De laatste damesmode Lezen Bloembollen planten met Trijntje Oosterhuis 6 minuten Volgende De Druiven van Ben

Op bezoek bij Trijntje

U heeft inmiddels in een aantal nieuwsbrieven kennis gemaakt met onze nieuwe teamgenoot Vlad, wat mijn vader een korte schrijfvakantie gaf. Dat kwam goed uit, omdat hij ook in Engeland bij zijn klanten (lees: vrienden, met als excuus dat ze het over werk gaan hebben, en eenmaal thuisgekomen probeerde hij mij over te halen lid te worden van een Champagneclub) langs is geweest en daar ook over heeft verteld. Bij terugkomst in Nederland was er meteen genoeg te doen, omdat de tijd om bloembollen te planten ook hier alweer begonnen was. U heeft nog even om de tuin in de gaan, maar ik moet toch zeggen—er is mij opgedragen deze boodschap in de nieuwsbrief te verwerken: inmiddels niet heel lang meer, het wordt bijna te koud. Veel mensen hebben de afgelopen weken dus gebruikt om dan toch echt aan de tuin te beginnen. Zo ook een nieuwe goede kennis van ons, die ons bij haar thuis uitnodigde om haar te helpen met het inrichten van de tuin. U heeft ongetwijfeld van haar gehoord in niet-bloembollencontext: zangeres Trijntje Oosterhuis.

De eerste bloemen werden opengemaakt in de keuken, zodat we een kort stukje konden filmen over hoe de bloembollen aankomen—voor de volledige video kunt u een kijkje nemen op de Instagrampagina of Facebook van Trijntje Oosterhuis, @trijntjeoosterhuis.


Mijn vader was eerder dit jaar al een keer bij Trijntje thuis langs geweest om de tuin te bekijken. Zo konden we aan de hand van haar ideeën en plannen bollen uitzoeken die goed bij de tuin passen. En toen kwam het leuke gedeelte: vorige week zijn we met zijn vieren bij haar op bezoek geweest om in de tuin te werken, tosti’s te eten, en chocomel met rum te drinken. Het scheelt niet veel of het hele bezoek was eigenlijk gewoon voor de gezelligheid ☺

De Fluwel-kant van het ‘tuinteam’ van deze dag bestond uit, natuurlijk, mijn vader, mijn tante Paulien, mijn nichtje Pracht (die had mazzel: studiedag op school) en mijzelf. Samen met Trijntje en de drie mensen die ze zelf had uitgenodigd voor onze tuindag schoot het dus lekker op, en waren we bijna klaar voor we er erg in hadden. We hebben een paar dingen in de tuin geplant die hartstikke leuk zijn om zelf na te maken, dus ik zal een paar onderdelen (die u inmiddels misschien gezien heeft in haar video!) hier verder uitleggen.

Ik ben zelf bezig geweest met een mengsel van allemaal verschillende soortjes. Dit mengsel hebben we daarna niet alleen uitgestrooid in de bloemperken, maar ook in het gras. Zo krijgt de hele tuin al vanaf heel vroeg in het voorjaar—er zitten bijvoorbeeld Crocussen in die je al kan verwachten als het nog winter is—een gezellige sfeer. Bollen verdelen over het normale grasveld van uw tuin is misschien niet het eerste waar u aan denkt: het voelt toch een beetje alsof die dingen op een speciaal plekje moeten, maar niks is natuurlijk minder waar. Er zijn geen regels voor de tuin, behalve die die u zelf maakt, dus als u Hocus Crocus of Crocus tommasinianus door het gras wil mengen… niets houdt u tegen!

Het maken van het mengsel: alle zakjes bollen die u wilt gebruiken leeggooien in een grote emmer/heksenketel en mengen!

We hebben ook veel bloempotten opgevuld, met Tulpen, Narcissen, en andere leuke dingetjes. Als u bijvoorbeeld een heel grote bloempot heeft waar al een boompje of andere vaste plant in staat, dan kunt u er natuurlijk ook bloembollen bij planten: dat hebben we hier ook een paar keer gedaan, en ik denk dat dat er van het voorjaar heel gezellig uit gaat zien, en dat de vaste planten die er al in stonden er alleen maar mooier van worden.


De in het gras uitgestrooide bloembollen kunt u zo de grond in peuteren op de plek waar ze terecht gekomen zijn; met bloempotten kunt u al uw creativiteit de vrije loop laten en alle potten een andere inhoud geven, zoals we hier ook gedaan hebben!

Verder hebben we in de voortuin door de struiken heen boshyacinten geplant die het, als het goed is, mooi op zullen gaan in de planten die er al staan en die elke voortuin een beetje de sfeer van een sprookjesbos kunnen geven.

Maar na het gras, de bloempotten, en een groot gedeelte van de voortuin was het ook wel een keer tijd voor pauze. Chocomel met rum en tosti’s eten is net zo belangrijk, en u weet natuurlijk bij wie we op bezoek zijn: tijd dus voor mijn vader om zijn danstalenten even te demonstreren!


U moet óók weten dat gevoel voor ritme hier niet per se in de familie zit… maar je kan niet overal verstand van hebben, toch?

En dan toch nog even het mooiste stukje van de tuin: dat is natuurlijk van Trijntje’s dochter, die haar eigen grote bloembak in de tuin heeft waar ze zelf bolletjes in mag planten. Die bleek toch de natuurlijke tuinier van de dag: van mijn vader had ze eigenlijk binnen vijf minuten alles wel geleerd, en daarna gaf ze vrolijk haar moeder tips over waar de overgebleven bollen nog wel even geplant konden worden. Niet te stoppen tot alles goed in de grond zat!

Een paar soorten die we in deze tuin veel gebruikt hebben zijn de Narcissen Hello Sunshine en Tender Beauty, twee hele verschillende Narcissen. Hello Sunshine is precies waar mensen aan denken als ze het woord Narcis horen, dus dat is altijd leuk om in de tuin te hebben. Tender Beauty doet juist iets heel anders, en zeker mensen die écht nog niet zo veel van bloembollen weten, willen nog wel eens verbaasd zijn dat dit ook een Narcis is. Ik denk dat de meeste lezers van deze nieuwsbrief zich dat al bijna niet meer voor kunnen stellen: ik ben zelf ook vaak verbaasd als vrienden die ik tijdens het studeren ontmoet heb niet zoveel van bloemen weten terwijl het voor mij een beetje als natuurlijke kennis voelt. Afijn, u weet vast wat ik bedoel!

Narcissus Tender Beauty

Ik hoop dat u uit deze tuin een beetje eigen inspiratie heeft kunnen halen voor uw eigen tuin. Veel plezier met planten de komende tijd,

Groetjes,
Pien

PS: Het filmpje is ook te zien op onze Facebook en Instagram pagina.