Van welke Amaryllis worden er dit jaar de meeste bollen verkocht?

Menig nieuwsbrief lezer weet het allang; als de eerste “Last Christmas, I gave you my heart” weer uit de luidsprekerboxen galmt duurt het niet lang meer voordat de jaarlijkse hitlijst van de Fluwel-Amaryllis top 10 bekend wordt gemaakt.

Wie o wie zal er als eerste de geschiedenisboeken ingaan als de eerste winnaar van deze, nu al legendarische, en o zo spannende jaarlijks terugkerende Amaryllis hitparade?

Op nummer 10 'Apple Blossom'

Amaryllis Apple Blossom

Hoe krijgen we deze gouwe ouwe ooit uit de top 10. Sinds ze op de markt kwam in 1954 heeft ze altijd in de hoogste regionen verkeerd van de bestverkopende Amaryllissen. Best begrijpelijk eigenlijk, als je een Amaryllis cadeau wilt doen ga je op zeker en Apple Blossom is 100% op zeker gaan. Ze doet het altijd, je kunt het niet verklo… sorry verprutsen. Altijd goed en altijd mooi, haar jarenlange top 10 notering is meer dan dik verdiend.

Op nummer 9 'Moscow'

Amaryllis Moscow

Deze Moscow wil maar 1 ding, en dat is mooi bloeien en de mensen blij maken. Zonder meer een knappe prestatie om de top tien binnen te komen, want ze heeft geduchte tegenstand van de legendarische Matterhorn en de wonderschone Antarctica. Haar frisse wit heeft de consument toch doen besluiten om Moscow het best te waarderen en op een prachtige negende dik verdiende plaats in de top tien te zetten.

Nummer 8 'papilio'

Amaryllis papilio

In Brazilië schijnt de in het wild voorkomende Hippeastrum papilio, zoals haar officiële botanische naam is, een bedreigde plantensoort te zijn. Daar is bij de Nederlandse Amaryllis kwekers niets van te merken, generaties lang wordt papilio al geteeld in de Westlandse kassen en ieder jaar worden er van deze exotische Amaryllis duizenden bollen verkocht aan liefhebbers over de hele wereld. Terecht, ze is zeer de moeite waard. Haar bloei is minder uitbundig dan haar moderne veredelde broeders en zusters maar ze is en blijft een unieke Amaryllis. Niet voor niets op plek 8.

Nummer 7 'Double King'

Amaryllis Double King

Het heeft niets met haar mooie zevende plaats in de Fluwel Amaryllis top 10 te maken, maar ik moet het u een keer vertellen. Ik denk dat het ook verstandiger is om het gewoon te zeggen, want anders hoort u het misschien een keer van een ander en dan denkt u; waarom heeft Carlos mij dat nooit verteld.

Het zit namelijk zo, in het eigenlijk toch wel wat preutsere Amerika heeft één van onze collega bloembollenhandelaren de Amaryllissen een keer van de hand proberen te doen als ‘Porno-planten’. De lange stelen met daarop de dikke knoppen moesten de consument doen denken … nou ja, u weet vast wel waar dit heengaat. Het heeft maar 1 jaar geduurd, geen idee of het kwam door gebrek aan succes of dat de goede man niet tegen de vele bijnamen kon die hij kreeg van zijn Amerikaanse klanten, maar hij is er snel mee gestopt. Gelukkig overigens, het kan te gek ook. Natuurlijk, seks verkoopt maar om dat nou toe te passen op de Amaryllis, foei. Ik ben blij dat de mooie rondborstige dubbele Amaryllis Double King helemaal op eigen kracht in de top tien terecht is gekomen, daar is geen graantje erotiek aan te pas gekomen.

Nummer 6 'Candy Nymph'

Amaryllis Candy Nymph

Fantastisch, wat een binnenkomer. Verleden jaar nog nergens te verkrijgen en nu bestormt Candy Nymph de hitlijsten met deze geweldige notering. Puur en alleen van de fotootjes, de meeste mensen hebben haar nog nooit in het echie gezien. Terecht overigens, want ik weet zeker dat ze het live bij de mensen in huis nog beter zal doen dan op de gevoelige plaat.

Nummer 5 'Chico'

Amaryllis Chico

Gelukkig zijn niet alle Europeanen zoals de Amerikanen waar ‘Big is Better’ nog altijd een alledaags begrip is. Hier wordt sierlijkheid en charme over het algemeen toch wat meer gewaardeerd. En, als het op bekoorlijkheid aankomt is de Chico een klasse apart. Haar bloemen zijn bescheiden van afmeting maar o wat is ze mooi. Dank aan alle mensen die voor deze, ook voor mij favoriete, Amaryllis hebben gekozen.

Nummer 4 'Candy Queen'

Amaryllis Candy Queen

Deze mierzoet gekleurde Amaryllis heeft haar hoge notering te danken aan het feit dat ze razend populair is in de Kerstpakketten van diverse personeelsverenigingen. Menig PV-voorzitter of secretaris heeft Candy Queen in grote getalen bij ons besteld om haar om te toveren tot Kerst-presentje.

Mocht u nu denken ‘hé wat leuk, dat kunnen ze bij ons op de zaak ook wel doen’ neem dan contact op met Renata. Voor grotere aantallen Amaryllissen slaagt u er, als u aardig bent, vaak wel in om wat van de prijs af te peuteren. En het is ook leuke stof voor later, grappige praat op de zaak; ‘die van mij doet het wel zo goed’, en Die van mij geeft wel twee stelen’ en ‘Ik heb er een met 6 bloemen op een stengel’. En als u de voorzitter over heeft weten te halen (doen hoor, want dan krijgt u er zelf ook een) vraag haar dan om een paar verschillende soorten te kiezen, daar worden de praatjes op de werkvloer alleen maar leuker van.

Nummer 3 'Picotee'

Amaryllis Picotee

Wie kent haar niet, de Picotee. Ze is al zo oud als de weg naar Kralingen (uit 1958) maar tot op de dag van vandaag van een ongeëvenaarde schoonheid. Natuurlijk wordt ze wel eens voorbij gestreefd door een nieuwkomer, zo’n eendagsvlieg die even een hitje scoort, maar als we daar een poosje tegenaan gekeken hebben kiezen we toch weer massaal voor de Picotee.

Nummer 2 'Dancing Queen'

Amaryllis Dancing Queen

Hoe kan het ook anders dat deze Amaryllis met haar hoge knuffelgehalte hoog in de top 10 zou eindigen. Aan de ene kant verbaast het mij een beetje dat Dancing Queen zo hoog staat, er zijn immers meerdere hele mooie dubbele Amaryllissen in dergelijke kleuren verkrijgbaar. Maar aan de andere kant kan ik het ook wel begrijpen, zo bekend en betrouwbaar. Het is voor mij dan ook een beetje het bewijs dat veel van de lieve Fluwel klanten aardig weten waar ze over praten.

De Dancing Queen, een van de meest verkochte Amaryllissen, is niet alleen mooi maar doet altijd gewoonweg wat er van haar verwacht wordt, mooi bloeien.

Op nummer 1 'Magical Touch'

Amaryllis Magical Touch

Onder de Amaryllis liefhebbers een wereldwijde hit. Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de Magical Touch werd geïntroduceerd, maar het begint er nu al op te lijken dat ze een begrip aan het worden is.

Ze heeft niet alleen de kleur die perfect bij Kerstmis past en het is ook niet alleen haar oogverblindend schoonheid die haar de eerste plaats bezorgen. Nee, ze doet het ook nog eens altijd. Zelf heb ik nog nooit een Magical Touch in huis gehad waarbij de derde steel niet vlak achter de eerste twee aankwam. Met haar fantastisch mooie bloemen weet ze menig huiskamer wekenlang op te fleuren.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek