De kluiten zijn best Lezen Laatste oproep voor de snoepwinkel 5 minuten Volgende Had je mij dat niet eerder kunnen zeggen?

Laatste oproep voor de snoepwinkel

Jawel, het Narcissen rooiseizoen is weer begonnen. Eigenlijk wilde ik een dag eerder beginnen, afgelopen woensdag, maar nadat ik mijn mailtjes had beantwoord en op de buienradar keek zag ik dit:


Yep, dat rode puntje daar zit ik achter mijn computer, midden in het oog van de storm. Bladstil was het buiten, de molen stond stil, de bladeren ritselden niet, geen vogel hoorde je fluiten. het was vreemd allemaal. Even een windkaartje erbij zoeken.


Een mooie roze vlinderbril waarvan het rechteroog (voor de kijkers links) een windsterkte had van 142 Km per uur. Weet je wat, ik begin wel een dagje later met rooien. Wel snel naar buiten natuurlijk om te kijken of het kasje goed dicht was en er geen andere dingen waren die windschade op konden lopen. Dat is gelukkig allemaal goed gegaan, helaas niet overal. Een goed uurtje later kon je op de TV bomen om zien kukelen. Vakantiepret werd gedrukt, omdat de tent opeens in de bosjes hing, bestelbusjes lieten de onderkant van de wielen zien en brokken van strandhuisjes bevonden zich aan de verkeerde kant van de duinen.


Na regen komt zonneschijn, de volgend dag lekker beginnen met rooien. Eerst de Hyacinten. Ja, ik teel ook een Hyacint, een heel speciale die niemand heeft en die heel mooi is; de Gloria Mundi.


Ze is zo oud als de weg naar Kralingen, maar mooier dan het mooiste lied dat er ooit op een dwarsfluit is gespeeld. Wat een beauty.


De Gloria Mundi is weer goed gegroeid, volgend jaar kunt u haar bij ons bestellen. Het leuke van deze Hyacint is dat ze net als een Narcis erg goed jonge bollen geeft, hierdoor is ze gemakkelijk in teelt.Narcissus Dainty Monique

Ook de eerste Narcissen voor de snoepwinkel zijn gerooid en daar gaat deze nieuwsbrief over. Een dikke maand geleden heb ik al eens verteld over de Snoepwinkel op onze website, maar toen ben ik vergeten te vertellen dat de Snoepwinkel dicht gaat zodra we beginnen met het rooien van de Narcissen. Ja dat is vroeg, ik weet het, maar ik zal u vertellen waarom.Narcissus Avalanche of Gold

Zodra de Narcissen ‘winddroog en worteldor’ zijn. zoals de bollenboeren het zeggen, komen ze in de schuur en begin ik met het verwerken van al die honderden soorten. Op dat moment haal ik er uit wat er is verkocht en maak ik meteen de overgebleven bollen klaar voor het planten. Dit plantgoed wordt weggezet op grote stapels en het desbetreffende soort is na een kleine week niet meer te vinden tussen al die zakjes op de vele stapels.Narcissus bulbocodium Casual Elegance

Een kleine duizend soorten krijg ik in een paar weken tijd door mijn vingers, allemaal kleine partijtjes die speciaal geteeld worden voor de Snoepwinkel of nog in opbouw zijn. U kunt zich voorstellen dat het onmogelijk is om van al deze soorten een aantal bollen op voorraad te houden in de hoop dat zich op een later tijdstip nog iemand meldt die een paar bollen wil kopen. 


Narcissus Tazetta pachybolbus

Zolang ik deze speciale Narcissen teel voor mijn Engelse vrienden heb ik altijd gezegd; zodra de Tour de France begint stopt de verkoop. Ik lever met alle liefde bollen uit de collectie aan de liefhebber, maar als de bollen eenmaal verwerkt zijn is het voor mij bijna onmogelijk om ze nog terug te vinden in al die stapels plantgoed.


Narcissus Pompiere

De Tour de France begint altijd het eerste weekend van juli, rond die tijd beginnen wij ook met het rooien van de miniatuur Narcisjes. De hele dag truffelen (zo heet dat ouwe ijzeren barrel dat u op de foto’s ziet ‘truffel’), bakken sjouwen, horren en zweten om vervolgens rond de klok van ik heb geen zin meer binnen de finish van de Tour te kijken met Franse kaas, Spaanse wijn en voeten op tafel.


Narcissus High Society

Zodra er dan geen landwerk is, of het regent een dag te hard, beginnen we met het schoonmaken, uitzoeken en tellen van de verkochte bollen en ja, dan wil ik weten wat er is verkocht. Dit jaar is het wat later en ik ben het vergeten duidelijk te melden, dus we plakken er nog twee weekjes aan vast. Dit jaar gaan we op 16 juli dicht met de snoepwinkel. Maar denk er alvast aan voor volgende jaren: Tour de France opent, snoepwinkel dicht.


U denkt vast ‘ach wat sneu, die arme Carlos ligt dagen in z’n uppie op het land’. Valt mee hoor, er gebeurt van alles. Naast mij wordt een groot veld Zantedeschia’s gewied en jawel, zelf groot spektakel, de auto van de bloembollenproeftuin ‘Vertify’ staat vast. Vertify is een onderzoekinstelling die in alle bloembollengebieden onderzoek doet naar resultaat van nieuwe bewaar en behandelingsmethoden. Ook naast onze Narcissen planten ze altijd een flink veld met honderden bloei en groei proeven.


En wat doe je bij ons in de weg als je problemen hebt, precies ja Hoogland bellen, die staan altijd voor je klaar. Grootste trekker van stal en voor de goede man, die dacht met zijn veels te grote hanger wel even over het zachte zand te kunnen rijden, er erg in had, zat de kabel al om zijn bumper en kwam het gevaarte weer in beweging.Ik stop weer voor deze week en ga er nog even een paar Narcissen voor u uitpeuteren.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek