Voetmassage Lezen De Oscar uitreiking van de tuinbouw 6 minuten Volgende Lelijk in de luier, mooi in de sluier

De Oscar uitreiking van de tuinbouw

Hè, ze sturen toch altijd mailtjes? Zit er zomaar een brief van de Royal Horticultural Society in de brievenbus. Of ik alstublieft acte de présance wil geven op zevenentwintig maart in de Lindley Hall aan Vincent Square in London voor de award ceremony. De Heren van The Bulb Committee hadden mij voorgedragen voor de Peter Barr Memorial Cup en de President van de RHS wilde graag aan die nominatie gehoor geven. O jee, ik moet op de groene loper verschijnen.Misschien heeft de Peter Barr Memorial cup een beetje uitleg nodig. Niet voor de echte Narcissenmensen, die weten wat deze prijs inhoudt en zitten nu met open mond van verbazing verbaasd te zijn. Voor de overige lieve lezers: de Peter Barr Memorial Cup is een oeuvre-prijs en zo’n beetje de hoogste onderscheiding op Narcissengebied. Een soort van een Oscar maar dan, in haar vakgebied, nog veel specialer. Sinds 1912 wordt deze prestigieuze award jaarlijks uitgereikt aan iemand die, in de ogen van het Bulb Committee, op enigerlei wijze goed werk voor de Narcis heeft geleverd. 

Dit jaar aan mij de beurt om deze fantastische onderscheiding in ontvangst te nemen van RHS president Keith Weed met de volgende motivatie:

Jaarlijks wordt door het Bloembollencommissie van de Engelse Royal Horticultural Society (RHS) de Peter Barr Memorial Cup uitgereikt. Deze onderscheiding gaat naar een persoon die, naar het professionele inzicht van de Commissieleden, uitzonderlijk Narcissen-gerelateerd werk heeft verricht.

De Bloembollencommissie van de RHS heeft dit jaar de Peter Barr Memorial Cup uitgereikt aan de heer Carlos van der Veek.

Carlos van der Veek is momenteel een van de meest vooraanstaande specialisten op het gebied van Narcissen. Zijn vader, Karel van der Veek, was een Narcissenkweker en -veredelaar, en heeft veel van zijn exclusieve kennis overgedragen aan Carlos gedurende zijn leven. Het arsenaal aan Narcissenkennis van de familie Van der Veek is een van de meest uitgebreide ter wereld, en wordt immer met plezier gedeeld met collega’s en andere geïnteresseerden.

Carlos heeft talloze nieuwe- en oude soorten Narcissen veredeld, geregistreerd, geteeld en weer tot leven gewekt. Daarnaast poogt hij waardevolle bijdragen te leveren aan kleinere veredelaars: de mensen met de wil en het enthousiasme om zich op de Narcissenwereld te storten, maar die de middelen nog niet bezitten om daarin aan het werk te gaan. Nieuwe soorten Narcissen die Carlos en zijn collega’s voortbrengen worden ter beschikking gesteld aan de rest van het vak, zodat hun meest gewilde eigenschappen voor bloemenshows of grootschalige teelt overgenomen kunnen worden voor verder gebruik. Het op deze manier doorgeven en delen van nieuwe kennis is van groot belang voor de bloembollenwereld in haar geheel.

Carlos exporteert ook Narcissenbollen via zijn online webwinkel, Fluwel. Via dit bedrijf verstuurt hij een wekelijkse nieuwsbrief. Hierin vertelt hij aan lezers wat er op dat moment speelt in de bloembollenwereld op een manier die zowel vakgenoten als leken zeer aanspreekt en meeneemt in het reilen en zeilen van het vak. Ook is het voor Carlos belangrijk dat klanten van zijn winkel persoonlijk antwoord krijgen als zij mailen met vragen over hun gekochte bollen. Hij probeert overal waar hij komt enthousiasme te zaaien voor de Narcis en de bloembollenwereld, en hoopt zo veel mogelijk mensen te bereiken om zelf met bloembollen aan de slag te gaan.

Ik in de trein, ofwel de burgerrups zoals dochter Pleun haar noemt, naar London. Heerlijk, een dagje London. ‘Doen ze nog mee aan het Eurosongfestival’ denk ik wel even als ik wederom al die onzinnige handeling die onze vorige generatie al lang niet meer nodig vond bij de douane sta te verrichten. Het zal wel, snel naar London.Kom ik daar aan, even een rondje wandelen, word ik getrakteerd op een keurrijke demonstratie van agrariërs. Honderden en honderden trekkers rijden rondjes langs het parlement en Downing Street. Fantastisch om te zien, plein vol mensen, toeterende trekkers, heel veel politie maar een mooi sfeertje. Nu niet gaan schrijven waarom ik het met ze eens ben want daar gaat geen einde aan komen. Terug naar de Oscars.Een feestelijke dag waarop meerdere mensen een ‘feather in their hat’ (veer in hun hoed) mochten ontvangen. Hier ziet u trouwens mooi het verschil tussen de altijd beleefde Engelsen en de Hollanders; wij steken de veren heel ergens anders. Echt eervolle prijzen worden er uitgereikt, zoals bijvoorbeeld de Elizabeth Medal of Honour die verleden jaar door Koning Charles III, met toestemming van zijn moeder, in het leven is geroepen. Dit jaar viel de eer te beurt aan Narcissenliefhebber en vriend Jan Pennings uit Breezand. Zij die in de ogen van de RHS heel veel betekend hebben voor de tuinbouw kunnen deze bijzondere onderscheiding krijgen. Zeer welverdiend, Jan heeft zijn leven lang wereldwijd onvermoeibaar de bloembollen, en vooral de Narcis, gepromoot en daarnaast met veel passie de RHS bijgestaan met zijn kennis over bloembollen.

Ook zijn er leuke awards met een snufje humor. Zo is er de Lenox Trophy die is weggelegd voor de persoon die in het afgelopen jaar de mooiste groente heeft laten zien op een van de RHS shows. ‘The nicest vegetable ever seen’ waren de woorden van de Jury dit jaar tegen de ontvanger van deze prijs. Fantastisch toch dat zo’n grote onderscheiding kan krijgen door een krop sla tentoon te stellen.

Maar een van de gewichtigste prijzen is toch wel de Peter Barr Memorial Cup. Zeker in de ogen van Narcissenmensen zoals ik het mooiste compliment wat je voor je werk, eigenlijk moet ik hobby zeggen, kan krijgen. Prachtige dag, veel blije mensen, veel geborreldeborrel en veel gebabbeldebabbel, een dag om in te lijsten.Natuurlijk na afloop even de bekende ‘Pint’ wegwerken in de plaatselijke pubEn de volgende dag de trein weer in en nagenieten met Ans en Jan PenningsNee, de cup die reeds sinds 1912 wordt uitgereikt mag helaas niet mee naar huis. De cup werd weer netjes in de kist geknuffeld en gaat weer een jaartje het magazijn in maar met dit verschil en de grote eer dat nu ook mijn naam met sierlijke letters tussen de ontvangers staat gegraveerdNarcissus Emerald Green

Als laatste nog een plezierige mededeling van huishoudelijke aard: de voorjaarsbloeiende bloembollen zijn weer beschikbaar in de Fluwel webwinkel. Mocht u een vroege vogel zijn en uw bloembollen alvast wilt bestellen voor komende herfst, ze staan online.

Met vriendelijke groeten en een fijne Paas gewenst,

Carlos van der Veek