Afgelopen winter werd ik gebeld door mijn Narcissenvriend Brian Duncan of ik zin had om mee te gaan naar Spanje om aldaar Narcissen te gaan zoeken in de wilde natuur.

Natuurlijk had ik daar zin in, als het maar niet in april was want dan bloeien hier de Narcissen. Nee, het was in februari, naar het zuiden van Spanje, Malaga, om van daaruit in een dag of tien omhoog te rijden naar Madrid. En of ik dan een auto wilde huren.

Brian doet altijd of hij mij heel graag mee wil hebben, en dat is ook zo, maar een andere reden is dat hij niet mag van zijn vrouw als hij zelf een auto gaat besturen. De goede man is ver in de 80 en zijn vrouw Betty laat hem alleen gaan als hij een betrouwbaardere bestuurder weet te strikken.

Maar eerlijk is eerlijk, ik doe niets liever dan met Brian meegaan want ik denk dat er geen man op de wereld is die je zo goed wegwijs kan maken in Spanje dan Brian. Hij is er al meer dan 30 keer geweest en weet ontiegelijk veel te vertellen over de wilde Narcissen.

Veel mensen vragen mij altijd wat ik daar allemaal heb gezien dus vandaar deze nieuwsbrief met al het moois dat we hebben gevonden in het prachtige Spanje.

wilde narcis

Narcissus bujei (synonym N. confusus)

Deze narcis lijkt sprekend op een miniatuur versie van de hedendaagse gele Trompet Narcissen. Dat schijnt niet waar te zijn, van de moderne gele Trompet Narcis wordt aangenomen dat ze een nakomeling van de Franse Narcissus pseudonarcisses is.

We waren net te vroeg om haar in volle glorie te zien, dit waren de eerste bloemen die na lang zoeken gevonden werden. Ze heeft veel weg van de door ons geteelde Narcis pumilus die ik aanbied in de Fluwel web winkel.

wilde narcissen

Narcissus bulbocodium

Wat is dat mooi, duizenden en duizenden vrolijke kleine hoepelrokjes in wegbermen, op heuveltjes en allerhande stukjes natuur wat met rust gelaten wordt. Ten noorden van het stadje Andujar, bekend om haar olijven, zijn ze overal te vinden. Zoals bij ons de Paardenbloemen langs de kant van de weg staan hebben ze daar de Bulbocodium Narcis.

De Mary Poppins die te vinden is in de Fluwel webwinkel stamt van deze species af.

wilde narcis

Narcissus cantabricus

Een fonkelend wit hoepelrok narcisje, de eerste cantabricus die we tegen kwamen zagen we vanuit de auto met 50 kilometer per uur terwijl het al bijna donker was. Dit Narcisje is zo onwijs wit dat je haar bijna in het donker kan zien.

Helaas is ze niet zo geschikt voor de teelt in Nederland, ze bloeit midden in de winter waardoor ze te vaak bevriest. U kunt haar vinden in het uiterste zuiden van Spanje en op sommige plaatsen aan de Noordkust van Marokko. Ze houdt echt van het mooie weer en van de warmte. Op korte termijn kunt u heel mooie zaailingen van deze hagelwitte hoepelrok op de markt verwachten die wel wat beter tegen het Hollandse weer kunnen.

rots

Narcissus cerrolazae

Dit was een compleet nieuwe naam voor mij, ik had er nog nooit van gehoord; de Narcissus cerrolazae. Wat bleek, een paar jaar geleden werd zij nog gewoon Narcis jonquilla var henriquesii genoemd.

Wij zeggen vaak in Nederland ‘Niets is zo veranderlijk als het weer’ maar de heren botanisten kunnen er ook wat van. Vooral waar het gaat om de veelvuldig in Spanje voorkomende gele geurende meerbloemige Narcisjes van het type jonquilla lijken de heren het wel niet eens te worden. Ik denk dat het Narcisje er zich niets van aantrekt, die nestelt zich in ergens in een rotsspleet en staat er heerlijk mooi te zijn onder de Spaanse zon.



Narcissus fernandesii

Ook over deze Narcis veel gekibbel onder de plantendeskundigen over hoe we haar moeten noemen. Is het heniquesii, of fernandesii of toch de cordubiensis? Of is het misschien een rijkbloeiende vorm van cerrolazae?

Het maakt mij niet zo veel uit, ik vind haar een van mooiste en beste jonquilla types die er te vinden zijn. Op onze kwekerij hebben we er een groot partij van en bij ons heet ze fernandesii. Ik verwacht dat ze in de toekomst in vele Europese tuinen te vinden is want ze is een probleemloze Narcis die maar 2 dingen kan: hard groeien en rijk bloeien.



Narcissus assoanus

Klein maar fijn en in onvoorstelbare aantallen te zien in grote delen van het zuiden van Spanje. Narcissus assoanus is een betrouwbare Narcis die het goed doet maar net even te klein om de tuin mee op te sieren. Ik kan mij voorstellen dat ze voor de rotstuin een perfecte Narcis is. Haar nakomelingen Desert Bells en Vireo zijn wel Narcissen die zich goed laten zien in de tuin.



Narcissus gaditanus

Er zijn in Spanje wilde Narcissen die je echt niet kunt missen, op sommige plaatsen kun je niet lopen zonder ze te vertrappen. Die kans is bij de Narcissus gaditanus niet zo groot. Om haar te vinden moet je echt zoeken.

Ze is te vinden op grassige rotsformaties en staat daar dikwijls in haar uppie ergens achter een graspol waar je haar niet verwacht. Maar het leuke is dat je echt blij bent als je er eentje vindt.



Narcissus incurvicervicus

Nog zo’n wondertje van Moeder Natuur. Narcissus incurvicervicus is geen echte species maar wat men noemt een ‘hybride’ (nakomeling) van twee species. In dit geval is dat de Narcissus triandrus en de Narcissus fernandesii. Op de volgende foto kunt haar zien waar ze tussen haar ouders instaat.



Narcissus incurvicervicus met haar ouders: links de witte Narcissus triandrus en in het midden boven de Narcissus fernandesii.

Narcissus litigiosus

Het zien van de Narcissus litigiosus was een complete verrassing. Ze is een heel zeldzame in het wild voorkomende hybride van de Narcissus cantabricus en de Narcissus triandrus. Als Narcissen veredelaar is het je grootste droom zulke mooie Narcissen te vinden, Moeder Natuur laat hier even zien dat Zij er ook wat van kan.



Narcissus tazetta pannizianus op een stijle berghelling. De kleine witte puntjes op het groen zijn de pannizianus, de grotere witte puntjes is vogelpoep.



Narcissus tazetta pannizianus

Haar bloem lijkt veel de Narcissus papyraceus, maar haar gedrag is heel anders. De payraceus is eenvoudig te vinden langs akkers en in wegbermen maar om deze Narcis van dichtbij te bekijken moet je soms met gevaar voor eigen leven tegen rotswanden op klauteren. Onvoorstelbaar dat ze op zulke plekken kunnen overleven.



Narcissus christopheri (syn koshinomurae)

Het vinden van christopheri is bijzonder, ze komt maar zelden voor. Ze is een buitenechtelijk kind voortgekomen uit een affaire van de Narcissus fernandesii en de Narcissus pannizianus. Daarnaast staat ze ook nog eens op rotswanden die nauwelijks te beklimmen zijn. Maar met veel moeite en het aanhoren van ‘kijk je uit’ en ‘doe dit nou niet’ is het mij toch gelukt om haar op grote hoogte op de foto te zetten.

Narcissus tazetta papyraceus

De Narcissus papyraceus is bij velen van ons bekend als de ‘Paperwhite Narcis’ Dit was een van de mooiste Narcissen die we gezien hebben in Spanje. We hadden ook geluk, ze was precies in volle bloei en stond als prachtig onkruid in de akkerranden en langs sloten te bloeien met haar hagelwitte bloemen. Duizenden hebben we er gezien.

Narcissus rupicola

Om rupicola te vinden moet je bijna naar plaatsen waar je absoluut niet verwacht ook maar iets moois te vinden. Op plekken met heel weinig groen en alleen maar rots moet je gaan klimmen om haar te zien. Maar daar kan ze dan ineens uit de kleinste spleetjes tevoorschijn komen. We waren net iets te vroeg om er veel te vinden, het was nog steenkoud daarboven op de bergen, maar na lang zoeken vonder we er toch een paar op een zonnig plekje.



Narcissus triandrus subsp. pallidulus

Wat een heerlijke bescheiden Narcis is dit. De combinatie van haar droeve houding, haar mooie vormen en haar frisse kleur maken haar tot een van de mooiste Spaanse Narcissen.

Narcissus triandrus is de moeder van de legendarische Narcis Thalia. Ook alle andere Narcissen cultivars uit de groep van de Triandrus Narcissen zijn uit deze Narcis voortgekomen. Maar moeders blijft lekker in Spanje, ze houdt niet zo van het Hollandse klimaat. Maar haar kinderen daarentegen trekken de hele wereld over.



Narcissus fosteri

Als laatste een bijzonder mooie Narcis die is voortgekomen uit een kruising tussen de Narcissus triandrus en de Narcissus bulbocodium. Op plaatsen waar deze twee species tezamen groeien kan je haar regelmatig tegenkomen. Omdat ze allemaal uit zaad komen, zijn ze allemaal iets verschillend van elkaar. Deze toef is echt een unicum, zo mooi zie je haar zelden.

Met vriendelijke groeten,
Carlos van der Veek