Tutti Tulpi Lezen In de spotlight: de Crocus! 2 minuten Volgende Een ode aan de Thalia (Narcis)

Begin maart, de winterjas en kachel nog aan, en daar staan ze opeens: de crocussen. Niet bang voor het slechte weer dat nog komen gaat versieren zij de tuin, de wegberm en de stadsparken met hun vrolijke, frisse kleuren. Echt een van mijn favoriete bolgewasjes, want ze zijn betrouwbaar, dankbaar en vooral erg mooi.

Crocussen zijn door ieder zó gewaardeerd, dat er in Nederland zelfs een vakantie naar deze kleine schoonheid is vernoemd: de Crocusvakantie.

Krokus

Vooral de grootbloemige crocussen, de zogenaamde vernus crocussen, verwilderen zeer goed. Zij kunnen jarenlang een grasveld of border voorzien van een prachtig bloementapijt.

De kleinbloemige crocus, oftewel de chrysantus, verlangt iets meer aandacht en een beschutte omgeving. Kunt u dit haar bieden, dan zal ook zij u verblijden door jaar na jaar terug te komen en u haar kleuren te laten zien. Als deze crocussen u teleurstellen, raad ik aan eerst te kijken of zij geen last hebben van muizen of vogels: deze dieren zijn ook gek op dit mooie bloembolletje, maar helaas om een andere reden: zij vinden ze erg lekker.

Krokus

En dan is er de boerencrocus, de crocus tommasinianus. De vroegste bloeier van het stel, en in mijn ervaring lijkt ze compleet onverwoestbaar, dit kleine bolletje. Ze presteert nagenoeg altijd goed onder alle omstandigheden, en als klap op de vuurpijl zaait ze ook nog eens uit, waardoor u haar in steeds grotere getale kunt bewonderen.

Krokus

Krokus

Een leuk weetje is dat de crocus een ware snoepwinkel is voor de bij. Op de eerste mooie voorjaarsdag dat de bijen uitvliegen vallen zij gulzig op de bloeiende crocussen aan om zoveel mogelijk stuifmeel te verzamelen. De ideale voeding voor een bij om zich sterk te maken voor het komende jaar.

Krokus
Krokus
Krokus

Wij bieden u verschillende crocussen in onze webshop aan, waaronder twee prachtige mengsels. Neemt u dus gauw een kijkje, zodat ook u in het vroege voorjaar verblijd kan worden door dit mooie bolgewasje!