Voetmassage

Tulip Love Story

Dat is toch niet te geloven, doe ik een bod van een dikke halve euro per stuk plus voetmassage voor de eerste bakkies bollen van de fenomenale Tulp Love Story die Kweker Jan Vink bij ons uit de weg gaat verkopen zegt hij gewoon ‘nee, misschien van het voorjaar’. Van het voorjaar is het bod zonder de voetmassage Jan, dat is eenmalig, bekijk het maar. Jan lachen natuurlijk, hij weet niet wat hij mist. Oeps, wat als Jan ja had gezegd? Dan had ik niet Jan zijn voeten gemasseerd maar Jan met mijn voeten gemasseerd… is ook een voetmassage toch. Je moet het trouwens wel durven hoor, Jan een voetmassage bieden. Jan is groot, nee niet gewoon groot, Jan is erg groot. Een reus van een kerel. Als Jan het erf op rijdt en uit zijn bussie stapt stopt de rond de auto rennende blaffende hond met blaffen en rent jankend met staart tussen de benen weg, de vogels stoppen met zingen en de kat roetsjt met grote gang door het kattengat de schuur in.  Staat Jan eenmaal overeind en wordt zijn grote glimlach zichtbaar wordt alles weer normaal. Vogels fluiten weer, de hond komt kwispelend aan gedribbeld alleen de kat koekeloert, de kat uit de boom kijkend, door het kattegat. Jan is de goedheid zelve, zit geen kwaad in en kan samen met zijn broers en neven bollen telen als de beste.

Nog een Tulp van Jan Vink, een echte mafklapper van een Tulp. Geen idee of zij echt mooi is maar bijzonder is zij zeker. Uit haar bloem groeit gewoon weer een nieuwe Tulp

Misschien van het voorjaar heeft Jan gezegd. Ik ga een tentje opslaan op het kopeind van de akker waar Jan deze Gulp-Tulp Love Story heeft geplant. Lijkt me fantastisch om deze tulp aan u aan te kunnen bieden in de Fluwel web winkel. Heb ik zelf niet verzonnen hoor ‘GulpTulp’, komt van Jan. In volle bloei komt ze tot je gulp zo hoog als ze wordt…een GulpTulp.

Gaat weer lekker, ik wilde het over Dahlia’s hebben. Sorry, ik was even afgeleid door de Love Story, een van de grootste en meest elegante Tulpen die ik ooit heb gezien. Nu de Dahlia, te beginnen met een verzoeknummer. Normaal doe ik eigenlijk nooit aan verzoekjes behalve als er om gevraagd wordt natuurlijk. Hoe vermeerderen Dahlia kwekers hun Dahlia’s was de vraag van een lieve dame die knollen bij ons koopt. 

Dahlia kwekerij van Peter Komen

Om daar een goed antwoord op te geven worden de wielen in de richting van Anna Paulowna gedraaid om te gaan kijken bij Peter Komen. Zo gek als ik van Narcissen ben is Peter knots op de Dahlia. Wellicht kent u Peter al een beetje uit de beschrijvingen van de Dahlia’s in de Fluwel web winkel want daar wordt er zo nu en dan over hem gesproken. Peter is een van de beste Dahlia veredelaars en heeft al menig succesnummer op zijn repertoire staan. De Dahlia Night Silence bijvoorbeeld, in een poep en een scheet was zij uitverkocht, ook van de hand van Peter.

Dahlia American Sunset

Maar ik ga niet alle soorten van Peter opnoemen, ik ga laten zien hoe hij zijn zaailingen vermeerderd. Dit is op heel kleine schaal, Peter heeft van al die soorten immers nog maar 1 knol, maar in de praktijk bij de Dahlia telers gaat het op precies dezelfde wijze. Wat u gaat zien kunt u trouwens, als uw vingers een beetje groen gekleurd zijn, met wat kleine aanpassingen ook zelf. Aan het eind vertel ik hoe.Op een zoldertje boven zijn garage heeft Peter zijn Dahlia’s in potten geplant en laat ze daar onder TL verlichting bij een graad of 20 rustig groeien. Ruim 600 potten staan hier en let wel, in iedere pot zit een ander soort. Deze knollen heeft Peter afgelopen zomer stuk voor stuk geselecteerd uit zijn Dahlia zaaisels, dit zijn allemaal nieuwe soorten met in ieder geval een mooie bloem.Zodra er een spruit op de knol groeit van een paar centimeter lang wordt zij voorzichtig van de knol afgebroken en met zaailingnummer apart in een potje gelegdVoordat Peter weer een stek van een volgende Dahlia plukt ontsmet hij even zijn vingers in een potje zeep om virus en bacterie verspreiding te voorkomen

Hier ziet u Peter staan met voor zijn neus een tray met potjes waar in ieder potje de stekken staan van de verschillende zaailingen die net zijn geplukt. We staan hier niet meer op zolder, dit is beneden in de garage waar de stekken geplant worden. De rode kleur komt van het led licht van de groeilampen.De stekken worden geplant in zaaibakken waarvan de gaatjes gevold zijn met zaaigrond. Eerst even een holletje prikken met een pen die het toch niet meer doet om de tere Dahlia stekjes niet te veel te kneuzenDe stekjes worden voor het planten eerst even gedipt in een stekpoeder wat de wortel aanleg stimuleert Dit is de stekpoederEen voor een worden de stekjes bij het juiste nummer geplant. Je moet echt een Pietje Precies zijn om geen fouten te maken, voor je het weet zit er een stekje bij het verkeerde labeltje. Zo lullende voort heb ik Peter 1 x een fout zien maken en 2 x zien twijfelen maar gelukkig waren we met z’n tweeën dus het kwam goed. Maar misschien was Peter ook wel een beetje zenuwachtig, hij had een afspraak met de tandarts… brrrr.Na een dag of 10 heeft de Dahlia stek al worteltjes gemaakt

Leuk om te weten trouwens is de lichtbehoefte van de Dahlia, Peter wist te vertellen dat de lampen 14 tot 16 uur moesten branden. Laat je ze korter branden dan gaan de Dahlia stekken meteen bloemen aanleggen, branden de lampen langer raakt de Dahlia in de stress en krult het hele blad om. De Dahlia heeft een nachtrust nodig van 8 uur om zich lekker te voelen. Een ander leuk weetje; tomatenblad. Als je veel met die Dahlia fanaten praat hoor je zo nu en dan de term ‘tomatenblad’. Dit is een Dahlia met Tomatenblad, in plaats van een gewoon blad met gekartelde rand is het meer de vorm van een hand met vingers

Nu de belofte te vertellen hoe u dit ook thuis kunt doen. Plant een Dahlia bij ontvangst net als Peter in een pot en zet haar in een verwarmde kamer bij het raam. Al snel ziet u de stekken tevoorschijn komen. Pluk deze stek en plant haar op dezelfde wijze, gedipt in een beetje wortelpoeder in een klein potje. Zet dit potje eerst een week of twee in wat koelere ruimte waar ook veel licht is totdat zij een worteltje heeft gemaakt. Als u het stekje weer verder ziet groeien zet u haar buiten om verder te groeien. Niet in de volle zon, een beetje half schaduw en zorg er vooral voor dat zij nooit in aanraking komt met nachtvorst. De tere blaadjes zullen bij de minste of geringste vorst bevriezen. Verzorg de potjes goed, als de stekken gaan groeien zijn ze zo uitgedroogd. Verplant ze eventueel naar een wat groter potje, dan kan gemakkelijk want ze hebben snel een goede wortelkluit. Zodra de kans op nachtvorst is verdwenen kunt u ze in de volle grond in de tuin planten.  Leuk om te weten is dat u van 1 Dahlia knol, als u het netjes doet, met gemak 20 stekken kunt plukken. En deze stekken maken stuk voor stuk een plant die net zo groot worden als 1 enkele dikke knol die u bij ons koopt. Mocht u het gaan proberen’ heel veel succes, ik hoop dat het u lukt.

Ik ga stoppen, zit alweer flink boven mijn woorden taks. Rest mij nog 1 ding te zeggen; Renata heeft mij gevraag u mede te delen dat alle bestelling die wij tot nu toe binnen hebben gekregen op de post zijn. Heel veel plezier met uw Dahlia’s en andere zomerbloeiers.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek