Dahlia’s in overvloed

Wat een heerlijke weken waren dit, ik heb de Dahlia’s nog nooit zo massaal zo mooi zien zijn. Veel planten werden door de felle zon gegeseld maar niet de Dahlia. De Dahlia genoot met volle teugen van het zonnetje. De Dahlia komt uit Mexico, ze vindt het heerlijk, de Dahlia is blij met zonneschijn en dat liet ze merken. Meer dan duizend foto’s heb ik geschoten de een nog mooier dan de ander. Iedere Dahlia bloem was even mooi, overal waar Dahlia’s stonden ben ik geweest en als u dit leest hoop ik in Raalte te zijn waar dit weekend de jaarlijkse show van de Nederlandse Dahlia vereniging wordt gehouden.


De Tulperij

Maar eerlijk is eerlijk, het meest heb ik genoten van de Dahlia showtuin bij De Tulperij in Voorhout. Er staan daar zoveel soorten en ze worden zo netjes bijgehouden door Anja en Daan Jansze, werkelijk een genot om door heen te lopen. En het zijn ook zulke aardige mensen. Daan komt vaak een praatje met me maken als ik er ben, hij is immers ook bollenkweker dus we hebben altijd wel iets te teuten.



Daan en ik, wat hebben we een zwaar leven ☺

Het mooiste is gewoon om lekker naar Daan te luisteren, altijd vol met mooie verhalen over van alles en nog wat dat hij meemaakt op zijn Dahlia showtuin. Je hebt van die mensen, u kent ze vast ook wel, je gooit er een kwartje in en er komt voor twee Euro geluid uit. Wat is er met die Café au Laît gebeurd Daan? Staat geen bloem meer op. Ja joh, nee joh, kwam hier altijd zo’n leuke meid Dahlia’s plukken in onze pluktuin. Je kon het meteen zien, die heeft er kaas van gegeten. Onwijs mooie bossen gemengde Dahlia’s wist ze te plukken, kleuren vormen en bloemgroottes alles in perfecte harmonie. Toch maar even een praatje met haar maken. Blijkt ze de bloembindster van het Koninklijk huis te zijn, onze Koninklijke familie is gek op Dahlia’s. Da’s dus ook weer leuk om te horen. En de Café au Laît? Ja die wilde ze graag voor een speciale gelegenheid, een zware delegatie uit Korea kwam op bezoek in de ambassade en het Koningspaar had gevraagd iets moois te maken met Dahlia’s. En deze wilde ze hebben, de Café au Laît vond ze het mooist. ‘Pluk ze allemaal hoor’ zei Daan. Het is hier wel een showtuin maar dit soort kent iedereen toch al. En trouwens, als je de Café au Laît na al die jaren nog niet kent ben je een echt droeftoeter, maak er maar een mooi bloemstuk van.
En dit Daan, wat zijn dit voor diepe sporen in de paden? Is Eric Geweest? Nee, haha, was geen Eric. Foto’s met koeien, ja echt gisteren hadden we een koeienshoot tussen de Dahlia’s. Hele kleintjes, nog nooit gezien. Nee geen Kalfjes, echte mini koeien. En Daan pruttelt maar door terwijl Anja met een strooien hoed en een grote glimlach puntjes appelgebak, tosti’s Caprese en kopjes koffie serveert op het gezellige terras wat vol staat met vaasjes Dahlia’s en hippe bloemstukken.



Café au Laît


Maar ho ho, ook even tot zaken komen. Ik zit Daan er wel van te beschuldigen dat hij kan lullen als Brugman maar zelf ben ik geen haar beter. Ik laat u even een paar Dahlia’s zien die u volgend jaar nieuw bij ons kunt kopen. Nu nog niet, maar als u ze mooi vindt kunt u wel uw mailadres achterlaten en dan stuurt onze computer u automatisch een mailtje zodra ze on-line komen beschikbaar zijn.
Ik kan eigenlijk gelijk de product teksten er wel bij verzinnen, dan is dat ook maar weer af.


Peaches

Wow, wat een mooi gevormde Dahlia en wat een heerlijk knuffelig kleurtje. Verwar haar niet met de veel kleurrijkere Peaches & Cream die met haar oranje-geel een veel zonniger sfeer uitstraalt. Nee, Peaches is chique poep; geraffineerd van vorm en subliem van kleur. Een Dahlia voor een ere-plekje bij u in de tuin.


Tartan

Niet te missen deze Dahlia Tartan. Nagenoeg alle Dahlia’s doen hun stinkende best om met heldere kleuren en subtiele vormen in combinatie met zo mooi mogelijk gevormde bloemen de aandacht te trekken en dan is daar opeens de Tartan. Haar donkerrood doet niet echt haar best om rood te zijn, schurkt zelfs tegen zwart aan, haar wit fladdert er ongeorganiseerd doorheen en haar bloemvorm is zo iets van weet ik veel, doe maar wat, bloei er maar op los. En ze is toch een partijtje mooi. Opvallender dan alle andere Dahlia’s bij elkaar en voor zulke grote bloemen best nog wel rijkbloeiend ook. Ik ga haar in mijn tuin planten.



Black Pierre

Toppertje, een dankbare Dahlia met een diep donkere kleur, rijke bloei en een gezonde groeier. Een prachtige aanvulling van het kleurenpalet in uw tuin of in het bosje zomerbloemen. Mochten er mensen vragen wat haar naam betekend, vertaal het maar niet want u belandt zo weer in een discussie waar u helemaal niet wilt zijn. Gewoon ekker planten en lekker van genieten, dat is waar de Black Pierre voor is.


Dusty Beauty



Dusty Beauty

Je loopt er alle jaren wel een keer tegenaan, van die Dahlia’s waarvan je in 1 oogopslag weet  ja, die gaat het worden, die willen de mensen hebben, die is ’hot’. Het zijn van die Dahlia’s waaraan alles klopt;; kleur, bloemvorm, naam, hoogte…alles raak. Deze stoffige schoonheid is er ook zo een. Dat stoffige maakt me geen fluit uit, ik ga haar planten. 


Mooi hè?



Liquid Desire

Ik blijf altijd stiekem wel een beetje verliefd op deze zogenaamde ‘halskraag’ Dahlia’s Het open karakter en het eenvoudige in de bloemvorm met die subtiele zwaluwstraatjes op de bloemblaadjes en dan ook altijd dat geroezezoem van de vele bijen rondom haar bloemen. Ik zie deze leuke blije Dahlia’s gewoon graag. Schiet me gelijk een leuke tip te binnen; mocht u helemaal niet van bijen houden, koop er dan evengoed een paar om aan de buren te geven…zitten de bijen daar in de tuin. Verder kan ik over haar naam Liquid Desire geen zinnig woord zeggen… Proost!



Lady Darlene

Deze kleurrijke dame wil nog wel eens van kleur veranderen. Als jeugdig meisje is ze zo fris en vrolijk als de opkomende zon. Is ze wat ouder gaat ze eruit zien als een zwoele zonsondergang waarbij het roze haar best doet het avondrood te verdringen.



Lady Darlene

Deze fantastische Dahlia Lady Darlene is het bewijs dat zowel de jeugd als de ouderdom haar schoonheid heeft. Een heerlijke melancholieke Dahlia met grote bloemen die zich graag laten zien.



Nina’s Choice

Een Dahlia die zich er niet voor schaamt om met haar frisse look, blije kleur en rijke bloei op te vallen. Wat een eye-catcher.  Ik kan begrijpen waarom Nina haar heeft uitgekozen, ze staat er. U kunt er niet omheen.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek