De Lelie verkoop gaat weer van start.


Lilium Roselily Anouska

Vanaf vandaag kunt u de Lelies weer bij ons bestellen, graag nodigen wij u uit een kijkje te nemen in ons assortiment.
Nieuw dit jaar is dat u de andere zomerbloeiende bolgewassen, zoals Dahlia’s, Zantedeschia’s en de Eucomissen ook meteen kunt bestellen. Maar, deze bolgewassen versturen wij nog niet. Lelies worden wel meteen verstuurd, die kunt u het beste, als de vorst het toelaat, in de tuin of op potten planten. Lelies houden er niet zo van om boven de grond te leven. De andere bolgewassen, die wij vanaf 1 maart gaan versturen, hebben wat meer nootjes op hun zang wat betreft de bewaring. Die staan bij ons in de bewaarcellen echt beter dan dat ze bij u in een hoek van de garage liggen te wachten tot het moment dat het weer het toelaat om ze te planten.

Lilium Viva la Vida (Leef het Leven)

Misschien goed om te vertellen is dat u slechts 1 keer verzendkosten betaald als u tegelijkertijd Lelies en andere zomerbloeiende bolgewassen besteld.

Dahlia Lou Farman

Bij de Lelies wil ik u graag attenderen op de vier nieuwe T.A. Lelies in onze winkel: Volvic, Fuenta, Bazin en Bataleon. T.A. staat voor Trompet x Aziaat. Ze zijn voortgekomen uit een kruising tussen de ouderwetse, oersterke en onverwoestbare Trompet Lelies en de mooi gevormde en felgekleurde Aziatische Lelies. Ze hebben de looks van de sierlijke Aziatische Lelies maar ze zijn forser en sterker. Ook de bloemen zijn groter dan we gewend zijn van de Aziaten. Ik heb zomaar het vermoeden dat dit hele goede Lelies gaan worden voor de tuin, zeker het proberen waard.

Bij de Dahlia’s moet ik me helaas verontschuldigen dat we het veel te gek gemaakt hebben… maar liefst 119 soorten zijn er verkrijgbaar. Ja, sorry hoor, ik vind ze zo mooi, ik ben gewoon verliefd op de Dahlia. Maar het leuke van zo’n groot assortiment is dat er altijd wel wat tussen zit wat ook u mooi vindt. Het gezegde is dat er op ieder potje wel een dekseltje zit. Tuiniers zoals u en ik onder elkaar hebben er “In ieder potje past wel een plantje” van gemaakt. Dus ik weet het zeker, er zit iets voor u tussen. Al moet ik hier wel bij zeggen dat de Dahlia niet een twee drie het gemakkelijkste bolgewas is om op een pot te telen. Natuurlijk, alles kan op een pot. Afgelopen week was ik op de tuinbouwvakbeurs in Essen en daar stonden zelfs olijf- en palmbomen op potten. Als u een Dahlia op een pot wilt zetten bedenk dan wel dat ze goede verzorging nodig heeft. Rijke grond en veel water, ze laten het niet toe dat u ze zomaar op een pot plant en vervolgens in augustus lekker drie weken met uw kont in het zonnetje gaat zitten op een of ander bananenbomenstrand. Gegarandeerd dat ze bij thuiskomst het loodje gelegd hebben. Maar neust u maar eens lekker door ons assortiment, de keuze is reuze.

Begonia Picotee White Pink

De Begonia, deze moet natuurlijk ook even in de spotlight. Bij de Begonia een ietwat afgeslankt assortiment. Niet alle grootbloemige Ameri-Hybrid bleken geschikt te zijn om op grotere schaal te telen. De kweker heeft zijn assortiment wat aangepast en de betere groeiers overgehouden. Over het algemeen waren deze, voor de teler, betere groeiers ook de soorten die bij ons op de potten het beste presteerden. We zullen de afvallers niet missen en des te meer genieten van de rijkbloeiende en goed groeiende overblijvers.

Nerine Pearls of Cherry

Ik kan nog wel wat beppen over de Nerine, de Zantedeschia of een van de andere zomerbloeiers, maar ik moet volgende week ook nog wat te vertellen hebben. En, er is nog een mededeling van huishoudelijke aard. Veel Fluwel klanten met een account hebben moeite met inloggen op onze site. Het ging wel maar ze moesten opnieuw inloggen waarbij er gevraagd werd om het wachtwoord. Ik weet het, als er iets irritant is aan de moderne gedigitaliseerde samenleving is het wel het gedoe met de wachtwoorden. (Volgens mij zijn er wereldwijd meer wachtwoorden dan gewone woorden). Dit is iets waar we ons met z’n allen even doorheen zullen moeten bijten, het is voor ITers, volgens de wet op de privacy, niet toegestaan om wachtwoorden te kopiëren naar een nieuwe site. Vandaar.

Dahlia Bacardi

Ik ga weer stoppen, er moeten nog veel teksten geschreven worden van alle nieuwe Dahlia’s. Leuk werk als het wil lukken, vreselijk werk als je geen inspiratie hebt. Gewoon aan beginnen, het komt vanzelf weer af. Ik ben begonnen bij de B, Dahlia Bacardi. Toen ik trouwens eerder deze week met Karel naar de IPM tuinbouwvaktentoonstelling (leuk woord voor galgje trouwens) reed, heb ik al een beginnetje gemaakt. Lekker even een dagje achter de computer vandaan, Karel reed dus ik kon onderweg lekker een beetje schrijven. Ik vroeg Karel of hij wist wat Bacardi was. ‘Vies’ was zijn abrupte antwoord. Bacardi komt oorspronkelijk, zo’n 150 jaar geleden van Cuba en ze straalt inderdaad de warmte uit van Cuba, de Cubanen en het Cubaanse leven. Een mooi rijk bloeiende Dahlia voor een zwoele zomerse sfeer in de tuin. Net voor Utrecht was deze tekst trouwen pas af, we zaten de meeste tijd gezellig te beppen, dus we hebben het hier wel over een tekst van bijna 70 kilometer.

Zantedeschia Santiago

Maar ik ga stoppen, volgende week ben ik er weer.

Met vriendelijke groeten,

Carlos

PS. Als u toch gaat winkelen in onze winkel, kijk dan ook nog even bij de Amaryllissen. Niets zo mooi als een bloeiende Amaryllis in de wintermaanden.

Amaryllis Velvet Nymph, een van de blikvanger in mijn kasje op het moment.