De Narcis maakt mij blij Lezen De Amaryllis, u kunt ze weer bestellen 5 minuten Volgende Ons polderse land, aan het Noord-Zee strand

Door de mooie zomer zijn de Amaryllissen goed gegroeid en de kwaliteit is dit jaar dan ook echt voortreffelijk. Er wordt mij vaak gevraagd of het een reden heeft dat Fluwel zo laat begint met de online verkoop van Amaryllissen, verderop in deze nieuwsbrief leg ik u uit waarom wij dat doen.

Ook dit jaar weer een zeer uitgebreid assortiment, er zijn maar liefst 90 verschillende soorten beschikbaar. Geen 100 zoals verleden jaar, ik heb er een paar uitgeknikkerd die niet zoveel toevoegden aan het assortiment. Maar, zoals u van ons kunt verwachten, ook weer een aantal mooie nieuwe soorten toegevoegd.

Ieder jaar plant ik een paar bollen van alle soorten op in onze huiskamer om ze te beoordelen, te vergelijken en natuurlijk om te kijken of het wel het juiste soort is wat wij u gestuurd hebben. Hier gebruiken we vaak grote potten voor met 3, of zelfs 5 Amaryllis bollen, Dat wordt zó mooi als ze staan te bloeien. Kortom we planten zomaar een paar honderd potten als we eenmaal bezig zijn.

Als u een Amaryllis cadeau wilt doen kunt u ook een Amaryllis vaas met bol overwegen, uit ervaring weten wij dat, ook al is er geen grond voor nodig, dit altijd in goede aarde valt.

Het Amaryllis festijn is een hele leuke en leerzame traditie aan het worden bij ons in huis. Als eenmaal de invasie van potten in de woonkamer begint, fronst Jacqueline altijd wel haar wenkbrauwen, moet het nu altijd zo veel zijn? Maar, als de Amaryllissen eenmaal in volle bloei staan is het altijd weer prachtig.

Maar het allerbelangrijkste van deze jaarlijkse massale bloemenpracht is het opdoen van kennis. Door ze alle dagen te bekijken kan je goed beoordelen welke Amaryllis het beter doet dan de andere en welke nieuwe soorten we volgend jaar wel aan gaan bieden en welke niet.

Door dit goed te doen kan ik altijd Amaryllissen aanbieden waarvan ik weet dat ze goed groeien én goed bloeien. Ook is de controle op soortechtheid belangrijk, ik wil absoluut geen bollen versturen die anders bloeien dan wij beloven. Mocht het u wel een keer overkomen dat het soort wat u heeft besteld niet klopt, laat het ons weten en wij vergoeden uw aankoop.

Hier kom ik ook bij de reden dat wij pas 1 november beginnen met de verkoop.

Net als een tulp, of andere bloembol, die in het voorjaar bloeit heeft ook de Amaryllis aan het einde van haar jaarlijkse groei een winter rust periode nodig. Het hoeft niet zo koud te zijn als bij de tulp want de Amaryllis komt van oorsprong uit een heel ander gebied.

De wilde Amaryllis groeit in subtropische gebieden van Zuid-Amerika waar het nooit echt koud wordt. Toch is de winter ook daar kouder dan de zomer, de temperatuur daalt daar voor een paar maanden naar een graad of 10-15. En dat is precies wat ook deze Amaryllissen nodig hebben om snel en goed tot bloei te komen.

Onze Amaryllis bollen komen allemaal van Amaryllis kwekers in het Westland, ten zuiden van Den Haag, waar ze in de kassen worden geteeld. Vanaf februari/maart hebben de Amaryllissen heerlijk staan groeien in een beschermd en verwarmd kasklimaat. 

In augustus als de bollen dik genoeg zijn beginnen de kwekers met rooien. Op de foto hierboven laat Amaryllis kweker Bram van Staalduinen mij zien dat op het moment van rooien de bloem, die bij u in huis gaat bloeien, al in de bol zit.

Tijdens de groei worden de bloemen voor het volgend jaar binnen in de bol gevormd. Maar deze bloem gaat niet meteen bloeien als u de bol thuis op een pot in de huiskamer zet, de Amaryllis bol moet eerst denken dat de winter voorbij is voordat zij weer gaat bloeien.

Nadat de bollen zijn gerooid worden ze gedurende de maand augustus bij ons geleverd. We zouden ze in september al kunnen versturen, de bollen zijn immers in huis, maar ze hebben de winterrust periode nog niet meegemaakt.

Om de voor de Amaryllis zo belangrijke winterperiode na te bootsen bewaren wij de Amaryllis bollen in de maanden september en oktober bij een temperatuur van 13 tot 15 graden Celsius. Gedurende deze periode zwellen de bloemen nog meer op in de inwendige bol en zullen de bloemen straks beter tot ontwikkeling komen. Als u de bol na deze koeling in de warmte zet zal de Amaryllis denken dat de winter voorbij is en de lente is begonnen, tijd om te ontwaken en mooi te bloeien.

Vaak zie ik het fout gaan met Amaryllissen. Bollen doen er soms heel lang over om te gaan groeien en bloeien. Of de Amaryllissen komen in bloei met 1 bloemsteel en pas weken later de tweede bloemsteel. Een derde bloemsteel, die bijna altijd in een dikke Amaryllis aanwezig is, komt zelfs helemaal niet tevoorschijn.

Deze trage en onregelmatige groei van Amaryllissen is dikwijls toe te schrijven aan een te korte, of helemaal geen, koele periode na het rooien. Ik vind het belangrijk dat de bollen wel voldoende koeling hebben gekregen waardoor ze bij u altijd mooi tot bloei komen in de winter … vandaar dat wij ‘pas’ 1 november de Amaryllissen aanbieden.

Ik hoop van harte dat u een mooie Amaryllis kunt vinden in ons assortiment en dat u er net zo van geniet als ik.

Groeten uit de bollenvelden,

Carlos van der Veek