Een veel gestelde vraag van onze klanten is waarom de Tulp niet meerdere jaren bloeit zoals zoveel andere bloembollen dat wel doen. De belangrijkste reden dat de Tulp bij u in de tuin niet zo goed overleeft, is dat ons klimaat te veel afwijkt van het klimaat waar de Tulp oorspronkelijk vandaan komt; het midden oosten en berggebieden rondom de Kaspische Zee.

In West-Europa heerst een gematigd maritiem klimaat waar de zomers niet echt heet, en de winters niet echt koud zijn. In de Gebieden waar de Tulp is ontstaan zijn de extremen veel groter, winters zijn koud maar vooral de zomers zijn snikheet.

Tulpenverkoop langs de weg in Oezbekistan

Tulipa tsimganica langs de weg verkocht in Oezbekistan.

En het is juist deze hete zomer die de Tulp nodig heeft om goed te kunnen overleven. Op de Middelbare Tuinbouw School in Lisse werd het ons al onderwezen; Goede Tulpen telen doe je in de schuur gedurende de zomer.

De hoge zomertemperaturen zijn niet alleen cruciaal voor een goede ontwikkeling van de Tulp die in het voorjaar bij u in de tuin gaat bloeien, ook de ontwikkeling en groei van de Tulpenbol in de grond wordt door deze warme temperaturen gestimuleerd.

Bloembollenkwekers bewaren hun Tulpenbollen na de oogst in juni bij een temperatuur van 25 C die ze langzaam af laten lopen tot 20 C in oktober.

Tulpen in gebergte Kazachstan

Tulipa greigii in het Tien Shan gebergte in Kazachstan

Dus als u meerdere jaren van uw Tulpen wilt genieten zult u ze in juni, zodra het blad is afgestorven, moeten rooien en vervolgens tot de planttijd in oktober moeten bewaren bij een constante temperatuur van rond de 20 C.

Maar als u dit doet is de kans van slagen echt wel aanwezig. Het bewijs wordt u geleverd door leden van de Wakefield and Northern England Tulip society die erin slagen om zeer oude Rembrandt Tulpen ieder jaar weer in bloei te krijgen.

Er zijn echter wel een paar Tulpen die in het West-Europese klimaat redelijk kunnen overleven als u ze in de grond laat zitten. Ik beloof niet dat ze het net zo goed zullen doen als een Narcis, maar als u het geluk heeft dat ze het bij u in de tuin naar hun zin hebben kunnen ze meerdere jaren bloeien zonder dat u ze uit de grond haalt.

Dit zijn Tulpen van het type ‘fosteriana’ en van het type ‘Darwin hybride’ Tulpen van het type ‘fosteriana’ en ‘Darwin hybride’ heb ik vaak redelijk goed zien verwilderen. Maar ook deze Tulpen zult u in de loop der jaren zien verdwijnen als u ze in de grond laat zitten. Mocht u het willen proberen, de volgende Tulpen die wij aanbieden in de Fluwel webwinkel zijn van het type fosteriana en Darwin hybride:

American Dream
Apricot Impression
Beauty of Spring
Big Ups
Blushing Impression
Design Impression
Disneyland Paris
Exotic Emperor
Gentle Giants
Globo Rojo
Glow Motion
Hakuun
Hot Hot Hot
Janis Joplin
Prosecco
Purissima
Tang Dynasty

Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek