De kluiten zijn best



De rooimachine

Het is weer tijd voor de jaarlijkse oogstverwachting, inmiddels een jaarlijks terugkerende rubriek in de Fluwel Nieuwsblog. Het hele bollenvak heeft dan ook de wekker op zondagmorgen flink voor kwart over half acht gezet, om als eerste deze onmisbare prognoses in hun in- en verkoopbeleid mee te kunnen nemen. De Fluwel oogstverwachting is door de jaren heen uitgegroeid tot een fenomenale bron van betrouwbare informatie.



Onder de trekker door gekeken zie je dat de rooimachine de bovenste laag grond van het bed schuift.

Zoals ieder jaar heb ik goed naar de bollen op onze kwekerij gekeken en ook weer vele bollenkwekers gesproken, maar eerlijk gezegd hoefde ik eigenlijk de deur niet uit om te voorspellen dat het geen topoogst gaat worden dit jaar. Als de bollen met dit mooie weer goed worden, kunnen we net zo goed bollen gaan telen in Spanje. Mozes Pietjes wat is het alle dagen zonnig en warm geweest. Dag in dag uit volop zon en blije mensen. Het is fantastisch, het leek echt Spanje wel het afgelopen voorjaar. De Tapas, Bella Ciao, Flamenco en Paella ontbreken nog, maar de Siësta en de Sangria beginnen al aardig terrein te winnen in ons van oorsprong koude kikkerlandje.



Vervolgens komen de bollen op een ketting waar het meeste zand er tussenuit loopt.

Het was nog maar half tien toen buurman Van Rijn, die bij ons tegenover de schuur Tulpen hebben staan, de schaduw van de schuur opzocht om even te schaften. Mooi, kan ik even horen hoe ze worden. Nou de kluiten zijn best, zei moeder Margret die zoon en man altijd helpt als er even echt gewerkt moet worden. Wat een dikke kluiten, komt door al die droogte hè, nog nooit zoveel kluiten gezien. En de Tulpen? Vroeg ik belangstellend. Tegen het slootkantje was niks hoor, die vielen tegen. Wat we nu rooien gaat wel een beetje, dat zijn de Impressions voor ons Fluwel mengsel ‘Gentle Giants’. Als die niet goed zijn, dan is er niets gegroeid, Impressions groeien altijd.



De ketting klappert een beetje zodat het zand goed wegzakt.

Ja wat was het een rotweer van het jaar hè, ging zoon Paul verder. Voor de bloei veel te koud en veel te nat, waardoor we heel veel last van vuur hadden en na de bloei van de een op de andere dag wind uit het Noorden. De wind heeft zowat zeven weken strak in het Noorden gezeten. Iedere tuinder weet dat er bij Noordenwind niets groeit. Veel te droog en te schraal, en dan die warmte, dag in dag uit was het te warm voor de bollen om lekker te kunnen groeien, ze hadden gewoon moeite om te overleven.


Achter op de rooimachine komen de bollen op een zeef waar de vuiltjes en kluiten eruit gegooid worden.

Ook maar even naar Suzan gereden. Suzan is de bewindvoerder van Land van Fluwel, en in haar vrije tijd helpt Suzan thuis op de Camping Duinzoomhoeve en op de bollenkwekerij van haar vader. Even een dagje helpen met het rooien van de Tulpen, kisten rijden. Mag ik foto’s bij jullie komen nemen voor de Nieuwsblog? Tuurlijk leuk kom gerust langs.



Achter op de rooimachine komen de Tulpen in een kuubs-kist terecht die hier weggehaald wordt door Suzan.

Ook hier geen topoogst, de Tulpenbollen waren krap aan twaalf. De Canasta werd gerooid, maar dat is toch al geen Tulp die dikke twaalven geeft, we gaan het zien, op het eerste gezicht had het een onsje meer mogen wezen, ze stonden op het mooiste stukje grond.


Het uitzicht van Suzan vanuit de trekker.

De meeste bollen zitten nog in de grond, ze zijn nog maar net een goede week met de oogst bezig, maar de eerste indicatie bevestigd wat iedereen al een beetje had verwacht; het wordt geen topoogst. Waarschijnlijk ook geen normale oogst, de kwekers vrezen het ergste en hopen echt van harte dat ze alle bollen kunnen leveren die ze verkocht hebben.


De kisten met Tulpen worden naar de schuur gereden

Dit schrijvende denk ik meteen ‘o jee, nu gaan er klanten bellen om te vragen of ze de door hun bestelde Tulpenbollen wel krijgen deze herfst. Ja natuurlijk, zo erg is het ook weer niet. Nagenoeg alle bollen die we bij de kwekers besteld hebben, worden pas in de herfst verkocht. Geen paniek dus als u al bollen heeft besteld, die komen er gerust wel. Wat wel iets is om rekening mee te houden dit jaar, is dat er door de tegenvallende oogst veel soorten eerder uitverkocht zullen raken, omdat de voorraad kleiner gaat worden dan we in eerste instantie gehoopt hadden.


In de schuur gaan de Tulpen nog eenmaal over de trilzeef om het laatste zand te verwijderen waarna ze in de bewaar cel gezet worden om te drogen.

En de Narcissen dan, hoe zie zit het met de Narcissen? Ha, goed nieuws, de Narcis komt van oorsprong uit Spanje. Die weet wat warmte is, die kan er wel tegen. Van origine weet de Narcis dat het droog en heet kan zijn tijdens het groeiseizoen, ze maakt diepe wortels zodat er altijd wat te drinken is. Gelukkig hoeven we ons over deze mooie bloembol niet druk te maken, de Narcis spreekt Spaans. Olé, die komen er wel.


Verse Tulpenbollen…Bella Ciao

Carlos van der Veek