Zomerschoon Lezen De oogstverwachting 4 minuten Volgende De oudjes

Het lijkt een rustige tijd voor de bloembollenkwekers, alles wat er aan werkzaamheden moet gebeuren is het beregenen van de velden als het even te droog dreigt te worden.

Maar ondertussen is het in de hoofden van de kwekers wat drukker dan op de landerijen en in de schuren. In deze stilte voor de storm zijn er altijd de gebruikelijke zenuwen of alles wel goed geregeld is voor de aankomende oogst.

Personeel, machines, droogcapaciteit, voldoende kisten, en allerhande andere kleinigheden die voor het seizoen geregeld moeten zijn. Maar de grootste vraag is toch altijd wel; hoe worden de bollen?


Pettemer strand woensdag 16 juni 22.00 uur​

Het zag er allemaal redelijk goed uit, ondanks het zeer late bloeiseizoen wisten de bollenvelden goed kleur te houden. Het stond er goed voor, maar die twee onwijs hete dagen van afgelopen week hebben de bollen geen goed gedaan. Je zag de bollenvelden verkleuren.

Buurman Edwin liep ook weer in zijn bollen te wroeten. Dat is een goede om aan te vragen wat hij van de oogst verwacht.

Edwin teelt zijn bollen op een wat meer wetenschappelijke manier. Laat monsters van zijn grond nemen om de juiste bemesting aan de Tulpen te geven, checkt bijna dagelijks de vochtigheid en het waterpeil van het land en vliegt wekelijks met een drone over zijn bollen om te kijken of oneffenheden in het veld tevoorschijn komen. Kortom, een bollenkweker die niets aan het toeval overlaat.

Maar over de bollen was Edwin niet al te negatief. Die twee hete dagen had hij liever niet gehad maar hij was verre van ontevreden over de dikte van de bollen. Kijk, ze zien nog wit, dus ze groeien nog wel een stukkie, die gaan er wel komen. Het is zeker niet zo dat ze de mand over lopen, wist hij te vertellen, maar slecht worden ze zeker niet. Het ‘over de mand lopen’ is een oud gezegde uit de tijd dat alle bollen nog in manden verwerkt werden. Als de bollen erg dik waren werd er gezegd dat ze de mand overlopen.

Om een goede indruk van de groei te krijgen ben ik ook maar even naar Eric gegaan. Eric heeft een enorme collectie Tulpen en begint altijd vroeg te rooien. Net als ik denkt hij dat de bollen wel goed worden. Maar, zei hij, je kan natuurlijk ook luisteren naar de wijsheden van de kwekers, die kunnen je met boute uitspraken precies vertellen wat het gaat worden.

Wijsheden als ‘Als het regent in mei, Is april voorbij’ en ‘Sneeuw in november… Kerst in December’ en ‘De meeuwen vliegen hoog, Dus we houden het wel droog’ zijn natuurlijk fantastische uitspraken waarmee de oogst prima te voorspellen is. Maar nu vliegen de spreeuwen laag, dus het zal wel weer regenen vandaag.

Al met al denken we dat de bollen wel goed worden. De vroege Tulpen, dit zijn soorten die vroeg bloeien en vroeg afsterven, zijn zeker goed. Het ziet er naar uit dat de late soorten redelijk door de hete dagen zijn gekomen en nu Moeder Natuur ons verwend heeft met een paar fikse buien kunnen die nog net een laatste stukje groeien.

Het rooien van de Crocussen is hier en daar al begonnen en daar zie ik ook mooie gezonde bollen en hoor ik goede berichten over de opbrengst.

Ik denk dat we kunnen uitkijken naar een mooi bollenseizoen met prima kwaliteit bloembollen.

Ik ga weer snel naar buiten, ik zag dat ik wat vreterij heb van het Leliehaantje. En zijn vriendin mevrouw Leliekip was eitjes aan het leggen op de Lelies. De echte grote boosdoeners zijn overigens niet de haan en de kip, het zijn hun larven die de meeste schade aan uw lelies aanbrengen. Via deze link leest en ziet u onderaan het verhaal hoe de larven er uitzien.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek