Neus vol stof


Acht dagen en 14 handen hadden we er voor nodig om ons door de Narcissen heen te worstelen. Van meer dan een dikke duizend soorten, zaailingen meegerekend, moesten we de verkochte bollen uittellen, moerbollen breken (spanen eraf) en het plantgoed opzakken.  



Hier drie moerbollen waarvan we de spanen eraf gebroken hebben. De spanen groeien volgend jaar uit tot mooie ronde bollen of dubbelneuzen, de hoofdbollen groeien weer uit tot moerbollen.

Extra stoffig van het jaar, omdat we het niet voor elkaar kregen de bollen met redelijk droog weer van het land te krijgen. Als de bollen vochtig van het land komen, plakt er altijd meer zand aan. De bollen kan je gerust in de schuur wel goed drogen en het zand er in de gaasbak af horren, maar dat veroorzaakt wel flink stof. Al dat stof komt natuurlijk voor het overgrote deel terecht in de 14 neusgaten van de zeven Narcissen specialisten die daar lopen te keutelen. Wordt de lucht toch weer schoon.


Karel hort een bak Narcissen uit.

De klus is plat, we kunnen aan het volgende klussie beginnen; het inpakken van de verkochte bollen. Alle Narcissen van mijn tuintje worden verkocht in de Candy Store in Europa en via Qdaffs in Amerika. Het gros van de Fluwel Narcissen die nu nog beschikbaar zijn in de Fluwel webwinkel, worden door Jan Hein voor ons geteeld, deze worden met de machine geteld en ingepakt. Ik moet hier wel even vermelden dat u niet meer kunt bestellen van de pagina Candy Store op de Fluwel website en de Qdaffs site. Op het moment dat wij beginnen met het uitzoeken van de Narcissen stoppen wij de verkoop. Vanaf begin Januari zijn ze weer beschikbaar. Het Fluwel Narcissen assortiment is uiteraard nog wel beschikbaar: daar vindt u ook bijna 100 verschillende soorten.



Een grote en een kleine Narcis

Al dat gepriegel voor Candy en Qdaffs moet met de hand gebeuren. Zo’n dikke 5000 zakjes in alle soorten en maten hebben we verkocht, of eigenlijk moet ik zeggen: heeft u bij ons gekocht. Stickertje op de papzak, bollen erin, op alfabet zetten, bestelformulieren erbij en order lopen. Wat een leuk werk, daar word je toch blij van? Wat is een ‘papzak’ hoor ik velen van u nu denken, is dat een zak om pap in te doen? Iedereen in de bollenwereld weet wat een papzak is, de papzak is een begrip, dat hoort u echt te weten. Weet u het niet, ik ga het u echt niet vertellen, u bestelt volgend jaar maar bollen in de Candy Store of bij Qdaffs, dan kunt u het zien. Een tipje van de sluier wil ik wel oplichten; de papzak is van papier.


Floormanager Pracht

De echte reden van de onwijs snelle verwerking is helemaal toe te schrijven aan de onwijs goede helpende handen. Zonder iemand tekort te doen zal ik er een paar aan u voorstellen. De aller- allerbeste is natuurlijk onze ‘floormanager’ Pracht. Zit de hele dag te beppen en heeft alles in de gaten; kaartjes schrijven, bollen opgooien, stapels wegrijden, onzinnige vragen stellen, kortom van alle markten thuis. En het goede nieuws; de snelheid van haar handen is bijna nog sneller dan dat de snelheid van haar mond.


Bregt kan praten en breien tegelijk, Pracht luistert.

En dan Bregt, natuurlijk ‘Bregt meesterknecht’. Niemand, maar dan ook niemand, is beter dan Bregt. Als we Bregt niet hadden dan stonden we nu nog stof te snuiven. De hele dag vliegen er dikke Narcissen door haar slanke vingers, wat een snelheid.



Karel en Arthur staan een dikke 10 uur per dag Narcissen uit te zoeken.

Wat ook nieuw voor mij was dit jaar, is dat zoon Karel dag en nacht meehielp. Karel regelt alles; bollen rooien, bollen rapen, bollen van het land halen noem maar op, Karel regelt het. En, ik kan gerust weglopen om een nieuwsblog te schrijven, ’s morgens te laat komen als ik er weer eens te lang over doe om de mailbox te legen of rustig een praatje maken met een bevriende bollenkweker die bollen komt brengen. Geloof het of niet, Karel wil in de toekomst net als ik ook de bollen in. Hij vindt het leuk wat wij aan het doen zijn en wil het later ook. Eerst nog een paar jaar naar Groningen wat leren over bedrijfseconomie of zo. Geen flauw idee waarom hij daar gaat leren wat hij volgens mij allang al weet: als je hard werk en minder uitgeeft dan er binnenkomt, hou je wat over. Maar goed, Karel gaat een jaar of vier vijf naar Groningen om iets te leren wat hij weet dus hij heeft waarschijnlijk alle tijd om met volle teugen van het studentenleven te genieten.


De lijst met verkochte bollen en het schrift waarin we van elk soort het aantal opschrijven dat weer geplant gaat worden.

Nu ik het toch zo over collega’s heb, schiet het mij te binnen dat ik volgende week of zo ook wel een keer een nieuwsblog over mijn broers kan schrijven. Die hele Fluwel toko die er nu staat zou ik nooit in mijn eentje gebouwd kunnen hebben, mijn broers hebben daar zeker zo’n grote bijdrage, misschien wel een nog grotere, aan. (grappig trouwens, 1 broer – 2 broers, 1 boer – 2 boeren) Ja, ik ga een keer een nieuwsblog schrijven over mijn broeren, wordt vast lachen.


Tutti Tulpi Romantico in de Fluwel tuin op Keukenhof

Tijd om te stoppen, ik ga de schuur weer in, even kijken of alles goed gaat. Onzinnig, tuurlijk gaat het goed, Karel is er, ik kan gerust nog wel even doorlullen. Mocht u trouwens een keer in de buurt van Burgerbrug zijn, er is ook een leuk assortiment Bloembollen te verkrijgen op Land van Fluwel www.landvanfluwel.nl of bij het bollenwinkeltje schuin tegenover de schuur bij broer Sigge aan huis, Het assortiment is daar niet zo groot als in de Fluwel webwinkel maar zeker interessant om even te neuzen. De mooiste aanbieding deze zomer is een grote zak dikke Narcissen voor € 5,-, overschotjes van mijn kruidentuintje. Mooie zak met echt veel verschillende bijzondere soorten.


Floormanager Pracht voorop met Meesterknecht Bregt in haar wiel bij het maken van de Tutti Tulpi.

Ook wel even leuk om op te noemen is dat we deze week ook de populaire Tulpenmengsels Tutti Tulpi en Tutti Tulpi Romantico weer hebben gelopen. Mengsels van 50 bollen waarvan elke bol een ander soort is. Een heerlijke ratatouille van Tulpen, feest in de tuin.

Nu ga ik echt stoppen, bedankt voor het lezen.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek