Freesia Fields Forever


Geen idee waar ik het over moet hebben deze week, eerst maar even een rondje rijden om te kijken hoe de Narcissen bij de buren zijn. Kan gerust wel even een klein uitje, ik heb immers de hele avond nog om de nieuwsbrief te schrijven. Hé, daar is Hoogland bezig, even neuzen wat ze aan het doen zijn.


Over uitjes gesproken, ik had het kunnen weten. We roken het al toen we op het land bezig waren, de uiencampagne is weer begonnen. Ook een bolgewas trouwens; Allium cepa. Niet eens zo heel veel anders dan de Alliums in de Fluwel webwinkel. De ui die we dagelijks eten kan ook best mooi bloeien. Plant er maar eens een in het voorjaar in uw tuin.


Dit zijn overigens plant-uitjes, deze worden in grote hoeveelheden op de zandgronden van zaad geteeld, om vervolgens de hele wereld over te gaan om ter plaatse doorgeteeld te worden tot verrukkelijke uienbollen.


Dan maar even naar onze Narcissen kijken bij Jan Hein op de kwekerij, die zijn ook van de week gerooid en ik heb ze nog niet echt goed bekeken. Dat ziet er wel even iets anders uit dan de Tulpen, het ziet er gewoonweg best uit. Stuk voor stuk mooie vlezige bollen, ze glimmen tegen je op. Echt een heel ander verhaal dan de Tulpen, waar veel kwekers dit jaar te maken hebben met grote afzwaaiers in opbrengst. De Tulp is goed bekeken ook echt een prinsesje, er hoeft maar iets aan te mankeren en de Tulp staat te klagen op het veld; te droog, te warm, te nat, honger, dorst koude voetjes, u kent dat wel, een grote klaagzang. Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om alle Tulpen over 1 kam te scheren, er zijn ook gerust wel sterke Tulpen, maar toch… zelfs de meest gelouterde tuinier die de Tulp goed verzorgd met zorgzame knuffeltjes kan de Tulp ook maar moeilijk voor meerdere jaren in leven houden. Maar… deze prinsesjes zijn wel heel erg mooi om naar te kijken.


De Narcis daarentegen, de Narcis leeft, de Narcis geeft, de Narcis bloeit, de Narcis groeit en de Narcis boeit. Jaar in jaar uit zorgt ze voor vreugde in de tuin. Waar u haar ook plant, de Narcis is tevreden. De Narcis, dat is nog eens een bloembol.


Tussen deze doodgewone, maar toch heel bijzondere bloembol staan Karel en ik de komende weken heerlijk te keutelen.

Dit zijn een paar van mijn favoriete Narcissen:


Say Cheese

Op de pot, in de border, in het gras of in de berm, Say Cheese doet altijd wat ze doen moet; met haar schattige bloemetjes de mensen verblijden.


Jetfire

Nog zo’n onverzettelijke kleine grootheid in de Narcissenwereld. Plant haar en Jetfire trakteert u voor vele jaren op kijkgenot.


Hello Sunshine

Haar naam geeft tot in de puntjes weer wat u van Hello Sunshine kunt verwachten, niets meer aan toe te voegen.Tangerine Beauty

Deze lumineuze schoonheid is een echt buitenbeentje op de spijslijst. Anders dan alle andere Narcissen, een kleurrijk rakkertje, een fantastisch branieschoppertje. Gewoon hartstikke fantastisch mooi.

Misschien leuk voor u om te weten is dat ik al deze larie schrijf aan het kopeind van een oogverblindend en neusverstoppende hoek Fresia’s.


Het rondje gluren bij de buren heeft me bij dit adembenemende veld gebracht en dit is zo mooi, dat ik even wil wachten op het moment dat de in zee zakkende zon onder het wolkendek vandaan piept. Dat lijkt mij zomaar eens een heel leuk plaatje te kunnen worden, maar het duurt vast nog even, dus opschrijfboekje tevoorschijn gehaald en schrijven maar. Kwart over negen inmiddels, ik blijf rustig wachten tot ze tevoorschijn komt.

Nog maar een Narcis dan:Spinner

Een blijere Narcis dan Spinner zou ik niet kunnen bedenken. Groot flodderig en altijd vrolijk. Qua eigenschappen een echte stoere no-nonsens Narcis met forse bloemen die een en al blijdschap uitstralen.

Het is al over half 10, wordt wel laat. Ik moet dit ook nog allemaal optikken en weg mailen, was natuurlijk weer eens veels te laat begonnen, had ook geen idee waar ik over moest nieuwsbloggen.


Het is trouwens bladstil geworden bij de Fresia’s, je kan de branding horen. Ik sta hier net achter Callantsoog, Uitlandse weg, klein kilometertje van de zee. Waar blijft die zon toch? Ja, nu blijf ik staan ook, ik wil het u laten zien. Nog maar een Narcis dan, nee daar komt ze.

 
Mooi hè, Freesia Fields Forever.

Bella Ciao

Carlos van der Veek

PS: Vergeet niet ons te volgen op Facebook en Instagram, waar mijn collega’s de mooiste foto’s voor u plaatsen! U mag zelf natuurlijk ook uw bloemen posten, #fluwel, leuk!