Zwangere Bloembollen

Wat gaat de tijd toch snel. Zo, dat is nog eens even oud nieuws.
Meestal natuurlijk helemaal niet leuk dat de tijd zo snel gaat. Vooral niet als je het naar je zin hebt. Maar toch is er ook een keerzijde; ik kan mij voorstellen dat als u in mei of juni bollen bij ons bestelt u niet kunt wachten tot het eindelijk eens 3 oktober is. Maat ziedaar, nu is het alweer zo ver, zie je wel dat de tijd snel gaat. 


Trailer van PostNL volgeladen met orders (foto 2021)

Morgen komt PostNL de eerste zendingen bij ons ophalen en de mensen die in hun order voor half augustus hebben gestuurd kunnen hun bestelling in de loop van de week verwachten. Alstublieft niet meteen gaan bellen of mailen als u later heeft besteld en uw order ook al wilt hebben, ja ik moet ook af toe ook even streng zijn, we werken alle orders in volgorde van binnenkomst af. U komt echt de komende weken wel aan de beurt. Wij vinden het natuurlijk hartstikke fantastisch en lief dat u allen zoveel bollen bij ons besteld, en geloof me, liefst zouden we ze allemaal morgen versturen, maar ook wij kunnen geen ijzer met handen breken. 

Maar zonder gekheid, wat zijn wij blij met de enorme hoeveelheid belangstelling die er voor onze bollen is. Wat een hoop orders, we hebben er geen woorden voor. Dank U.

Zwangere Tulpenbol

Dikwijls krijgen wij de vraag waarom we pas eind September/ begin oktober beginnen met het verwerken en versturen van de orders. Ik heb het vast al eens eerder uitgelegd maar omdat de vraag steeds terugkomt zal ik het nog een keer zo duidelijk mogelijk uit proberen te leggen. Hier komt de titel van de nieuwsbrief, waarvan u zich afvroeg ‘wat is dit nu weer’, om de hoek kijken; De bloembollen zijn gedurende de zomermaanden in de blijde verwachting.


Zwangere Narcissenbol

Het ziet er naar uit dat bloembollen in de zomer volledig in rust zijn, de hele zomer zitten ze rustig bloembol te zijn, er is aan de buitenkant van de bol helemaal niets te zien. Maar de schijn bedriegt, de bloembol is hard aan het werk. Binnenin de bloembol wordt minutieus, cel voor cel, de mooie plant en de mooie bloem aangelegd die u in het voorjaar te zien krijgt. Ze is gewoonweg hoogzwanger.  En als nu de bloembol tijdens deze zwangerschap zo goed mogelijk vertroeteld wordt komt dat enorm ten goede van de bloem die straks (volgend voorjaar) ter wereld komt. Als de bollen bij een goede temperatuur en luchtvochtigheid met ruim voldoende frisse lucht tijdens deze zwangerschap bewaard worden zal er straks in het voorjaar een optimaal ontwikkelde, grote en langdurig bloeiende bloem tevoorschijn komen. 

De spruit van de Narcis die gedurende de zomermaanden in de bol is gegroeid.
Zet uw leesbril op en peutert u maar eens bloembol open tegen de tijd dat u haar gaat planten, u komt een wonderschoon tafereel tegen. Alles van de bolbloem is al te zien; aan de buitenkant van de spruit de bladeren, pelt u verder dan ziet u de bloem en in de bloem kunt u de bloemblaadjes, de meeldraden en zelfs de stamper zien. 


De spruit verder open gepeld, het is een Narcis met meerdere bloemen op een steel. Hier ziet u alle bloemetjes.

Jarenlang onderzoek aan het LBO (Laboratorium voor Bloembollen Onderzoek) heeft aangetoond dat het bewaren van bloembollen, gedurende de zomermaanden, bij een optimale temperatuur enorm ten goede komt van de bloembol die u in het voorjaar te zien krijgt. Zelf heb ik het geleerd op de Tuinbouwschool in Lisse. Onze leraar bloembollenteelt, Dhr. Guus Papendrecht, vertelde ons het in een van onze eerste lessen: Bloembollen teel je in de schuur. Daar snapten wij niets van, wat een onzin, wij dachten dat je bloembollen op de het land moest telen. Later begrepen wij het, natuurlijk is de teelt op het land belangrijk, maar als je het gedurende de zomer in de schuur fout hebt gedaan kan je nog zo je best doen tijdens de teelt op het veld, de bollen worden nooit meer best.

Als u de bloemetjes open pelt kunt u zelfs de meeldraden en tussen de meeldraden de stamper zien. De loshangende vliesjes rondom de meeldraden zijn de bloemdekblaadjes. 
Zo ook met de bloembollen die wij aanbieden in onze webwinkel, wij hebben ze tijdens de zwangerschap optimaal behandeld zodat ze volgend voorjaar op hun allerbest ter wereld kunnen komen. De bloemen in de bollen zijn nu goed ontwikkeld, als ze de koude van winter hebben gevoeld zullen ze volgend voorjaar fantastisch bloeien bij u in de tuin. Neem gerust een kijkje in onze webwinkel, het assortiment bloembollen is nog prachtig.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek