De Bollenhandel Lezen Grote primeur op Narcissengebied 6 minuten Volgende In de spagaat

Grote primeur op Narcissengebied

Vanaf vandaag zijn er maar liefst 483 verschillende soorten Narcissen te verkrijgen in de Fluwel webwinkel. Echt, 483? Ja 483. Zelf denk ik ook wel eens ‘waar ben ik aan begonnen’ maar eigenlijk vind ik het gewoon leuk. Door mijn uit de hand gelopen hobby staan er inmiddels een dikke 1000 verschillende soorten Narcissen op onze kwekerij en dit jaar bieden wij alle soorten aan in de Fluwel webwinkel waar we voldoende bollen van hebben.


De Nacissen collectie achter het huis van onze ouders

Het begon allemaal een dikke 50 jaar geleden toen mijn vader, Karel van der Veek, besmet raakte met een onnavolgbaar ‘narcissenverzamelvirus’. De eerste symptomen van deze virusbesmetting waren onschuldig, mijn vader plantte gewoon een collectie toen nog onbekende spleetkronige Narcissen en wat andere nieuwigheden achter zijn huis om ze aan de bloembollenkwekers bij ons in de weg te laten zien. Nog geeneens 100 verschillende soorten stonden er te bloeien, maar het sloeg meteen aan. Het leek wel of het hele bollenvak in het voorjaar op een bakkie kwam bij moeder Wil en tevens even bij de nieuwe Narcissen kijken. 


Samen met mijn vader

Het gevolg was dat andere Narcissenveredelaars met nieuwe soorten, en ook Narcissenkwekers met iets bijzonder, wat bollen kwamen brengen om aan de collectie toe te voegen. Pa was handelaar in Narcissenbollen en kon als geen ander nieuwe, nog onbekende soorten, onder de aandacht brengen bij bloembollenkwekers en handelaren. Het begon meer en meer aan te slaan en binnen een paar jaar kwamen er ieder voorjaar honderden vakgenoten op bezoek en groeide de collectie uit tot dik boven de 1000 verschillende soorten. Bloembollenexporteurs namen zelf hun klanten van over de hele wereld mee naar ons toe om ze het nieuws op Narcissengebied te laten zien. Mijn vader en ik (ik was inmiddels mijn vader gaan helpen) verkochten miljoenen Narcissenbollen. 


Moeder Wil bij een door haar gemaakt bloemstuk op een bloemenbollenshow 

Onder de vele belangstellenden zaten ook een paar gepassioneerde Narcissenliefhebbers uit Amerika en Engeland die Narcissen veredelden, teelden en verkochten voor hun dagelijkse snee brood. Thuis hadden zij een kleine kwekerij waar ze nieuwe soorten opteelden voor de verkoop, maar ze hadden al snel in de gaten dat de Narcissen bij ons veel beter groeiden, dikker werden en grotere bloemen gaven. Of wij hun nieuwe soorten niet wilden telen was al snel de vraag. Dan kochten zij ze wel terug om vervolgens door te verkopen aan hun klanten, veelal echte hobbyisten die ze tentoon stelden op Narcissenshows om te proberen er een prijs voor mooiste Narcis mee te winnen.


Brent Heath tussen de Narcissen zaailingen die wij voor hem teelden

Op deze wijze raakten wij in contact met een paar iconische Narcissenmensen. Een (echt)paar daarvan, ik praat nu over de jaren tachtig van de vorige eeuw, waren Becky Heath en haar man Brent die destijds ‘The Daffodil Mart’ runden in America. Een stel waar ik veel aan te danken heb: zij hebben mij destijds gevraagd of ik er geen interesse in had om de bollen voor hen te gaan exporteren, waardoor ik samen met mijn broers ons eigen bedrijf kon beginnen. 


Leunen tegen een van de eerste pallets bollen die wij naar Amerika stuurden

Een ander kleurrijk figuur was Frankie Charlton, glazenwasser uit het Engelse Sunderland. Een hele koppel stoere, uit de kluiten gewassen bonkige gozers had hij aan de gang die overal in Sunderland aan de hoogste gebouwen in bakkies bungelden om de ramen te zemen.

Frankie werd wat ouder, zijn knieën werden van al dat geklauter wat minder, bleef liever aan de grond en kreeg meer tijd voor zijn grote hobby: Narcissen knuffelen. Hij was een meester in Narcissen bloemen telen voor de bloemenshows in Engeland en daarnaast verkocht hij bijzondere Narcissenbollen in Engeland en Amerika aan collega hobbyisten onder de naam Choice Bulbs en Miniature Bulbs. Ook Frankie vroeg ons om zijn Narcissen te telen en een groot deel van onze kwekerij bestaat dan ook uit soorten die ik voor hem teel. Eigenlijk moet ik hier ‘teelde’ schrijven want Frankie is inmiddels gestopt en heeft zijn handel aan ons overgedragen. Honderden soorten teelden wij voor Frankie, de mooiste en de nieuwste soorten wist hij van overal op de te tikken om ze vervolgens zo snel mogelijk naar ons te sturen om te vermeerderen. 


Frankie & Joyce Charlton op een Narcissen show in Engeland

Nu is het hele assortiment Narcissen van Choice & Miniature Bulbs dus voor het eerst in vol ornaat op de Fluwel website te vinden, aangevuld met soorten allerhande oude en bijzondere soorten en Narcissen uit eigen veredeling Wellicht interessant om te weten is dat exact ditzelfde assortiment in Amerika te verkrijgen is bij Chris Harley die het aanbiedt in zijn webwinkel onder de naam Qdaffs. www.qdaffs.us


Chris Harley even genietend van het leven na een vermoeiende fotoreportage

Neem gerust een kijkje op onze site onder Fluwel Special Narcissus en laat u verrassen door al het moois dat de Narcis te bieden heeft. Bent u (nog) geen echte Narcissenkenner, dan hoop ik wel dat u een beetje keuzestressbestendig bent want er zijn werkelijk Narcissen te vinden van allerhande pluimage. Sommige in kleurencombinaties die u wellicht niet voor mogelijk had gehouden, maar ook ieni-mini miniatuur Narcisjes of species Narcissen zoals ze nog in de wilde natuur voorkomen. Te veel om op te noemen, surf er maar eens doorheen dan kunt u het zien.


Narcissus Medway Gold

Mocht u trouwens een keer een kijkje willen nemen op onze kwekerij kan dat ook hoor, ze staan dit jaar geplant naast de Fluwel schuur aan de Belkmerweg 20a in Burgervlotbrug en iedereen is altijd van harte welkom. Kunt u meteen het hele assortiment voorjaarsbloeiende bloembollen van de Fluwel website zien en een bosje Tulpen plukken in onze pluktuin, die staan er naast. 


Rond de achterste molen staat onze Narcissen collectie

Als u zich echt onder wilt dompelen in de Narcis kom kom dan mee met de World Daffodil Tour van 15 tot 19 april. In een eerdere nieuwsbrief kunt u het programma zien van de tour https://www.fluwel.nl/blogs/nieuws-1/uitnodiging-world-daffodil-tourHeeft u interesse, stuur een mailtje aan pien@fluwel.nl voor meer informatie.


Met vriendelijke groeten en

Veel succes 

Met de keuzestress

Carlos van der Veek