Het Dream Team Lezen De puntjes op de i 6 minuten Volgende Dahlia’s in overvloed

De puntjes op de i


Een webwinkel is eigenlijk precies als een gewone winkel, je loopt er alle dagen even doorheen om te kijken of alles nog recht staat in de schappen, of de vloer is geveegd en de etalage er nog netjes uitziet. Toch, gebeurt dat op de een of andere manier met een webwinkel minder vaak dan bij een gewone winkel terwijl het vaak wel even nodig is. Iedere keer als ik het zeil hijs en even de tijd neem rustig door onze webwinkel te plankzeilen loop ik wel ergens tegenaan wat anders, beter of netter kan. Zo wist ik mijzelf ook deze keer weer te verbazen door in onze eigen winkel tegen een paar artikelen aan te lopen waar geen tekst bij stond, hoe heb ik dat nou weer kunnen vergeten. Wat ga ik doen, eerst nieuwsbrief schrijven of eerst de beschrijvingen. Best wel een heel klussie, ik wil ook nog even naar de Dahlia showtuinen, die staan nu prachtig bij met dit mooie weer van de afgelopen week. Nee, eerst de nieuwsbrief maar dat kan toch niet, er lopen nu heel veel mensen door onze winkel en die zien mooie Tulpen zonder tekst. Weet je wat, we doen het inenen, twee muggen in een klap.


Akebono Rood

Ieder voorjaar loop ik wel een paar keer tegen iets geweldigs aan tijdens mijn vele speurtochten naar nieuwe bloembollen voor de Fluwel webwinkel. Dit jaar was de vondst van de rode kleurvariant van Akebono zo’n fantastisch moment. Akebono is een van onze meest populaire Tulpen voor de tuin. Volkomen terecht want ze is een topper in de tuin; groot, gezond en oersterk. Als je dan een mooie rode kleurvariant tegen het lijf loopt maak je een sprongetje van vreugde. En, als klap op de vuurpijl laat deze rode Akebono geen gewoon rood zien maar een fantastisch verleidelijk helderrood die u zelden tegenkomt in de Tulpen. De Akebono Rood is een aanwinst in het assortiment goede Tulpen voor de tuin. Ik kwam haar tegen op de kwekerij van Van Klink aan De stolpen en ik zei meteen toen ik haar zag ‘die is voor ons Freek, zodra je bollen beschikbaar hebt wil ik die graag aanbieden in de Fluwel webwinkel. Freek heeft tijdens zijn opleiding aan de tuinbouwschool met veel plezier stage bij ons gelopen dus hij gunde ons de eerste verkoop van deze mooi Tulp van harte. Onwijs blij mee, dank je Freek. Dus, als u ook als eerste deze mooi verleidelijk-rode Tulp in de tuin wilt… gewoon doen hoor, ik wed dat ook u verliefd op haar wordt en ze volgend jaar in nog grotere getallen in uw winkelmandje te vinden is.


Mariage

Wat een mooi zacht kleurtje en wat een mooie bloemvorm, het lijken wel roosjes die in een dotje van twee drie vier bloempjes op iedere steel tevoorschijn komen. Achter de schermen kijken we al jarenlang reikhalzend uit naar een waardig opvolger van de legendarische Tulp Angelique. Deze Tulp Angelique is letterlijk generaties lang de meest gewaardeerde dubbele roze tuintulp geweest maar het ziet er nu toch echt naar uit dat ze binnen niet afzienbare tijd in het bejaardenhuis, de Hortus Bulborum in Limmen, belandt. De groei is eruit en ze wordt al moeilijker te telen nu steeds meer gewasbeschermingsmiddelen (terecht) verboden worden. Maar het geluk lacht ons toe, Angelique verlaat het toneel en haar opvolger, De Mariage, staat al te popelen om bij u in de tuin geplant te worden. Ik zou het doen als ik u was, ze is het proberen meer dan waard.


Salmon Lalibela

Sorry hoor, maar soms denk ik echt wel eens of die bollenkwekers wel helemaal goed bij hun knikker zijn. Of ze hebben nooit vis gegeten, kan ook natuurlijk. Maar om zo’n overigens fantastische Tulp nou ‘Salmon’ te noemen? Helemaal van het padje af, waar zijn de mannen met de witte jassen. Ze zullen wel kleurendoof geweest zijn denk ik dan. Maar hebben ze dan geen collega, vriend of kennis die ze even op vriendelijke wijze attendeert op de compleet misgeslagen plank door deze Tulp Salmon Lalibela te noemen. Het goede nieuws is; zo fout als de naam is, zo goed is de Tulp. Werkelijk een baas van een Tulp die met haar vurige kleuren de tuin in vuur en vlam weet te zetten. Puur geselecteerd op groeikracht en gezondheid en precies zo gedraagt ze zich bij u in de tuin. Een buffel van een Tulp die drama weet te brengen, wat een kleur. Een echte Darwin hybride Tulp; groot, sterk, gezond en kleurrijk. Ik ga niet zeggen dat Tulpen voor meerdere jaren terugkomen, dat doen ze bij hoge uitzondering als de groeiomstandigheden bij u in de tuin optimaal zijn. Maar als u de Salmon Lalibela plant is de kans wel erg groot dat u deze groeikrachtige Tulp een tweede en soms zelfs een derde jaar terugziet.


Zo, nu snel naar de Dahlia tuinen in De Zuid. Daar kan ik trouwens ook wel weer eens over schrijven. Goed idee voor volgende week, ga ik doen. Eerst naar de Tulperij in Voorhout, daar staan de meeste soorten. Bijna alle kwekers planten daar hun hele assortiment aan Dahlia’s op de tuin om zo te kunnen laten zien aan Jan en alleman. Mocht u deze tuin nog niet kennen, goegel maar eens ‘De Tulperij Voorhout’. Voor de echte Dahlia fans zeer de moeite waard om eens te gaan koekeloeren. Wie weet komen we elkaar tegen.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek