Onze bloembollen mengsels Lezen Een leven als Bloembollenliefhebber 10 minuten Volgende De Grote Vijf

Een leven als Bloembollenliefhebber

Ik kan me de eerste keer dat ik in contact kwam met bloembollen nog goed herinneren. Het was een beetje een druilerige dag in november 1993, en ik was met mijn moeder in de tuin. We waren tulpen aan het planten. Ik was zes jaar oud.
 
Nu, dertig jaar later, is de bloembol zoals ik die toen heb leren kennen een enorm onderdeel van mijn dagelijks leven. Mijn kennis van de bloembollenwereld heeft een niveau bereikt waarvan ik op dat moment nog niet eens wist dat het bestond. Van miniatuurbloembollen tot enorme stengels die groter zijn dan volwassen mensen, van de meest normale soorten die in de bonus bij de supermarkt te krijgen zijn tot de zeldzaamste rariteiten waarvoor grote bedragen per enkele bol gerekend worden, en van felle kleur tot rustgevende pasteltinten: de wereld van bloembollen blijft me keer op keer verrassen, en ik heb het idee dat er nooit een dag voorbijgaat waarop ik niet iets gezien heb wat ik nog niet kende.
 
Maar genoeg over het verleden. U leest een nieuwsbrief van een nieuwe ondergetekende, iemand die u nog niet kent, en ik wil graag de brief van deze week gebruiken om mezelf te introduceren bij de vaste lezers. Goedemorgen, mijn naam is Vlad, en ik ben eerder dit jaar begonnen bij Fluwel. Ik heb Carlos vele jaren geleden ontmoet, en hij heeft me toen verteld over zijn bedrijf en wat hij belangrijk vindt. Ik heb de Fluwel schuur een paar keer bezocht en de gang van zaken op het bedrijf gezien, en in de zomer van 2023 heb ik me officieel aangesloten bij het team. Ik wil graag eerlijk toegeven: voor mij is dit een soort droom die uitkomt. Ik heb de afgelopen zeven jaar met veel plezier een aantal banen in de ICT-wereld gehad waar ik altijd voldoening uit heb gehaald, maar ik ben altijd blijven denken aan bloembollen, ook al moest het al die tijd een hobby blijven. Dit jaar ben ik erin geslaagd om van die hobby mijn werk te maken, en ik ben erg dankbaar voor die mogelijkheid.


Carlos en ik genieten van een Japanse sake in een van mijn favoriete restaurants in Berlijn
 
Om u een verder beeld te geven van mijn geschiedenis met bloembollen, wil ik u graag vertellen over een van mijn favoriete dingen die ik geplant heb in mijn tuin in Berlijn, waar ik momenteel woon. De voornaamste reden dat ik juist van deze bloemen zo geniet is dat ik het mengsel van tulpen en crocussen erg mooi vind. Het mengsel heet “The First & Flower Record”. Ik vind dit mengsel ook een geschikt product om uit te lichten omdat het zo veelzijdig is: het doet het goed als bordesbeplanting, maar het kan ook verspreid worden door het gras in de tuin om de diversiteit van de grond te bevorderen. Het is daarnaast zeker ook mooi genoeg voor een prominente plek in de voortuin, waar al uw buren mee kunnen genieten als ze de hond uitlaten. De diepe kleur paars gaat prachtig samen met het rood en crèmewit van de tulp, en de bloemen bloeien uiteraard op hetzelfde moment: meestal rond de tweede week van maart.


 
Het mengsel “The First & Flower Record”
 
Natuurlijk kan ik ook een mengsel aanraden dat alleen uit tulpen bestaat. In die categorie wil ik graag uw aandacht richten op de Tulipa clusiana mix. Dit is een makkelijk mengsel dat in alle soorten grond en met alle zonintensiteiten een mooi tafereel tevoorschijn weet te toveren. Dit soort tulpen zijn echt het makkelijkste om in uw tuin of op het balkon of terras te planten: ze zullen u niet zomaar teleurstellen omdat ze niet helemaal tevreden waren over hun omstandigheden, zeg maar. En het beste onderdeel is natuurlijk dat de warme kleuren die dit mengsel meebrengt het wisselvallige weer van de lente een beetje tegengas geeft: hier schijnt iedere dag de zon. Clusianatulpen bloeien gewoonlijk vanaf april, dus u kunt er snel van genieten, lang voordat het echt mooie weer zich aandient.


 
Dit T. clusiana mengsel groeit in elke grond
 
Mocht u meer een narcissenmens zijn, dan heb ik ook een aanrader: Fragrant Spring. Ik vind dit een van de mooiste dubbele narcissen uit de Fluwel webwinkel. In mijn optiek is de beste eigenschap de geur: deze tulp heeft een zoet aroma, erg fris en uitermate geschikt voor de lente. Een echte must-have (of must-try!) voor mensen die sowieso al van de geur van narcissen houden. Verdere goede eigenschappen van deze narcis zijn een stevige, wast robuustere stengel: zelfs op een plek waar de wind flink op staat kan deze narcis zich staande houden. In het Nederlandse weer is dat natuurlijk nooit een overbodige luxe.


 
Prachtig en sterk: Narcissus Fragrant Spring
 
Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die een iets subtielere bloem beter waarderen. Veel mensen, vooral zij die niet zoveel van bloemen weten (dus waarschijnlijk niet u, de lezers van de Fluwel nieuwsbrief), hebben het idee dat narcissen altijd van die “grove, knalgele dingen” zijn, maar u en ik weten dat niets minder waar is. Er zijn narcissen die kleiner en delicaat zijn, en in die categorie is Besame Mucho, Spaans voor ‘veel zoenen,’ een van mijn favorieten. Ik heb deze narcis zojuist omschreven als delicaat, maar dat is slechts haar uiterlijk: qua gezondheid is dit een sterk en robuust soort met weinig problemen, dat het in bijna alle tuinen meerdere jaren goed zal doen en waar u dus lang van kan genieten. Voor mij heeft dit soort echt alles.


 
De lief uitziende narcis Besame Mucho
 
Ik heb nu de grootste categorieën benoemd, maar ik wil ook de exotischere soorten niet onderbelicht laten, omdat ik het juist zo leuk vind dat ook die bloemen bij ons aangeboden worden. Een van mijn lievelingsalliums, bijvoorbeeld, is Purple Rain. Het blijft leuk dat de Allium eigenlijk gewoon een decoratieve ui is: van de ui die je in de supermarkt koopt is weinig terug te zien, maar ze zijn toch echt familie van elkaar. Purple Rain heeft een majestueus uiterlijk, maar ik vind ook dat ze een mysterieuze air om zich heen heeft. Het contrast tussen de superdunne bloemblaadjes en de grote van de bloemen zelf doet iedereen omkijken, maar de allerbeste eigenschap van deze bloemen is dat ze enorm lang meegaan in een vaas. Ook de allium Purple Rain is vrijwel probleemloos als het op groeien aankomt: voor een bloem van deze grote is het onverwacht, maar jawel, hij doet het ook goed in een pot op het balkon. U moet wel een grotere pot nemen als u dit wil proberen: minimaal 5 liter voor 5 bollen, maar 10 liter is echt nog een stuk beter.


 
De prachtige Purple Rain allium
 
Ik ben nog niet klaar, ik heb zoveel bloemen waar ik over kan praten dat ik net zo goed de hele website mee kan sturen, maar ik wil kleine witte bloemen ook graag speciaal benoemen. Veel mensen zoeken naar iets wat rond of onder de 15 centimeter zit, en in die groep is Scilla siberica Alba een fantastische optie. Dit is echt een juweeltje in de tuin: een klein maar fijn plantje dat wederom onder vrijwel alle omstandigheden goed groeit en goed kan verwilderen. Deze bloemetjes zijn ideaal als u gewoon iets zoekt om een stuk aarde mee te bedekken of om lage ruimte op te vullen tussen grotere soorten die u heeft geplant.


 
Klein en met een hele natuurlijke look, maar ze zijn het absoluut waard om speciaal te planten: Scilla siberica Alba
 
Bijna klaar, maar ik wil nog even een echte rariteit noemen voordat ik ermee ophoud! Als u iets zoekt wat uw bezoek nog nooit gezien heeft en waar u echt even interessant mee kan doen, dan denk ik dat Hyacint Yellowstone een goede match voor u is. Dit is een heel oude hyacint, echt een erfstuk uit de bloemenwereld, dus dat is altijd leuk om erbij te vertellen. Het geel is ook opvallend: bij hyacinten denken de meeste mensen toch aan die paars-wit-roze tinten die je altijd ziet. Deze warme kleur is echt een uitzondering. Het geel staat prachtig in terracottapotten of vazen in huis, waar hyacinten ook vaak neergezet worden. Net als de amaryllis is dit een bloem die ook vaak binnenshuis te vinden is.


 
Een van de beste geeltinten uit de bloemenwereld: Hyacint Yellowstone
 
Er zijn zo ontzettend veel bloemen en bloembollen dat ik wel drie nieuwsbrieven kan vullen met aanraders, dus ik weet niet zo goed waar ik moet stoppen. Ik vind het prachtig dat de bloembollenwereld ons tegenwoordig zoveel opties geeft: bloembollen zijn geschikt gemaakt voor plekken binnen- en buitenshuis, op balkons en terrassen, in potten of gewoon in de grond, en er zijn ook zo veel soorten die gewoonweg makkelijk zijn in onderhoud en verzorging. (Ook fijn voor het milieu, omdat er steeds meer bloembollen veredeld worden die geen bestrijdingsmiddelen nodig hebben!) De moeite die een mens in bloembollen moet steken is minimaal vergeleken met de uitkomst: een bloem die je wekenlang kan opvrolijken en kan bevestigen dat ja, zelfs op een betonnen balkon of in een tuin van vier vierkante meter kunnen we de natuur bij ons houden.
 
Ik zal nu gaan afronden, het was me een genoegen om mezelf te introduceren en ik hoop dat ik u een soort heb kunnen laten zien waar u misschien niet zelf al naar had gekeken. Het is op dit moment ontzettend druk in de schuur, de orders moeten allemaal ingepakt worden en zo snel mogelijk de deur uit zodat u ook kan beginnen, maar als u nog niet compleet bent voor dit jaar is er nog heel veel te bestellen in de webwinkel. Volgens mij herhaalt Carlos dit ieder jaar, maar het is echt niet zo dat de ‘beste’ bollen meteen uitverkocht zijn en u nu de overblijvertjes kan kopen—ik sta er versteld van dat sommige dingen die nog op voorraad niet ook allang weg zijn, zoals alles wat ik nu net heb genoemd. Maar dat is het vak, en ik weet zeker dat Carlos dit ook al eens heeft genoemd.
 
Ik wil u hartelijk bedanken voor het luisteren, ik zal vast nogmaals de nieuwsbrief schrijven in de toekomst, en ik zie u dan graag terug.
 
C’est fini mon amis,
 
Vlad
 
PS. Bijna vergeten, maar ik meen deze echt: de tulp ‘Apricot Fox.’ Ik mocht er eigenlijk niet zoveel noemen, maar ik vind het onzin om deze over te slaan. Dit is een van de mooiste pastelkleuren die er te vinden is binnen het bloemenassortiment van nu, en pastel is natuurlijk prachtig voor iedereen die liever een rustigere tuin heeft.


 
De pastelkleuren van Tulp Apricot Fox