Een van de veelgestelde lezersvragen was hoe de vermeerdering van bloembollen in zijn werk gaat. Een goede vraag natuurlijk, we weten dat alle levende wezens kunnen groeien, maar hoe gaat dit in zijn werk bij alle verschillende bolgewassen?

Vooral de vermeerdering was in dit geval het grote vraagteken. Alle jaren verkopen de bollenkwekers heel veel bollen en toch blijven ze ieder jaar weer net zo veel, soms nog meer, terug planten.

Het is onmogelijk om hier een algemeen verhaal van te maken dat voor alle soorten bollen opgaat, want ieder bolgewas heeft haar eigen manier van vermeerderen. Omdat het nu Amaryllissen tijd is steek ik van wal met de Amaryllis.

Alvorens de Amaryllis in stukken wordt gehakt wordt zij eerst in haar nakie gezet waarna kop en kont eraf worden geknot.

Vervolgens wordt de bol in moten gehakt.

De brokstukken worden een dag luchtig weggezet om lichtjes te drogen.

Hierna worden de schijven wederom in stukjes gesneden, het zogenaamde ‘dubbelschubben’. Het is hier belangrijk dat er aan ieder partje een stukje bolbodem zit en twee stukjes bolrok.

Hier op 1 foto de martelgang van de Amaryllis. Kop en kont zijn verwijderd, de parten en de dubbelschubben zijn goed te zien. Ook is hier duidelijk dat aan ieder stukje de bolbodem nog aanwezig is. Op dit stukje bolbodem zal de komende maanden een nieuw bolletje gaan groeien.

De partjes worden ingepakt in vermiculite of potgrond in plastic zakken om uitdroging te voorkomen. Vervolgens worden ze minimaal drie maanden bewaard bij een temperatuur van rond de 20 graad Celsius.

Na ongeveer drie maanden ziet het er zo uit, er ontstaan nieuwe bolletjes op de bolbodem. De energie om te groeien wordt uit de schubben gezogen.

Nu worden de partjes netjes in de kas geplant waar ze drie jaar lang worden vertroeteld om weer tot grote bollen te kunnen groeien.

Gedurende die drie-jarige teelt worden de bollen jaarlijks gerooid om vervolgens weer ruimer terug geplant te worden zodat de bollen dikker kunnen groeien. Het laatste jaar komen er ook bloemen tevoorschijn, die worden eraf gehaald, of als de markt er om vraagt, netjes gesneden en verkocht op de bloemenveiling.

Aan het einde van de drie jaar ziet het er zo uit bij de Amaryllis kweker in de kas. Alle ellende is vergeten en vergeven en uit iedere geparteerde bol zijn wel 50 prachtige nieuwe dikke Amaryllis bollen gegroeid.

Prachtig mooie bolle bollen. Op deze foto kunt u ook zien hoe de Amaryllis gedurende de normale teelt, als zij dik genoeg is wel een kleine bol produceert. Dit kleine bolletje moet u ook weer drie jaar telen als u een dikke wilt krijgen. Als u deze dikke bol weer in stukken en parten snijdt heeft u na drie jaar opnieuw 50 nieuwe dikke bollen.

Iedere bol die u koopt in de Fluwel webwinkel is ontstaan uit een moederbol die deze zelfde martelgang heeft ondergaan.

Groetjes en tot volgende week,

Carlos van der Veek