Dahlia’s in overvloed Lezen Het is herfst, het feest gaat beginnen 8 minuten Volgende Onze bloembollen mengsels

Het is herfst, het feest gaat beginnen


We gaan aan de gang. Alle bollen staan inmiddels netjes verpakt en op alfabetische volgorde uitgestald bij ons in de schuur. De orders kunnen gelopen worden. Velen van u hebben waarschijnlijk al bollen besteld en alle orders die we al ontvangen hebben gaan we op volgorde van binnenkomst klaarmaken. Volgende week, 4 oktober om precies te zijn, draaien er een paar grote trailers van de PostNL bij ons het erf op die wij dan vervolgens met de heftruck volprikken waarna we met z’n allen op een rijtje gaan om de bollen uit te zwaaien. Grapje zeker? Nee, geen grapje dat doen we echt, vinden we leuk, dat doen we al jaren. U gelooft het nog steeds niet maar toch is het waar. Dit jaar kan ik er niet bij zijn want dan ik zit dan in Engeland maar ik zal vragen of ze er foto’s van maken dan laat ik het u zien.


Camassia Blue Heaven

Een onverwoestbare bloembol die het langer uitzingt dan de meeste vaste planten.
 
Deze gewoonte van het uitzwaaien heb ik opgepikt in Japan. In vroeger tijden hebben we nog heel wat bollen verkocht in Japan daar reisden we met de Shinkansen, de Japanse T.G.V. Met een precisie van een Zwitsers uurwerk, werkelijk op de seconde nauwkeurig, reden deze razendsnelle dikke burgerrupsen door het mooie Japanse landschap. We stapten vaak in en uit in Tokyo of Niigata, begin- en eindpunt van een traject. Daar stond de trein altijd 10 minuten stil en in deze korte tijd floepten er vlie vla vliegensvlug een stuk of tien jonge meisjes de trein in die haar razendsnel schoonmaakten. Dat schoonmaken in Japan is trouwens wel wat gemakkelijker dan het schoonmaken van een van onze treinen die boemelt tussen bijvoorbeeld Rotjeknor en Mokum. De Japanners laten over het algemeen toch wel wat minder troep achter dan de Hollandse treinreiziger. Maar ik dwaal af, na exact 9 minuten en 40 seconden komen deze meisjes weer uit alle deuren tevoorschijn en lopen snel naar wagon 1 om daar keurig netjes in het gelid te staan met het emmertje met schoonmaakspullen allemaal op precies dezelfde manier naast de rechtervoet geplaatst. Als dan vervolgens de trein, precies exact op klokslag vertrektijd, gaat rijden staan ze allemaal op dezelfde wijze de trein uit te zwaaien. Echt, niet naar de machinist, niet naar de conducteur, niet naar de reizigers nee, ze zwaaien naar de trein. Dat is toch mooi, een stuk of tien blije meiden die met trots hun brandschone trein uitzwaaien. Nou, en dat doen wij dus met de eerste orders die ons verlaten. In de beginjaren was het slechts een halve postkar die klungelig in een oud PostNL busje, het was nog net geen Tuktuk, werd gepropt maar we zwaaiden hem wel uit. Tegenwoordig zijn het een paar van de grootste trailers van PostNL  die we uit staan te zwaaien, maar nog altijd met evenveel trots en evenveel dankbaarheid naar al die lieve klanten waar wij de bollen aan mogen leveren.

Een van de mooiere en betere nieuwe Crocussen

Maar…als u nog geen bollen heeft besteld zwaaien we ze ook niet uit, jammer maar helaas voor de latere bestellers, u krijgt geen uitgezwaaide bollen. Gaan we echt niet aan beginnen. U hoeft dan ook echt niet te bellen naar Renata om haar vriendelijke te vragen of we uw bollen ook alsjeblieft uit willen zwaaien, doen we niet, kunt u op uw buik schrijven. Ik weet het, als u net bollen wilde bestellen kijkt u nu een beetje sip maar het geeft niets hoor. We hebben er gedegen onderzoek naar gedaan en uit de conclusie van het onderzoek kregen wij niet de indruk dat uitgezwaaide bollen het beter deden dan de bollen die deze liefdevolle behandeling zijn misgelopen.


Eremurus robustus
Niet de aller gemakkelijkste, maar als ze het naar haar zin heeft bij u in de tuin…wow

Tja, wat valt er verder nog te zeggen over onze bloembollen. Ze zijn evengoed wel wil van puike kwaliteit. Het seizoen begon een beetje hakkeprakkerig met flinke afzwaaiers in aantallen en kwaliteit en we hebben nog steeds het vermoeden dat we er aan het einde van het seizoen wel een paar tekort komen. Dus nogmaals, wees er op tijd bij maar wat betreft kwaliteit is het toch nog wel goed gekomen. Wel flink meer uitzoekwerk voor ons maar wat er uiteindelijk in de zakjes belandt ziet er toch weer super uit. Dat is trouwens ook een van de grote voordelen voor u; doordat wij wat later versturen hebben we meer tijd om de kwaliteit goed te controleren. Door de ogen van een vinoloog zal het bloembollenoogstjaar 2023 niet de geschiedenisboeken ingaan als een topjaar maar u kunt met een gerust hart bollen bij ons bestellen. Ze zijn goed, we staan er achter en we zijn er van overtuigd dat ze ook komend voorjaar weer voor veel complimenten gaan zorgen.


Tulp One Direction

Een tulp die laat zien dat ze met weinig kleur toch heel kleurrijk kunt zijn.

Wist u trouwens dat ik daar wel eens over na zit te denken; voor wie plant u (en ik ook) de bollen nu eigenlijk. Is dat echt alleen voor jezelf, om zelf van te genieten of is het stiekem ook heel erg een beetje voor al die andere mensen die ook zo van uw bloembollen genieten. Ik ben er in de loop van de jaren toch achter gekomen dat ik ze eigenlijk vooral plant voor andere mensen om van te genieten. Natuurlijk, een nieuw soortje dat voor het eerst op mijn staat ben ik ook razend nieuwsgierig naar maar al die andere soorten? Ik ben er achter dat ik tegenwoordig meer geniet van al die mensen die van onze Allium Ambassador genieten dan dat ik zelf van de Allium geniet. Tuurlijk vind ik haar mooi maar ik kijk toch meer uit naar die twee Allium soorten die weer nieuw op onze tuin geplant worden. Vroeger was dat toch minder, toen wilde ik ze echt zelf zien en zelf van genieten. Leuk hè om te zien hoe dat toch veranderd naarmate je meerdere keren bollen hebt geplant (lees naarmate je ouder wordt). Hoe het ook zei, of je nu van het een of het ander geniet, genieten is genieten. We dwalen weer af ik stop ermee, veel plezier in onze bloembollenwinkel.Allium Ambassador

De meest in het oog springende Allium.
 
Met vriendelijke groeten,

Carlos

Trouwens, nog een dingetje als u net als ik ook graag bollen plant voor een ander om van te genieten; plant eens een zootje Narcissen langs de weg in de buurt van uw huis. Echt, daar kan de buurt, en uzelf ook natuurlijk, jarenlang enorm van genieten. Nagenoeg alle Narcissen verwilderen goed als u ze op een zonnig plekje plant waar ze lekker met rust gelaten worden maar de Ice Follies, Carlton en Jetfire zijn hier uitermate geschikt voor. De inmiddels doodgewone Tete a Tete trouwens ook, die zie ik hier en daar ook al tientallen terugkomen alsof het sneeuwklokjes zijn.Narcis Carlton

Zo lang ik mij kan herinneren staat deze toef al bij ons langs het kanaal.

Of misschien nog leuker; koop bloembollen en geef ze meteen weg aan een goede tuinvriend of tuinvriendin met een hofje. Nog leuker is het dan om meteen aan te bieden om te komen helpen met het planten van de bloembollen. Uit ervaring weet ik dat het aanbod om te helpen meestal eerst wordt afgeslagen maar als dat gebeurt geef u niet te snel gewonnen. Even blijven aandringen tot ze ja zeggen want het is toch een partijtje gezellig om samen met een goede vriend of kennis te tuinieren.

Nu stop ik echt, alle mooie bloembollen die u tussen de regels door ziet zijn toppers in de tuin, probeer ze gerust een keer.

 
Muscari Flower Power

De grootste trossen van alle druiven die er zijn. Pluk altijd een bosje als u ze ziet bloeien bij u in de tuin, ze ruiken heerlijk.