De Grote Vijf

Als het op de Allium aankomt, soms ook wel de sierui genoemd, is de meest gestelde vraag toch echt welke we nou aanraden, omdat mensen de Allium meestal niet in hun vaste tuindecoratie hebben opgenomen. Ik moet dan altijd antwoorden dat ik ze allemaal mooi vind, maar goed, daar hebben de meeste mensen niet zoveel aan. Ik mag dat zelf dan misschien vinden, maar ik wil bij deze toch graag een poging doen om een aantal Alliums uit te lichten.

Als we het over grote Alliums hebben, wil ik graag beginnen met Purple Sensation. Deze Allium begint begin mei met bloeien, en wordt snel gevolgd door A. christophii, of de witte reus Mount Everest. In juni begint het echte spektakel: dan kunt u genieten van de enige echte Globemaster, wat toch een beetje de Allium der Alliums is. Kort daarop komt de intens paarse, perfect ronde Ambassador de hoek om kijken. Zo gaat het door tot augustus, als Summer Drummer het Allium-festival af weet te sluiten met prachtige bloemen met een ontzettend lange bloeiperiode. Maar dit is meer een chronologische volgorde: ik heb hieronder een aantal Alliums genoemd waarvan ik denk dat ze de moeite van het proberen zeker waard zijn.

 

Globemaster is dé echte winnaar. De bloei van deze Allium, die voor veel mensen en tuinen vaste prik is, is lang en groots. Soms kan deze Allium wel twee maanden bloemen geven, wat natuurlijk fantastisch is. De prachtig ronde bloemen hebben minimaal een diameter van 15 centimeter, maar dan zijn ze klein: deze soort kan soms globes produceren die een diameter van 30 centimeter halen. De stengels waar deze enorme bloemen op zitten zijn ook niet de minste: die kunnen tot een meter hoog worden, waardoor de bloem op een prachtige hoogte uitkomt.


De naam zegt het al: Allium Giganteum is gewoon gigantisch. Een super bloem, die de hoogte van anderhalve meter makkelijk haalt en wat later begint met bloeien, waardoor hij tijdens mooi weer bij u is in de tuin. Deze bloem is een erfstuk: ze is er al een tijdje, maar ze verdient dubbel en dwars de erkenning die ze over de jaren heen gehad heeft. Deze Allium geeft uw tuin een wat rustiekere uitstraling. De lengte van de bloemen is dus ook erg indrukwekkend: zeker met kinderen of kleinkinderen ernaast zal het echt opvallen hoe groot deze bloem wel niet is. Heel leuk om te zien dus, voor de kleintjes! En hoewel de bloem dus wat later bloeit dan andere Alliums, hoeft u zich er geen zorgen over de maken dat ze het te warm krijgt: daar heeft deze Allium geen last van.


Mount Everest is perfect in ieder hoekje van de tuin, zeker op de wat donkerdere plekken, waar een duistere achtergrond deze Allium juist kan laten knallen. Net als Giganteum kan Mount Everest erg lang worden. Het voordeel van Mount Everest is dan weer dat deze juist wat eerder bloeit, dus in combinatie zullen ze u een waanzinnig lange bloeiperiode opleveren. Er hoeft geen einde te komen aan de lente!


Ambassador is een wat nieuwer soort. Ze is een dochter van Giganteum, en haar bloemen behoren tot de meest perfect gevormde globes in de Alliumwereld. De kleur is een intens paars, waar vooral bijen gewoonweg dol op zijn. Ook deze Allium komt makkelijk boven een meter uit qua lengte, en ze doet het in elke tuin goed.


De laatste van het lijstje is zeker niet de minste: Allium Summer Drummer is qua bloeiperiode de laatste van de grote Alliums en sluit het seizoen goed af. Afhankelijk van het weer van de zomer begint deze bloem met bloeien in Juli, wanneer de meeste Alliums allang hun snor gedrukt hebben. Dat maakt deze Allium uitermate geschikt voor mensen die graag zo lang mogelijk in hun tuin willen zitten, omringd door verschillende bloemen.

Buiten deze Grote Vijf die ik hier voor u op een rijtje heb geprobeerd te zetten zijn er natuurlijk nog veel meer Alliums die ook ontzettend de moeite waard zijn. Over het algemeen zijn het allemaal makkelijke planten die het goed doen in tuinen en op terrassen. Ze zijn ook goed te verwerken in mengsels: ze hebben er totaal geen last van om hun stukje grond te delen met andere soortjes. Vaak ziet dat er juist leuk uit, omdat het lengteverschil de kleinere bloemen extra schattig maakt. Alliums doen het prima in een beetje schaduw, maar ze hebben liever een zonnetje: hoe meer zonlicht, hoe beter.

Ik wens u een fijne zondag toe, en ik hoop dat het plannen van de tuin voor u voorspoedig verloopt!

Vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

PS: Volgt u ons ook al op Facebook en Instagram? Daar posten mijn collega's de mooiste plaatjes!