De laatste damesmode

Jawel, het kan zomaar een keer gebeuren dat u mij tegen het lijf loopt op de damesafdeling van een groot warenhuis of een andere toonaangevende modezaak. Nu zult u mij zeker niet de pashokjes uit zien komen in een of ander bloemrijk kleedje: nee, ik loop daar soms graag rond om gewoon lekker te kijken naar alle kleuren. Een beetje aan proberen te voelen wat de modeontwerpers denken dat de trend gaat worden. Soms kan ik er helemaal geen soep van koken, geen aanknopingspunten om de nieuwste mode visie te vertalen in mooie Tulpencombinaties of -mengsels. Vooral de laatste jaren vond ik het weinig sprekend, te pastellerig maar dan in de donkere hoek van het kleurenspectrum. Als er dan wel een keer wat kleurrijkers tussen hing, was het toch net weer even te muiskleurig, net niet fris en net niet vrolijk.

 

Tulipa Ballerina

Ik heb dit kijken trouwens geleerd van dochter Pien. We liepen een keer op 5th Avenue in New York. Haha, wat klinkt dit heerlijk decadent, alsof we er regelmatig komen. Wel nee, Pien was voor het eerst mee naar onze Amerikaanse klanten die vlak boven New York zitten en wat doe je dan… precies. Stad bekijken. Maar toen we langs Victoria’s Secret liepen zei Pien: Hier moet ik naar binnen pap. Ah joh, nee joh! Jawel, hup naar binnen en kijken, goed kijken. Nou, ik dacht: hier wordt de mode van de toekomst gemaakt. Wat je hier aan kleuren ziet is over een paar jaar ‘hot’. (Oke, ik vond er wel meer hot dan alleen de kleuren). Goed, wij naar binnen, met Pien die er meteen als een prinses werd onthaald. Boven hangen de laatste creaties van de ‘Angels’. Oh wow zei Pien, die heb ik op TV gezien (inmiddels niet meer, maar dit was dan ook bijna tien jaar terug), kom mee pap naar boven. Het was op de 7e verdieping denk ik, en niet te geloven wat was dat mooi. De harmonie tussen vormen en kleuren, ongelooflijk. We hebben er een dik uur rondgehangen, fantastisch. 


Arjuna

Leuk detail is dat ik er een jaar later weer liep met vijf Westlandse Amarylliskwekers, waar wij onze bollen kopen voor onze klant White Flower Farm. Voor deze klant is de Amaryllisverkoop zo belangrijk dat ze de grootste leveranciers van hun Amaryllisbollen uitgenodigd hadden om naar hun Amaryllisproefkas te kijken, en om zodoende van elkaar te leren. En ja, als je er dan toch bent als Westlander ga je natuurlijk even in The Big Apple koekeloeren. Toen we langs Victoria’s Secret liepen zei ik ‘Hé mannen, even naar binnen!” Ah joh, nee joh! Jawel, hup naar binnen en kijken, goed kijken. Hier wordt de mode van de toekomst gemaakt. Wat je hier aan kleuren ziet is over een paar jaar ‘hot’. (U ziet hem al aankomen: Volgens mij vonden ze er wel meer hot dan alleen de kleuren) Overal afblijven en hup naar de zevende verdieping daar is het prachtig. Wij naar binnen, de trappen op, en we waren nog niet op de derde toen we aangehouden werden. Wat komen jullie hier doen. Ik begreep het wel, een stuk of vijf van die bonkige kerels met eeltige handen zo groot als kolenschoppen en een schoeisel wat heel ver weg staat van het type bordeelsluiper, logisch dat ze het even vragen. We are flower growers en we vinden het zo mooi wat jullie allemaal met kleuren doen. We willen heel graag de outfit van de Angels een keer in het echt zien. Meteen een gezellig praatje, what kind of flowers, en natuurlijk mogen jullie kijken. Wederom genieten, schitterend om met die bollenboeren bij Victoria tussen al dat moois te neuzen.


Tulip mixture Glow Motion

Maar het komt dus door Pien dat u mij zomaar in dergelijke etablissementen tegen het lijf kunt lopen. En het laatste jaar heb ik het volgende ontdekt, als u het niet verder vertelt, wil ik wel een tipje van de sluier oplichten. Even om me heen kijken of er niemand mee zit te gluren, nee we zijn veilig…Oranje. Jaja, dat is schrikken maar het is echt waar. Geen overmatig van ‘hetNederlandselftalspeeltoranje’ nee subtiele snippers oranje. Heel veel nieuwe mode laat een spoortje oranje zien in allerlei verschillende tinten. Hier en daar een plukje fris helder oranje. Na er een tijdje naar te hebben gekeken begon ik het te zien. Het is mooi, op een gepaste manier is het heel levendig. Het maakte me blij.

Tulipa Chongming Love

Ik ga met Vlad en Pien een paar mooie Tulpenmengsel maken waar we een snufje oranje in gaan verwerken, dat zouden volgend jaar zomaar wel een ‘hippe’ mengsel kunnen worden. En, als u er volgend voorjaar al hip wilt zijn en er helemaal bij wilt horen, verwerk alvast een beetje oranje in uw tuin.

Amaryllis Grand Diva

Graag maak ik ook nog even van de gelegenheid gebruik om u er nogmaals op te attenderen dat onze Amaryllissen weer beschikbaar zijn. Maar liefst 79 verschillende Amarillissen zijn er in de Fluwel webwinkel te vinden. Wat mijn favoriet is? Grand Diva. Met stip de meest imposante rode Amaryllis. Voor mij hoort de rode Amaryllis net zo bij de Kersttijd als de Poinsettia ofwel de Kerstster. Een echte aanrader maar laat er alstublieft wel een paar voor mij over. 

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

 

 

Narcissus pumilus

Oh ja, nog een gevalletje ‘had dat maar even gezegd’. Het is een berichtje voor de Narcissen liefhebbers. De narcissen Jumblie en Pumilus bieden wij deze herfst voor het laatst aan, volgend jaar zullen ze niet meer in de Fluwel webwinkel staan. Beide zijn Narcissen van onze eigen kwekerij en ik betwijfel of ze nog elders beschikbaar zullen zijn. We hebben ze jarenlang met veel plezier geteeld maar de verkoop zakt langzaam terug, waarschijnlijk komt dat omdat ze te goed verwilderen, en er moet ruimte gemaakt worden voor nieuwkomers. Als u deze twee Narcisjes in uw collectie wilt opnemen is heeft u nu nog de gelegenheid.

Narcissus Jumblie