De Grote Vijf Lezen Klaar voor de start, af! 6 minuten Volgende Een romance met Amaryllissen

Klaar voor de start, af!

De tijd om voorjaarsbloeiers te planten is eindelijk aangebroken, en dit biedt geweldige mogelijkheden voor de komende periode. Zelfs voor mensen zonder een tuin, maar met een terras of balkon (zoals ik), begint er nu een prachtige tijd. Het is altijd al opmerkelijk geweest dat bloemen - vaak geassocieerd met weelderige grote tuinen - datzelfde gevoel van vreugde kunnen brengen op een bescheiden balkon. Ik doe altijd mijn best om de vroege soorten ook echt zo vroeg mogelijk in bloei te krijgen en om de latere soorten juist zo lang mogelijk door te laten gaan. Met bloempotten heeft u iets meer invloed op wat uw bloemen doen dan in de tuin, dus het voelt altijd extra goed als er gebeurt wat u wil dat er gebeurt.

Een ander voordeel van bloempotten is natuurlijk dat u ze nog kan verplaatsen: zo kunt u altijd de soorten die u zelf het mooist vindt goed in het zicht zetten. Kleine potjes kunnen op tuintafels staan, grote potten staan voor het raam vaak mooi, omdat de bloem dan boven het kozijn uitkomt en u ze van binnen kunt zien. Ik heb zelf in totaal 200 potten op mijn dakterras. Die 200 potten bevatten ook zoveel verschillende soorten en mengsels, en sommige ervan staan al een aantal jaar door weer en wind op het dakterras en komen steeds trouw terug. Er zijn genoeg soorten die geen extra bescherming nodig hebben als het op het weer aankomt.

Ik gebruik zelf allerlei soorten potten, zolang ze onderin maar een gat hebben om overtollig water te draineren. Dit is eigenlijk het meeste wat ik voor sommige bloemen doe, en juist met die soorten die ik eigenlijk helemaal niet zoveel aandacht geef, ben ik zo blij. Het voelt dan toch een beetje alsof ze echt voor mij terugkomen.

De bloemen die dit jaar mijn eerste bloeiers waren, zijn Iris reticulata en Eranthis. Ik heb ze jaren geleden geplant in een pot waar ook wat andere vaste plantjes in staan en elk jaar ben ik weer verbaasd dat al die bloemen weer tegelijkertijd mooi worden.

De eerste bloeiers van dit jaar: Iris reticulata en Eranthis

Ik vind het dus erg leuk om bloemen te planten in potten waar al bomen, vaste planten, of grassen in staan. Door dat extra groen komen naar mijn mening de bloemen nog beter uit. Ik heb hier nog een ander soort krat waarin ik dit Narcisje heb geplant. Hij staat voor mijn keukenraam, en ik ben er altijd weer blij mee. Dit is Narcissus bulbcodium. Ik heb haar een aantal jaar geleden van Carlos gekregen en het is nog steeds een van mijn favoriete Narcissen. Ze ziet er misschien fragiel uit, maar dit is een taaie Narcis, en ze staat vaak in Februari al te bloeien.

Ik plant de kleine bollen van Crocus tommasinianus vaak in kleine groepjes, zodat de pot leuke toefjes crocussen krijgt. Ook deze bloemen zijn al vroeg in het voorjaar van de partij.


Sneeuwroem’ en  Muscari ‘Mountain Lady’ zijn al jaren favorieten van mij

Ik heb ook veel Narcissen staan. Dit is nog een voorbeeld van een soort dat al meerdere jaren achter elkaar terugkomt. Hij staat toevallig ook in een pot met Irissen. Dit is de Narcis Thalia.

Tulp “Marilyn”, een tulp die wekenlang fantastisch bloeit!

De ervaring heeft mij persoonlijk inmiddels geleerd dat je niet zo ontzettend veel moeite moet willen stoppen met kiezen welke Tulpen er nou op pot kunnen. Er is altijd veel wind op mijn dakterras, maar de Tulpen die ik plant zijn vaak alsnog meer dan een halve meter lang. Omdat ze in een pot vaak dicht op elkaar staan, vangen ze elkaars wind op en ondersteunen ze elkaar een beetje. Ik heb tot nu toe nog geen gebroken stengels of potten aangetroffen, dus ik hoop dat dat dit jaar ook zo blijft. Ik plant zelf meestal pas in november, en bedek de bovenste laag aarde alleen met blaadjes die ik van mijn dak kan afhalen. Ik haal eigenlijk nooit extra materiaal voor de winter. Ik bescherm wel de grotere potten met netten zodat de Tulpen niet opgegeten worden door de eekhoorns: dat zijn eigenlijk mijn grootste vijanden. Ze proberen nootjes in de potten te begraven en graven dan alle Tulpen uit.


Een lief uitziende eekhoorn die helaas wel denkt dat tulpenbollen en noten samengaan.

De potten waarin ik mijn spektakelstukken plant zijn eigenlijk altijd potten waar een bepaald soort mix in staat. Ik heb in het boek van Jacqueline van der Kloet een goede methode geleerd om een gelaagd effect te bereiken in een mengsel: de late, grote bloemen moeten onderin geplant worden, de vroege zitten juist wat hoger. Ze geeft heel veel details en voorbeelden van deze manier in haar boek, een echte aanrader wat mij betreft. Ik heb hier verschillende witte tulpen staan, dubbele en enkele door elkaar, vergezeld van witte en blauwe Anemonen. Het geheel is een goede twee maanden een echte eyecatcher.


Het is allemaal afhankelijk van goed mengen: Tulpen en Anemone blanda “White Splendor” en “Blue Shades


Dit is dezelfde pot, maar dan drie weken later. De dubbele witte Tulpen ruiken ook nog eens heerlijk!

Alliums zijn mijn favoriete late voorjaarsbloeiers. Ik heb hier een leuke kleine op de foto gezet, Allium neapolitanum. Ik heb ook Allium sphaerocephalin en Giganteum op potten staan, maar die laat ik wel een andere keer zien: ze hebben volgens  mij net in de nieuwsbrief van vorige week gestaan, de Grote Vijf.

Vandaag voel ik me zoals Carlos zich volgens mij vaak voelt: ik kan wel door blijven praten over de verschillende potten waar ik dit jaar trots op ben en deze mail de lengte van een roman geven, maar ik zal me inhouden. Ik wil u nogmaals op het hart drukken dat alles kan als het op combineren aankomt, en u heeft al gewonnen op het moment dat u kan genieten van de eerste vroege bloeiers.

Mijn bollen voor dit jaar zijn gearriveerd! Ik wens u veel plantgeluk toe voor dit jaar, en doe u de hartelijke groeten vanaf mijn dakterras.

Met vriendelijke groet uit Duitsland,

Claudia Gölz

PS: Volgt u ons ook al op Facebook en Instagram? Daar posten mijn collega's de mooiste plaatjes!