In de spagaat

Ja, weet u wat het is; ik moet soms kiezen en ik kan helemaal niet kiezen want de keuze is tussen een leuk klussie en een nog leuker klussie: Nieuwsblog schrijven of Narcissen bloemen verzorgen in mijn kassie. 



U heeft zich wellicht wel eens afgevraagd hoe het kan dat ik zoveel zin en onzin over bloembollen kan vertellen maar dat komt omdat ik er zowat mijn hele leven gedurende het hele jaar tussen loop en dat komt weer door het kasje achter ons huis. In december bloeien daar de Amaryllissen al.


Daarna komen, de laatste Amaryllissen moeten nog in bloei komen, de eerste Narcissen. Geen tientallen, nee honderden soorten Narcissen plant ik alle jaren op potten om in de kas in bloei te trekken. Van nagenoeg alle soorten van onze kwekerij plant ik ieder jaar een pot. Niet alleen omdat ik het leuk vind hoor. Nee, vooral om foto’s van te maken die ik weer kan gebruiken in de Fluwel web winkel want zonder foto’s verkoop je immers weinig. Natuurlijk zou ik ook kunnen proberen de foto’s in het voorjaar te maken als de Narcissen op het veld staan te bloeien maar daarvoor wonen we toch echt even te dicht aan de kust. De kans in het open veld op een bloemverwoestende storm is hier gewoonweg te groot. Velen van zullen nu denken ‘ach dat zal zo’n vaart toch niet lopen? Nou, kom maar eens een paar jaartjes langs de kust in de kop van Noord Holland wonen.

Drie stoere dennen in het Pettemer bos richting Sint Maartenszee

Laatst las ik het pakkend op een bord in Den Helder; Je weet niet wat wind is als je niet in Den Helder hebt gewoond. Een waarheid als een koe.  

Het kan zomaar gebeuren dat je drie jaar achtereen een mooie foto van een nieuwe Narcis wilt maken en ze telkens als ze net begint te bloeien totaal aan flarden waait. Dus, lekker in het kassie planten op een potje, droog, windstil, lekker warm en als het nodig is ook rustig de tijd om er een stukje tekst over te schrijven. Onderwijl de Narcissen nog bloeien in de kas gaat het buiten verder. Opeens staan de sneeuwklokjes alweer in volle bloei en zodra die uitgebloeid zijn komen de eerste Narcissen buiten alweer tot leven gevolgd door de Tulpen, de Alliums, de Pioenen (ja, we gaan dit jaar voor het eerst Pioenen aanbieden in de Fluwel webwinkel), de Lelies, de Begonia’s en niet vergeten de hele zomer door de Dahlia’s. Tussendoor moet er natuurlijk ook nog gekeken worden naar allerhande minder bekende bolgewasjes zoals Zantedeschia, Crocosmia, Acidantera, Hyacint, Muscari, Eucomis, Anemoon en weet ik veel wat niet nog meer. Voor je het weet loop je vanaf december tot ver in oktober regelmatig tussen de bloembollen en als u dat net zoals ik een jaartje of tig doet weet je op het eind best wel iets over bloembollen te vertellen. Tjonge jong, wat heb ik een zwaar leven. 


Gladiolus callianthus Murielae

Maar nu zit ik dus echt even in de spagaat. De laatste Amaryllissen staan nog te bloeien in mijn kasje en door het wederom extreem zachte weer staan de sneeuwklokjes al volop te luiden en kriegelt het al van de bloeiende Narcissen in mijn kasje.  Maar nu ik toch moet kiezen tussen het aangename en het aangename kan ik het net zo goed combineren. Gisteren heb ik het kasje teksten zitten schrijven over een paar nieuwe Narcissen in de Fluwel webwinkel en dat zet ik gewoon in de nieuwsbrief. 

Cremello

Als ouder mag je het natuurlijk nooit zeggen, maar gelukkig hebben wij daar als Narcissen veredelaar niets mee te maken, maar Cremello is echt een van mijn lievelingsnarcissen. Heerlijke grote bloemen, mooi van vorm maar vooral die fenomenale kleur. Gewoon uniek, formidabel sensationeel. Als u mij vraag wat voor kleur is Cremello moet het antwoord helaas gewoon geel zijn, geel is immers geel. Maar ik zit al twee glazen wijn lang na te denken hoe ik deze bijzonder geel gekleurde Cremello het beste kan omschrijven. Lief geel, mild geel, slap geel nee dat is fout daar is ze te stoer voor. Zwoel geel, mals geel, sappig geel, rustig geel, goedaardig geel, Fluwelerig geel hé dat is een goeie. Of misschien toch beter vriendelijk geel of zachtaardig geel of iets van teder geel. Kan je het ook donzig geel noemen, misschien zelfs erotisch of sexy geel. Nèh, zo verliefd ben ik ook weer niet op de Cremello. Wat voor geel het ook is, een ding is zeker; mooi is ze en dat is ze en de kleur…zwoel geel, dat is het geworden. Plant haar en geniet van haar zwoele geel en als u er een paar plukt voor op de vaas in de huiskamer komt er weer een andere tint zwoel geel tevoorschijn. 


Narcis Englander

Een ander verhaaltje wat ik van de week geschreven hen is over de Narcis Englander: een nieuwsgierig klein deugnietje die als een van de eersten met haar lange neus komt koekeloeren in de tuin. De sneeuwklokjes zijn nog niet eens klaar met luiden of deze Englander komt al parmantig de komst van de Narcissen aankondigen. Op het eerste gezicht een rank en teder uitziend Narcisje maar de schijn bedriegt. Ze is taai, bloeit enorm lang en komt jaren achtereen terug. Een kanjertje. Deze Narcissen staan trouwens al beschikbaar in de Fluwel web winkel onder de “Fluwel Special Narcissus”.


Er werd mij afgelopen week al een paar keer gevraagd waarom de Narcissen van onze kwekerij nu al beschikbaar waren in de web winkel en de andere Narcissen en voorjaarsbloeiers nog niet. 

Het merendeel van de collectie ‘Fluwel Special Narcissus’ werd in het verleden verkocht door Frankie Charlton die in het verleden een specialiteiten handel in Narcissen voor de Engelse bloemnshows onder de namen Choice Bulbs en Miniature Bulbs.


Joyce & Frankie op een Engelse Narcissenshow

Zijn kopers waren voornamelijk mensen die zelf ook Narcissen tentoon stellen op Narcissen shows. Frankie liet samen met zijn vrouw Joyce op deze shows, die in het zuiden van Engeland eind februari al beginnen, zijn bloemen zien en zorgde er altijd voor dat hij ze meteen aan kon bieden aan liefhebbers die interesse toonden in zijn soorten. Frankie promoot nog steeds Narcissen en nu wij de verkoop en het verzenden verzorgen hebben we zijn hele collectie aangevuld met al onze eigen Narcissen on-line gezet zodat Frankie ze aan kan bieden aan liefhebbers op de Narcissenshows. 


Narcis Beautiful Dream

Ook natuurlijk de vraag waarom sommige zo duur zijn. Tja, dat is echt vraag en aanbod. Veel vraag en bijna geen bollen. Neem een Narcis als The Godfather. Echt iedereen die haar ziet wil haar hebben, bloemen bijna groter dan die van een Amaryllis. Als ik mijn partijtje in stand wil houden en een beetje wil laten groeien kan ik echt niet meet dan een stuk of 20 bollen verkopen. Wat zou u doen als u in mijn schoenen stond? Zo is het ook met Narcissen die veel prijzen winnen op The Daffodil Shows in Engeland en Amerika. Veel prijzen betekend veel vraag en als er dan maar weinig bollen beschikbaar zijn.

Ik denk dat ik maar eens moest stoppen, en dan te bedenken dat ik eigenlijk van plan was om deze week toch maar een keer geen nieuwsblog te schrijven… ik kan het ook echt niet laten 

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek.


Nog eentje dan, de tekst van Beautiful Dream die ik van de week heb geschreven. Ik heb niet voor niets die mooie foto opgezocht: Beautiful Dream, de droom die iedere veredelaar droomt; zo een mooie grote helderwitte Narcis te veredelen met bloemen die stralen van blijdschap. Het is de in Amerika wonende veredelaar Elise Havens, ook bekend onder Grant E. Mitsch, gelukt. Wat een Beauty, wat een droom van een Narcis. Ieder voorjaar is de Beautiful Dream, met haar enorme fris fonkelende bloemen, bij ons op de kwekerij een eye-catcher. Nu droom ik de mooie droom dat ze goed en gezond voor ons groeien en dat ik haar in de toekomst aan honderden Narcissenliefhebbers aan kan bieden. Tot nu toe gaat het goed, ze heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Hier zijn de eerste bollen.