Groot nieuws!
Sculptuur van de Turkse Sultan tussen de Tulp Fly Away
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de ook Turkse Sultan last had van Tulpenvingers.
Tulpenvingers? U vraagt zich natuurlijk af wat dat nu weer zijn. Onder de bloembollenkwekers zijn Tulpenvingers een bekend verschijnsel. Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgen jeuk en uitslag op hun handen als ze langdurig dagelijks met Tulpenbollen in aanraking komen. Bij sommigen kunnen de vingers bij de nagelriemen gaan zweren en kan het zeer pijnlijk worden.
Wees niet bang dat u ook Tulpenvingers kan krijgen als u Tulpenbollen plant, je moet echt langdurig met Tulpenbollen in de weer zijn voor je het krijgt. Het blijkt dus nu dat ook de Sultan onder de pechvogels hoorde die er last van hebben.
Tulpenmengsel Corps de Ballet
Dit geschiedkundige feit is ontdekt door het befaamde genootschap van wijze mannen die hier bij toeval ingedoken zijn. Ik zal uit proberen te leggen hoe dit is gekomen. Twee leden van dit genootschap hebben namelijk ook zitting in de commissie van Kikkerbillensoep. In deze commissie van Kikkerbillensoep zitten weer twee mensen die geschiedenis als hobby hebben. Een van deze twee kocht het Fluwel Tulpenmengsel Corps de Ballet en is zich, bij het lezen van de tekst van dit mengsel, af gaan vragen wat voor man de Turkse Sultan nu eigenlijk was. De Sultan intrigeerde hem, van het een kwam het ander, en na langdurig wroeten in geschiedkundige feiten stuitte hij op een potje waarvan hij met een aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan zeggen dat het hier gaat om een potje zalf wat gebruikt werd tegen Tulpenvingers. Precies weet ik het niet maar het was volgens mij iets van een zalfje met kokosolie, aloë vera en heel veel Himalaya zout. Het feit dat dit potje op het nachtkastje in het slaapkamertje van de Sultan stond doet ons vermoeden dat hij degene was die het gebruikte.
Paddenstoelen, kan je ook soep van maken. Ik heb geen kikkerbillenfoto.
Saillant detail bij de commissie van kikkerbillensoep, die vrij recent door de Nederlandse regering in het leven is geroepen om de dikte van de Kikkerbillensoep te controleren, is dat ze na een jaar hard zwoegen met een totaal verkeerd rapport op de proppen kwamen; Ze hadden naar de dikte van de billen gekeken in plaats van de dikte van de soep te inspecteren.
Turkse Tulp van weleer
Zie daar, zo zijn de Tulpenvingers een mooi bruggetje om te gaan vertellen op welke Tulpen de Turkse Sultan zo gek was. De Sultan hield van slanke tulpen, des te slanker, des te meer ze hem konden bekoren. Door kruisen en selecteren in dergelijke Tulpen weerden ze zelfs zo slank dat ze ‘Naald Tulpen’ werden genoemd.
Helaas zijn deze Tulpen nagenoeg helemaal uit de cultuur verdwenen als zijn er wel weer een paar Tulpenveredelaars in de weer om dit soort Tulpen weer te ontwikkelen. Volgend jaar hopen we de eerste Tulpen aan te kunnen bieden die enigszins op de Naald Tulpen van weleer lijken.
Maar er zijn vandaag de dag wel Tulpen die dezelfde ‘lelie-bloemige’ vorm hebben. Een heel bekende en vaak aangeplante Tulp is de Mariette. Als u deze Tulp ziet begrijpt u waarom de Sultan er zo gek op was.
Marilyn is ook zo’n adembenemende mooie Tulp. Wist u trouwens dat de Marilyn een mutant is van de Mariette. Exact dezelfde bloeitijd, hoogte en bloemgrootte. Samen geplant vormen ze helemaal een spektakelstuk.
De Tulp Flames Mystery heeft ook wel iets van die mysterieuze elegante bloemvorm. Maar scrolt u gerust een rondje door ons uitgebreide Tulpen assortiment in de Fluwel webwinkel, er is zoveel moois te vinden.
Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek
Tulipa Tinka, een slank miniatuur Tulpje met diezelfde sierlijke bloemvorm.