De Narcis in Spanje Lezen “Het gaat altijd anders dan je denkt” 4 minuten Volgende Hoe zit het met gif in de bloembollen?

Deze gevleugelde uitspraak komt van een van onze trouwe Tulpenbollen leveranciers uit het West Friese Grootebroek.

Bij het uitbreken van de Corona crisis moest ik vaak aan zijn woorden denken. Van de ene op de andere dag veranderde het toekomstbeeld compleet. De levendige handel op de bloemenveilingen viel in maart plotseling helemaal stil. Vreselijke beelden waren er te zien van miljoenen met liefde geteelde bloemen die onverkocht op de bloemenveiling tot compost werden vermalen.

Bloembollenkwekers zijn altijd direct of zijdelings verbonden aan de bloemenveiling. Veel kwekers van Tulpenbollen produceren gedurende de wintermaanden Tulpenbloemen die via de bloemenveiling worden verkocht. Ook kwekers van Narcissen of Hyacinten telen veel bollen die op hun eigen bedrijf, of door anderen, gebruikt worden om gedurende de wintermaanden op potten of als snijbloem verkocht te worden.

De toekomst zag er verre van rooskleurig uit, miljoenen en miljoenen bloembollen stonden nog in de koelcellen te wachten om in de maanden maart april en mei tot bloem te kweken voor de bloemenhandel. Hoe moest dat ooit goedkomen.

Maar ook nu ging het weer anders dan wij allen dachten.

De Corona crisis veranderde de levensstijl van alle mensen, iedereen was aan huis gebonden en moest er daar maar het beste van proberen te maken. Al snel bleek dat de mensen vaker een bloemetje gingen kopen. Bloemenhandelaren trokken weer massaal naar de bloemenveiling om aan de vraag te voldoen. De export van bloemen naar het buitenland lag nog wel stil maar daarentegen werden er ook geen buitenlandse bloemen geïmporteerd om op de Nederlandse bloemenveilingen te verkopen. Na een paar weken kwam er alweer een redelijk evenwicht in vraag en aanbod waardoor er toch nog een paar stuivers te verdienen waren voor de bolbloemenkwekers.

Een goed jaar zal het niet worden maar zo het nu naar uitziet wordt het lang niet zo slecht als we in eerste dachten.

Maar het meest verrassend was wel de verkoop van bloembollen voor de tuin. Door het aan huis gekluisterd zijn hebben veel mensen de tuin herontdekt. Bij ons, maar ook bij collega internetverkopers, heeft de verkoop een enorme boost gekregen. Aan het einde van het voorjaar waren alle bakken met Dahlia’s Lelies, en andere zomerbloeiers zo goed als leeg, alles was verkocht.

Dat doet ons heel veel deugd want de tuin is van alle kanten goed. Vooral voor Moeder Natuur, geen mens op de wereld ziet zo graag bloemen en groen als Moeder Natuur.

Maar ook voor de mens is de tuinieren een gezonde, bijna therapeutische bezigheid. Het lijf blijft in beweging en stress verminderd. Niets is zo gezond als met je vingers in de aarde zitten, je wordt er een goed geaard persoon van. Net zoals de elektrische tijd in een huis geaard moet worden om een eventueel teveel aan spanning weg te laten vloeien moet ook het menselijk lichaam van tijd tot tijd de spanning kwijt, dat kan door je vingers in de aarde te stoppen.

Ik hoop van harte dat deze toegenomen belangstelling voor de tuin geen tijdelijk hype is. Het zou mooi zijn als het een langdurige trend gaat worden want er is zoveel moois om van te genieten in de tuin.

Graag nodig ik u uit een kijkje te nemen in onze Fluwel webwinkel. De voorjaarsbloeiende bolgewassen kunt u nu alvast bestellen er is nog een enorme keuze aan bloembollen. Natuurlijk kunt u ook later in de tijd of in de herfst nog bloembollen bij ons bestellen maar houdt er dan wel rekening mee dat ons assortiment dan aanzienlijk kleiner kan zijn. Door de toegenomen vraag verwacht ik dat de eerste soorten snel uitverkocht zullen raken, en dat zijn natuurlijk wel de mooiste.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek