De Dahlia


Dahlia Romantica

Ja, vandaag de dahlia. Ik ga u helemaal verliefd laten worden op de Dahlia. Vlinders, kriebels, wegdromen, roze wolken en al zulks meer. U gaat het beleven tijdens het lezen van deze nieuwsblog. Er is immers geen bloembol die het meer verdient om stapelgek op te worden dan de Dahlia. De Dahlia heeft het gewoon, ze verdient een standbeeld. Echt, ze is ongelooflijk. Iedere tuinier zou haar op een voetstuk moeten zetten. Ze bloeit maar en bloeit maar en staat de hele zomer blij te zijn in de tuin. De herfst komt eraan, geeft niets hoor, de Dahlia blijft blij. Ze doet zelfs haar best om de hele tuin blij te laten lijken, wat is de Dahlia toch fantastisch.



Dahlia French Can Can

Neem nou bijvoorbeeld de Dahlia French Can Can, net als de meeste andere Dahlia’s mijn absolute favoriet. Maar nee, ik moet mij eerst even verantwoorden over het ‘niet’ versturen van een blogbrief verleden week. Uren heb ik zitten prakkezeren over een smoesje, niets geloofwaardigs kunnen bedenken. Nou ja, een half smoesje is wel een beetje waar. Toen ik dacht, ik wist het eigenlijk zeker, dat het woensdag was, was het al donderdag. Heeft u dat ook wel eens, zomaar een dag abuis? En ik had het die woensdag, die later donderdag bleek te zijn, de gehele dag. Het was bijna net alsof ik woensdag avond ging slapen en vrijdagochtend weer wakker werd.



Dahlia Edge of Joy

Precies de dag dat ik altijd de nieuwsbrief schrijf was mij volledig ontglipt. Het had wel een reden hoor, ik was ook met mijn Narcisjes aan het knuffelen. We hadden sinds jaren weer een bloemenshow en natuurlijk wilden wij van de partij zijn.


Lentetuin 2017 BC

De show was de Lentetuin Breezand, gestoken in een nieuw jasje. Vroeger, ik praat nu van BC (before corona), was de Lentetuin heel anders. Jarenlang, ruim 40 jaar, werd de show gehouden in de sporthal van Breezand. Zo’n beetje alle kwekers van het Noordelijk Zandgebied kwamen karrenvol schalen met opgepotte Tulpen en andere bloembollen in de sporthal planten. De sporthal hadden ze de dagen daarvoor al volgekuierd met prut (turfmolm), paden aangelegd, paar leuke attracties erin en daarna; met de vingers in de prut. Tulpen planten, en Narcissen en andere bolgewassen. Ze doen het nu eenmaal graag die bollenkwekers, met de vingers in de prut zitten. Zelf doe ik ook mee, heerlijk, prut onder de nagels. Maar toen de show na de corona weer opgestart moest worden, zeiden een paar kwekers: het is altijd wel veel werk die Lentetuin. Onze bedrijven groeien, het wordt drukker en eigenlijk hebben we er nauwelijks tijd meer voor.


Dit kwam ter ore van een paar van de Bloemenmeisjes waar Breezand ook bekend om staat, en die zeiden enthousiast, mogen wij het een keer doen? Dan maken wij er een keer echt iets leuks van. Niet van die strakke potten met bloeiende bloembollen die door geknokkelde boeren bollenkwekershanden zijn geplant. Nee, als jullie ons bloemen geven, gaan wij met die bloemen laten zien hoe je bloemen hoort te laten zien. Met franje, met flair, met liefde, met romantiek, met emotie, met alles en alles wat jullie nog nooit gedaan hebben.



Lentetuin Narcissen van J.G. Weijers en Fluwel

Natuurlijk vonden die bollenboeren dat maar niets, maar omdat het hun wel goed uitkwam - de show gaat door, de meiden doen het werk…- vooruit dan maar. Horken zijn het, die bollenboeren, maar daar was u wellicht al achter.


Roselilies, ook nog beschikbaar in de Fluwel webwinkel

En het is toch mooi geworden, ongelooflijk mooi, het ultieme kijkplezier. Als thema hadden de meiden muziek gekozen, toch werd ik er stil van, fantastisch wat mooi. Complimenten voor de bloembindsters die dit ten tonele hebben gebracht, wat een mooie hoekjes, wat een blijkijkerij, zo maak je bolbloemen mooi. Petje af, chapeau. Gelukkig heb ik ook veel bollenkwekers gesproken die het achteraf ook buitengemeen mooi vonden.

 

Bloemenshow in de schuur bij Hulsebosch

En die bollenboeren dan, deden die helemaal niets? Ja ja, rustig rustig, mijn verhaal is nog niet af. De bollenboeren hadden natuurlijk toch een paar van die oubollige potten gemaakt, zo wil de bollenexport en bollenhandel het nou eenmaal graag zien. Dit keer lieten ze hun producten niet in de sporthal zien, maar thuis in de schuur op hun eigen bedrijf. Zo zaten wij met onze Narcissen bij Hulsebosch in de schuur. Met z’n zevenen zaten wij daar: Hulsebosch, Weijers, Rotteveel, Smit, Vink, Fluwel en als laatste is Vriend erbij gekomen. Vriend is hier pas in de weg komen wonen, of hij ook mee mocht doen? Natuurlijk, doe mee, we zijn blij met je, wie wil er nu geen Vriend als buurman. En o ja, Jan Ligthart heeft er ook nog wat nieuwe Tulpenzaailingen bij gezet. Jan Tulp wordt hij ook wel genoemd hier in De Noord, Jan kan alleen maar over Tulpen lullen, vandaar.


Er komt muziek uit de Piano

Zo waren er in het Noordelijk Zandgebied een stuk of 10 schuren waar de bollenkwekers hun producten tentoonstelden voor de bloembollenhandel op hetzelfde tijdstip als de hal in Breezand op en top was opgemaakt voor het vertier van de consument. Prachtig mooie hal met bloemen, plaatselijke middenstandbeurs, braderie, kinderspelletjes, restaurant… volgend jaar gewoon heen gaan.



Leuk toch

Dik 500 belangstellenden kwamen er naar onze bloemen kijken in de schuur bij Hulsebosch. Drie dagen non stop teuten over je hobby; de bollen. Het was een topweek, maar helaas, geen nieuwsbrief dus, sorry.



Op een zebrablauwedruivenpad

Ah, sjipsie sjipsie, ik zit alweer aan mijn woorden taks. Ik had u nog zo beloofd dat u nu met kriebels in uw buik, hopeloos verliefd op de Dahlia, weg zou zitten te zwijmelen, dromend van een tuin vol bloeiende Dahlia’s waarin u met vlinders in uw buik staat te dansen… volgende week dan maar.



Move ‘em on, head ‘em up. Head ‘em up, move ‘em on…Rawhide
(ook een mooie Dahlia trouwens de Dahlia Rawhide)

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

PS: als u ons volgt op Facebook of Insta, ziet u ook mooie plaatjes van Dahlia’s en andere bolbloemen voorbij komen.