Deze week geen nieuwsbrief

Ja lieve mensen, ik heb er even geen zin in deze week. Nou ja, geen zin is eigenlijk niet het goede woord, ik gun mezelf er gewoon geen tijd voor. Ik zit zo lekker alle nieuwe Dahlia teksten te schrijven voor onze website, en als je eenmaal in die flow zit, kun je het beste lekker doorgaan. Neem nou de tekst van de… weet u wat? Deze nieuwsbrief ga ik gewoon vullen met de Dahlia teksten die ik aan het schrijven ben. Ook leuk om lekker te lezen en ik wed dat u die nieuwsbrieven iedere week zo langzamerhand ook wel eens een beetje zat wordt. U kunt gerust wel een keer zonder. Ditmaal worden het dus gewoon de Dahlia teksten en, let wel, alles wat ik schrijf is op de waarheid berust.


Paso Doble

Deze van oorsprong uit Spanje afkomstige dans is met stip de Latijns-Amerikaanse dans waarbij de dansers zich het meest uit moeten sloven. Wat een passie en energie wordt er in deze dans gestopt! De Man is de Toreador, de vrouw de rode lap en ze gaan toch een potje tekeer op de dansvloer. Echt ongelooflijk, fantastisch om te zien, een en al elegantie en sierlijkheid. Schitterend om naar te kijken en naar te luisteren. Maar hoe goed ze hun best ook doen, de dansers kunnen naar alle uithoeken van de dansvloer dartelen, ze zullen nooit en te nimmer kunnen tippen aan de schoonheid en souplesse van deze Dahlia. In gedachten zie ik u al voor me in uw tuin als deze Paso Doble Dahlia u met al haar vrolijkheid en losbandige bloei uit staat te dagen om met haar te dansen… wat een feest in de tuin!

Night Butterfly

Ik wed dat er geen tuinier te vinden is die deze grandioze Dahlia niet in de tuin wil hebben. Deze Night Butterfly heeft het buitengewone talent om iedere tuinbezoeker te plezieren. Je loopt er naar toe, je wilt haar zien, je wilt haar plukken. Kortom ze weet jan en alleman te verleiden met haar schoonheid. Werkelijk een heerlijke Dahlia, u zou het eigenlijk moeten lezen als Dahli-Ja, niet over twijfelen gewoon planten, u gaat echt van haar genieten.

Lou Farman

Ieder jaar zie ik tientallen nieuwe bloembollen die ik nooit eerder heb gezien. Zaailingen meegerekend zijn het er waarschijnlijk zelfs honderden. Ze komen langs, je beoordeelt ze, je geeft ze aandacht en je vindt er wat van. Mooi, minder mooi, goed, best, matig en na een tijdje zakken de meeste weer weg in je herinneringen. Soms kom je echter iets nieuws tegen wat je echt stil doet staan, het wordt in je geheugen gegrift en je vergeet het waar en wanneer nooit meer. Lou Farman was zo’n geval bij mij, ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik weet zelfs nog wat voor weer het was en dat ik de kweker tegenkwam die een opmerking maakte over mijn blote voeten (ja ik loop zomers altijd op blote voeten tussen de Dahlia’s). Wat een prachtig kleurenspel en wat een mooie, voor zo’n enkelbloemige Dahlia, grote bloemen. Lieftallig dansend in de wind op dunne donkere steeltjes boven haar, met lila tinten, donker gekleurde bladeren. U zult het zien als u haar plant, ze is echt prachtig. Pluk een vaasje met zomerbloeiers uit uw tuin, stop er een Lou Farman in en ze steelt de show. Een en al sierlijkheid op een steeltje.

Blue Bayou

Eerlijk is eerlijk, soms vind ik de namen die bloembollenkwekers en veredelaars aan hun producten geven helemaal niets. Ze kunnen zomaar op de proppen komen met namen als Starfighter, Strong King, Cannonball, Killerbody, Crossfire (mooie auto hoor, maar weet de dame die het gaat kopen dat ook?), Dragline en Power Play. Kortom allemaal namen waaraan je meteen ziet dat er geen enkel vrouwelijke of andere romantische denkwijze aan ten grondslag ligt. In mijn ogen gewoonweg flutnamen. En als er een bollenboer is met een lieftallig geel tulpje dat naar de leuke naam Yellow Baby luistert, en hij vindt in zijn partij een rood gevlamde mutant, noemt hij deze variant zonder blikken of blozen Flaming Baby. Beste bollenboeren, vraag het alsjeblieft aan je vrouw, dochter of buurvrouw of ze een leuke naam weten, maar ga alsjeblieft niet iets zelf bedenken. Denk eens aan die lieve mevrouw die deze bloembol in haar tuin gaat planten, denkt u nu echt dat deze dame er verwachtingsvol naar uitkijkt om van het voorjaar een Flaming Baby in haar, uit Florence afkomstige, mooie terra cotta pot te zien?

Nu denkt u vast en zeker dat ik de naam Blue Bayou ook helemaal niets vind voor deze lavendel-roze Dahlia? Nee, deze naam vind ik juist fantastisch, heerlijk, doet je wegdromen, snufje romantiek. Looking forward to better times on Blue Bayou, Were the folks are fine and the world is mine on Blue Bayou. Heerlijk lied, heerlijke Dahlia en ja, met een klein beetje fantasie zit er gerust een vleugje blauw in haar bloemen. Ik wil een Blue Bayou in mijn tuin!

Bonesta

Bonesta is op het eerste gezicht een keurige Dahlia die netjes doet wat ze hoort te doen; rijk bloeien met mooi gevormde bloemen en met nette rechte stelen, zodat u er op ieder gewenst moment een mooi bosje van kunt pukken. Een Dahlia uit het boekje, fris stralend en mooi. Maar er is geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan; zo heeft ook deze onberispelijke Dahlia een ondeugend kantje. Verrukkelijk, ik hou wel van een beetje ondeugend. Zo weet de Bonesta het voor elkaar te krijgen dat alle bloemen op elkaar lijken, maar er ondertussen geen een hetzelfde is als de ander. Als u haar dan van dichterbij bekijkt, is ze eigenlijk nog veel mooier dan ze al was. Een grote opgewekte familie van blijmoedige bloemen.

Ferncliff Illusion

Ik denk het wel meer bij bollen en knollen, maar bij de Dahlia heb ik het nog wat erger: hoe is het toch mogelijk dat zo’n vreemd ogende, zeg eigenlijk maar gerust lelijke, knol zulke onwijs mooie bloemen voort kan brengen. Deze Ferncliff Illusion heeft dit helemaal. Niet dat haar knollen nog lelijker zijn dan de andere Dahlia’s, nee haar knol is gewoon lelijk, net als de rest. Maar de plant die zij voort brengt en de bloemen die daaruit komen… groot, mooi, prachtig! Beetje een plekje geven achterin uw tuin, wel goed in het zonnetje en de hele zomer lang kostelijke genieten van haar fantastische bloemen.

Josie

Deze Dahlia is toch een partijtje mooi. Ja, ik hou van dit type Dahlia’s. Ongecompliceerde, eenvoudige bloemen die gewoon bloem zitten te zijn in de tuin. Het zijn een beetje de bloemen die door kleine kinderen op papier worden gezet als je ze vraagt om een bloem te tekenen. Eigenlijk een bloem zoals een bloem er ongeveer uit hoort te zien. Dahlia connaisseurs noemen Dahlia’s met deze bloemvorm de ‘Anemoon bloemige’ Dahlia’s en ik vind ze dus mooi. Wacht, nog niet stoppen met lezen, want ik moet u even waarschuwen. Onze ervaring is dat deze kleur, die inderdaad een beetje tegen het oranje aanschurkt, niet de meest populaire kleur is op dit moment. Toch wil ik u wel graag over proberen te halen om te overwegen deze Dahlia Josie wel in uw tuin te planten. Vooral wat later in de tijd, september oktober, als de rest van de tuin al wat aan het afzakken is en de eerste herfsttinten zichtbaar worden, is deze Dahlia fenomenaal mooi. Ze komt in harmonie met het jaargetijde. Ik weet zeker dat u er tegen die tijd heel blij mee bent dat ik u overgehaald heb om deze Dahlia te planten. Sterker nog, ik weet bijna zeker dat u zelfs een paar keer naar Josie toe loopt om er wat bloemen van te plukken. Graag gedaan… geen dank.

Tijd om weer even in de schuur te gaan kijken. Ze zijn er volop bezig met het versturen van de Lelie orders en het is wel zo netjes om zo af en toe mijn neus te laten zien.

Als u nog meer van deze teksten wilt lezen, zult u op de Fluwel website verder moeten gaan. Veel leesplezier.

Tot volgende week,
Carlos van der Veek.

PS: Volgt u ons al op Facebook en Instagram? Ook daar komen mooie foto’s van onze producten voorbij!