Begonia overhouden Lezen Copy of Copy of Begonia overhouden 5 minuten Volgende Begonia overhouden

Ten opzichte van veel andere bloembollen zoals de Tulp, de Dahlia, de Hyacint, de Lelie, de Narcis en zo voort is de Begonia een relatief onbekend bolgewas. Eigenlijk moet ik hier knolgewas schrijven want de Begonia is een knol, net als de biet.

Ik zal proberen zo zorgvuldig mogelijk uit te leggen hoe u met de Begonia om moet gaan. Verleden week vertelde ik aan het einde van de nieuwsbrief dat ik u in geuren kleuren zou vertellen dat u helemaal niets moest doen met uw begonia’s die in potten staan, maar daar wil ik op terugkomen.

Zo doe ik het meestal wel, maar onze Begonia leverancier, Suzanne Kolken, adviseerde mij dat dat niet zo te zeggen. In de grond in een pot of in de grond in de tuin zitten toch meer levende wezens die aan de knol kunnen knabbelen en zodoende invalshoeken creëren voor schimmeltjes die de knol kunnen doen gaan rotten.

Dus, we gaan de knollen uit de tuin en uit de potten halen. Als het niet vriest, kan een Begonia in de tuin of buiten in een pot overleven, met wel met een wat groter risico op rot zoals hierboven vermeld.

Als de Begonia begint af te sterven zult u zien dat eerst de bladeren af gaan vallen waardoor er een pot met blote stelen overblijft. Je hebt de neiging de knol nu alvast uit de pot te halen maar doe dit niet.

De Begonia is nog te levend en de wortels en stelen zitten nog te vast aan de knol waardoor zij bij het schoonmaken de knol kunnen beschadigen.

Beter is om te wachten totdat de Begonia helemaal is afgestorven. U zult zien dat nu ook de stelen nagenoeg vanzelf van de knol af zullen rollen. Ook de wortels zijn nu afgestorven en u zult zien dat u met gemak de knol redelijk tevoorschijn kunt krabbelen.

Als u dit met een knol zou doen die nog niet volledig is afgestorven maakt u allemaal kleine wondjes in de huid van de knol bij het lostrekken van de wortels. Soms komt er zelfs een heel stukje huid mee als de wortels nog te vast zitten. Mocht dat gebeuren is de knol niet meteen verloren, maar het verhoogt wel de kans op schimmel en rot tijdens de bewaring.

Bewaar de Begonia knollen gedurende de winter bij de Dahlia’s. Begonia knollen hoeven niet zo goed verpakt te worden als De Dahlia want ze zijn minder gevoelig voor uitdrogen. Maar ze houden wel van dezelfde vorstvrije omgeving met een temperatuur ergens beneden de 10 graad Celsius.

Als u dit heeft gedaan, heeft u weer een paar lege potten en een paar van de overpotten zijn eigenlijk best wel mooi genoeg in huis te huis te zetten. Dus u gaat eerst een paar Amaryllis bollen bestellen in de Fluwel webwinkel om in deze mooie potten te zetten.

Sorry lieve lezers, op de zaak zeggen ze soms dat ik niet zakelijk genoeg ben, vandaar even deze commerciële boodschap. Maar, ik zal niet te opdringerig zijn en u niet vertellen dat u een paar mooie lage Tulpen in de tuin kunt planten op de plekjes waar u de Begonia’s heeft gerooid.

We gaan weer verder met de Begonia, laat de knollen met rust tot ongeveer half maart. Nu kunt u, als u dat wilt, de Begonia knollen voortrekken. Wat u doet met voortrekken is eigenlijk de Begonia wat eerder wakker schudden om zodoende langer van haar bloei te kunnen genieten.

In maart en april is het buiten nog veel te koud voor de Begonia om te gaan groeien maar u kunt haar eenvoudig in huis al voortrekken. Leg de knol in een klein potje op een dun laagje potgrond en dek haar vervolgens ook af met een laagje potgrond. Zet het potje op een schoteltje, schaal of iets dergelijks en zet haar op een lichte plek in een koelere kamer in huis. Houd de grond vochtig en u zult zien dat de knol uit gaat lopen.

Ze zal ook beginnen met het maken van wortels, dus laat de grond niet uitdrogen. Als nu de kans op vorst is verstreken, ergens begin mei, kunt u de knol uit het potje halen en in de tuin of in een grotere pot planten. Als u dit doet heeft u zeker een maand langer plezier van uw Begonia.

Als u de Begonia in de tuin plant zet haar dan niet in de volle zon. Ze doen het gerust wel in het zonnetje, vooral in Nederland waar de lichtintensiteit niet zo hoog is, maar toch zie ik vaak dat ze wat meer in schaduw veel mooier kunnen worden en de bloemen veel frisser en langer bloeien.

Groetjes en tot volgende week,

Carlos van der Veek