Mag ik even bij u binnenkijken? Lezen Zantedeschia, het proberen waard 3 minuten Volgende Narcissen in het klein

Ze staan zo mooi te bloeien bij mij in de voortuin en op de Fluwel proeftuin, dat moet ik even met u delen.

De Zantedeschia is bij velen beter bekend als de ‘Calla’. Dit moderne knolgewas heeft de laatste jaren een enorme metamorfose ondergaan. Ze komt van origine uit Zuid Afrika en is al zo oud als de weg naar Kralingen, maar zo’n tien jaar geleden werd ze opeens hip.

Zantedeschia

Zantedeschia

Een paar bloembollenkwekers zagen de potentie van de Zantedeschia als snijbloem en als potplant en zijn er op grote schaal mee gaan veredelen. En met resultaat, ik heb nog nooit een bol of knolgewas zo snel zo enorm zien verbeteren.

In korte tijd wisten de veredelaars met een scala aan kleuren op de proppen te komen die nog nooit eerder in deze mooie bloem te zien waren.

Zantedeschia

Zantedeschia

Ook wat bloeirijkheid betreft hebben ze fabelachtige resultaten weten te bereiken. Waar een Zantedeschia knol van het oude assortiment dikwijls maar 1 bloem per knol produceerde zijn ze er nu in geslaagd om nieuwe soorten te ontwikkelen die gemakkelijk vijf bloemen geven. Er zijn er zelfs die wel meer dan tien bloemen oer knol geven, gewoonweg fantastisch zoveel bloemen er uit een knol kunnen komen.

En, de nieuwe Zantedeschia’s hebben een houdbaarheid waar menig andere bloem jaloers op zou zijn. Wekenlang kunnen Zantedeschia’s bloeien en zelfs bij het wegtrekken van de kleur, nadat ze wel een maand hebben staan bloeien, behoud de Zantedeschia bloem haar sierwaarde.

Zantedeschia

De knollen van de Zantedeschia zijn pas vanaf 1 maart weer te bestellen in onze webwinkel, maar mocht u in de buurt zijn van Burgervlotbrug; ons gehele assortiment Zantedeschia’s staat te bloeien naast de schuur. Zeker de moeite om even aan te wippen want ook de Dahlia’s beginnen te bloeien op de Fluwel proeftuin.

Mocht u de Zantedeschia volgend voorjaar gaan proberen lees dan wel goed de aanwijzingen op onze website onder het kopje ‘Bloembollentips’. Als u de aanwijzingen volgt heeft u gegarandeerd succes met de dankbare Zantedeschia. Zantedeschia’s zijn momenteel niet te bestellen maar neemt u gerust een kijkje in mijn webwinkel. Er is een spannend assortiment voorjaarsbloeiende bolgewassen verkrijgbaar.

Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek

Zantedeschia