Hij die twee broden heeft laat hem er een verkopen voor een paar Narcissen. Brood is de voeding voor het lichaam maar Narcissen zijn voeding voor de ziel.

Dit is een oud gezegde toegeschreven aan de profeet Mohamed die ergens rond het jaar 600 op aarde slenterde. Niet iedereen begreep hem helemaal, nog steeds niet, maar een ding begrijp ik wel; de goede man hield van Narcissen.

Een mooier compliment kan je deze bescheiden bloem nauwelijks geven. Het klinkt u misschien wat zweverig in de oren, voeding voor de ziel, maar voor mij gaat dit wel degelijk op. De Narcis maakt mij blij.

Niet alleen de vrolijke bloem die ieder voorjaar als een van de eerste staat te gloren doet mij opvrolijken. Neen, diezelfde Narcis heeft mij ook vele hartverwarmende contacten en vriendschappen gebracht.

Geboren als zoon van misschien wel de grootste Narcissen verzamelaar en specialist in Nederland, Karel van der Veek, heeft de Narcis mij kennis doen maken met Narcissen liefhebbers van over de hele wereld.

Narcissen collectie
De Narcissen collectie van mijn vader Karel van der Veek in 2005

Narcissen liefhebbers kwamen van heinde en verre om onze collectie te bezichtigen die op haar hoogtepunt, bij het overlijden van mijn vader in 2003, uit 2.635 verschillende soorten bestond. En dit waren ‘slechts’ de soorten die een naam hadden. Daarnaast stonden er nog ruim 1.000 narcissen zaailingen onder nummer op de tuin.

Karel van der Veek
Vader Karel bezig met zijn geliefde hobby; Narcissen veredelen

Zoveel soorten heb ik niet meer, maar de Fluwel kwekerij omvat toch zeker nog een dikke duizend verschillende soorten Narcissen. Nog steeds komen er mensen uit de hele wereld om al dat moois te bewonderen.

Fluwel narcissen kwekerij
De Fluwel Narcissen kwekerij in april dit jaar

Uren kan ik in het voorjaar met deze mensen doorbrengen tussen de Narcissen. Vaak gaan we pas, verkleumd van de kou, van het landje af als de zon al lang onder is.

Nagenoeg altijd gaat het afscheid vergezeld met een hartelijke uitnodiging om vooral ook een keer bij hen op bezoek te komen.

Zo heb ik vele mensen leren kennen die dezelfde, of nog grotere, passie hebben voor de Narcis en ben ik op plaatsen geweest waar ik anders nooit van mijn leven zou komen.

Carlos & Brian
Brian Duncan die mij lesgeeft in het in het opschikken van Narcissen voor de RHS Daffodil show in Rosemoor Gardens

Zo ben ik bijvoorbeeld terecht gekomen in het plaatsje Omagh in Noord-Ierland. Hier woont Brian Duncan, die in de Narcissen wereld wordt beschouwd als ‘The Godfather’. Hij is dik in de tachtig, als hij over de heg heen kijkt kan hij de negentig bijna zien, maar is ieder voorjaar nog als een jonge god Narcissen aan het veredelen.

Jaarlijks krijg ik een verlanglijstje van hem met mooie soorten Narcissen die hij wil gebruiken om mee te veredelen. Natuurlijk geef ik die graag aan hem, maar dat mag dan weer niet; ik moet er wat voor vragen. Als ik ze voor niets geef voelt Brian zich bezwaart en durft hij volgend jaar niet meer vragen. Ik kan het natuurlijk niet maken om geld te vragen aan Brian dus hebben we afgesproken dat de bollen worden afgerekend in Whiskey (ja, in Ierland is het met een e). Fantastisch toch om na een bezoek, van dikwijls een paar dagen, terug te rijden met een paar mooie flessen op de achterbank.

Maar, door de Narcis heb ik naast Brian ook goede vrienden in Cornwall, het Mekka van de Narcissenteelt. Duizenden hectares Narcissen staan daar om gedurende de wintermaanden bloemen van te plukken.

Hier woont Mark Vandervliet, het grootste deel van zijn leven ook groot Narcissen kweker geweest maar nu, samen met zijn meesterknecht en rechterhand Sally, vol overgave en passie narcissen aan het veredelen. Sally is een bescheiden maar heel leuke vrouw die, zonder dat ze er zelf erg in heeft, aan het uit groeien is tot een van de beste Narcissen veredelaars.

Ook in Japan, Amerika, Duitsland, Chili en Spanje heb ik door de Narcis warme contacten en vriendschappen over gehouden.

Dat de Narcis voeding is voor de ziel gaat voor mij zeker op. Ze heeft mij op vele plaatsen gebracht en vele mensen doen leren kennen.

Eigenlijk is ook de Fluwel webwinkel ontstaan uit mijn liefde voor de Narcis. Honderden keren kreeg ik te horen van bezoekers van onze Narcissen collectie dat het zo jammer was dat al dat moois nergens te koop was. Ook de vraag ‘waar kun je dat kopen’ werd veel gesteld en hier moest ik het antwoord schuldig blijven.

Uit de collectie ben ik een kwekerij begonnen en veel van onze soorten zijn nu te verkrijgen in de Fluwel webwinkel zodat ook u kunt genieten van al dat moois. Veel partijtjes zijn nog klein en beperkt of nog niet voorradig maar houd het in de gaten, er komt nog heel veel moois aan de komende jaren.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek