knol zonder huid en, vooral tijdens het rooien, erg gevoelig voor beschadiging. Deze, speciaal voor Zantedeschia’s, nieuw ontwikkelde machine rooit de knollen zo voorzichtig dat ze zonder stootplekjes in de kist belanden. Ze knuffelt ze als het ware de kist in. 

Met trots laat Renate zien hoe mooi de knollen na het rooien nog zijn. Overigens leuk om te zien op deze foto is dat de Zantedeschia haar wortels aan de bovenkant van de knol maakt en niet zoals de meeste andere bollen aan de onderkant. Houdt hier rekening mee als u Zantedeschia’s plant: voldoende grond boven op de knol. 

Dit is hetzelfde veld afgelopen augustus; Zantedeschia Strawberry Blush.

Op de akker ernaast, voor de boerderij van Buurvrouw Koster, wordt er compost gestrooid. De zandgrond hier langs de kust is vrij schraal en voordat er wordt geploegd en geplant strooien de kwekers graag wat compost om het organische stof gehalte wat omhoog te brengen. Organisch materiaal zorgt voor beter bodemleven en het houdt de grond vochtiger. Daarnaast houdt de compost voedingsmiddelen vast waardoor ze beter beschikbaar blijven voor de bloembollen. Op deze mooie akker gaan wij onze Narcissen volgende week planten.

Daar weer naast, ja we zijn nog steeds geen kilometer van ons huis verwijderd, is Rik Pennings uit Voorhout zijn Narcissen aan het planten. Veel bloembollenkwekers uit Lisse en omstreken planten vaak een deel van hun bollen in ‘De Noord’. Ten opzichte van hun wonen wij in het Noorden dus zij noemen het teeltgebied in de Kop van Noord-Holland ‘De Noord’. U kunt vast wel raden hoe wij het bloembollen teeltgebied rondom Lisse noemen? Juist ja ‘De Zuid’.   

Zie daar, daar komt ook Jan Jaap aanrijden met de kilverbak. Even de kopeinden van de akker gladstrijken. Een mooi egaal kopeinde aan de velden werkt veel makkelijker voor de ploeg machine, de plant machine en de strodekmachine.

Toen ik even een praatje aan het maken met mijn broer Arjen, die het land kwam inspecteren waar we volgende week Narcissen gaan planten, pakte Jan Jaap mijn fototoestel uit de auto en heeft ons vastgelegd. Dat was een leuke verrassing toen ik de foto’s op mijn computer zag. Jan Jaap is een goede vriend van mijn broer en toen hij met een brede lach op ons af kwam lopen zei hij; ‘dat is toch ook wat Arjen, we zijn 40 jaar terug samen begonnen met het loonwerk en nu zitten we nog steeds op de trekker’. Ik denk dat ze het leuk vinden om met trekkers in de weer te zijn.

Verderop in de weg is het wat rustiger. Hier een stuk land wat nog onder water staat en waar straks de Tulpen worden geplant. Door het aanhoudende mooie weer is de grondtemperatuur nog iets te hoog om Tulpen te planten. De Tulp houdt ervan om in wat koudere grond geplant te worden. Het bodemleven wordt bij koudere temperaturen wat minder actief waardoor de wortels minder snel worden aangetast door schimmels en aaltjes. De meeste andere bollen zijn wat sterker en geven er niets om als de temperatuur van de grond wat hoger is, integendeel zelfs, bij wat hogere temperaturen en voldoende vocht wortelen ze sneller.

Nog wat verder staat er een hoek lelies rustig te wachten op de rooimachine.

Aan het einde van de weg het hoekie om nog een mooi veld Begonia’s die nog lekker groeien met die mooie weer. 

En deze drie dames zijn zich ervan overtuigd dat u vandaag in de tuin aan de gang gaat. Lekker met uw vingers in de prut, de bladeren opharken en mooie plekjes maken waar u, net als de bollenkwekers, ook bollen gaat planten. Ik hoop u snel in de Fluwel bloembollenwebwinkel te zien.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek