Klaar voor de start, af! Lezen Een romance met Amaryllissen 6 minuten Volgende De laatste damesmode

Een romance met Amaryllissen

Er was eens een kind in Moldavië dat vanaf het eerste moment dat hij zich kon herinneren dol was op Hippeastrums. Het was een mooie dag aan het begin van april toen zijn overgrootvader langs kwam. Hij had hem al een tijdje niet gezien, en daarom had de goede man een cadeautje mee: de originele Mont Blanc, een majestueuze bloem die langer was dan Vlad, de hoofdpersoon van dit verhaal, toen was. Er zaten twee glimmende witte bloemen aan de bol, die nog mooier werden door het contrast met de donkergroene bladeren van de plant. Vlad was toen al gek op bloemen en planten, vooral op degenen die uit een bloembol kwamen, en zijn moeder had thuis nog twee andere Amaryllissen staan–hij had het niet van een vreemde. Salmon Pearl had ook een prominente plek in de woonkamer. Het andere soort was Red Lion, wat extra leuk was, omdat dat felle rood de lievelingskleur was (en is) van menig klein kind. Toen Red Lion in volle bloei was, probeerde ik de pollen uit Mont Blanc te gebruiken om op de stamper van de Red Lion te doen. Ik had namelijk net een biologieles gehad over plantenveredeling, en ik had geleerd dat het zo simpel kon zijn. Twee maanden later zat er een omhulsel in de bloem. Dat omhulsel zat vol met zwarte, papierachtige zaadjes, en ik plantte ze meteen. Tot mijn overgrote verbazing had ik een paar weken later toch echt vijftig kleine plantjes die vrolijk door groeiden in een pot op het terras van mijn ouderlijk huis. Dit was het begin van mijn liefde voor deze plant, die mij liet zien dat er meer kan lukken dan je denkt als het op bloembollen aankomt.

Al die jaren later kan ik nog steeds zeggen dat de Hippeastrum een van mijn favoriete bloemen is. Het is altijd een indrukwekkend geheel, en vaak kent hij weinig tot geen problemen, wat altijd handig is voor een plant in huis. De bloemen komen in allerlei soorten, maten, en kleuren, en omdat we vrijdag de Amaryllissen online zetten, wilde ik een paar soorten speciaal in het zonnetje zetten.

Als u op zoek bent naar een mooie dubbele bloem, een klassieker die al jaren mensen blij maakt, dan is Aphrodite voor u gemaakt. Dit soort is al decennia een echte go-to voor veel liefhebbers, en met goede reden: de kleur is prachtig, staat in elk huis goed, en dit soort doet het gewoon goed. Het was ook de eerste dubbele Amaryllis die ik zelf in bloei kreeg: ik kreeg hem cadeau van een oude vriend van mijn moeder, die biologiedocent was.

Gaat u meer voor grootte? Dan moet u zeker Lemon Grandise niet overslaan. Als we het over grote bloemen hebben, is dit de eerste waar ik aan denk. Ik heb ze gezien met een diameter die 25 centimeter haalde–mocht u dit record breken, mail dan alstublieft een fotootje.

Dit soort heeft ook een zus: Red Cream. (Dit soort heette eerder Red Queen, een naam die hopelijk snel terug mag keren.) Het beste aan deze bloemen is de kleur: ze straalt voor mij persoonlijk echt Kerst uit, maar ik durf te wedden dat ze ook prachtig past bij de versiering van andere feestdagen die bij de wintermaanden horen.

Als we het over rode Amaryllissen hebben wil ik u ook graag een iets exotischere optie geven. Er zijn bijvoorbeeld cybister Amaryllissen. Dit zijn hybrides met wat dunnere bloembladen die zo’n duidelijke boodschap lijken te geven waarin ze echt zeggen dat ze een van de meest speciale Amaryllissen zijn om naar te kijken, net een beetje wild, en absoluut vol van passie. Red Amazone is zo’n soort, en ze is dit seizoen ook nog eens nieuw in ons assortiment. Ik zou zelf zeggen dat ze nog indrukwekkender is dan de meer oldskool versie Bogota, die we allemaal waarschijnlijk al kennen en kunnen waarderen. Ik heb deze nieuwe hybride zelf nu twee seizoenen staan en ben er nog steeds dol op.

Dan moeten we het nog even over comebacks hebben. Er waren een aantal soorten die erg populair waren die we helaas geen volgend seizoen konden geven, maar die nu gelukkig weer hun weg terug hebben gevonden naar onze webshop. Mijn favoriet uit die categorie is H. Papilio, die het best omschreven kan worden als mysterieus en spannend:

Er zijn nog veel meer andere, vaak exotische, soorten die ik u dolgraag aan zou willen raden, zoals Mystica, Emerald, en Exotic Nymph…maar als ik over allemaal ga schrijven zijn we hier morgen nog. Het komt er gewoon altijd op neer dat Amaryllissen een uitzonderlijke gave hebben om winterse dagen op te vrolijken en uw huis een frisse energie te geven tijdens donkere dagen. Ons assortiment heeft iets voor alle soorten interieur, en ik weet zeker dat u er iets zal kunnen vinden.

Mocht u een Amaryllis zoeken om cadeau te doen, maar twijfelt u over de smaak van de ontvanger? Dan hebben we een mix van 5 Amaryllisbollen. In dit pakket zit alles: een dubbele Amaryllis, een exotische, een klassieker, een nieuw soort en eentje met bloemen die zo groot mogelijk zijn. We hebben ook onze geliefde Amaryllisvaas weer op voorraad, dus mocht u uw bollen liever op glas hebben dan in een pot, dan weet u ons ook te vinden.

Omdat ik zelf zo’n fan ben van Amaryllissen, zal ik er vast later in het seizoen nog weleens meer over vertellen. Voor nu ga ik het hierbij laten en ga ik verder aan de webwinkel, om ervoor te zorgen dat het echt klaar is voor de opening van de Amaryllissenwinkel. Ik ben nog steeds erg blij dit te kunnen doen, en ik kijk uit naar mijn eerste winterseizoen bij het team van Fluwel.

Met warme groet,

Vlad

PS. Helemaal vergeten, een witte Amaryllis! Die zijn altijd populair, en ik zou u graag willen wijzen op Moscow. Die heeft prachtige ronde bloemen. Een andere mooie is Polar Belle, een kraakwitte, lotusachtige bloem. En goed, nog een donkerrode toe: Grand Diva, ook zo’n alltime favourite… of de donkerst rode, Mandela? Die is voor de echte fans.