En dan opeens is het rustig om ons heen. De kwekers zijn klaar met planten en hebben de bollenvelden toegedekt met een goudgele deken van stro.

Vanaf de Petna is dat goed te zien. Verleden week heb ik u verteld dat het hier zo plat is als een dubbeltje, maar ik ben ‘vergeten’ te vertellen dat we in Petten de Petna hebben. Als afsluitstuk van de enorme operatie om de dijk op Delta sterkte te krijgen hebben ze achter het dorp Petten een enorm duin opgespoten. Prachtig mooi met uitkijkpost en al.

Vanachter ons huis heb je een prachtig uitzicht op de Petna. Hier staat ze op uitbarsten al zijn er ook mensen die beweren dat dit een romantische zonsondergang is. Maar als je op de Petna klimt heb je ook een mooi uitzicht over de bollenvelden.

Deze foto is eind oktober genomen.

En deze foto is een paar dagen geleden genomen.

Hier is goed te zien op welke schaal de bloembollenkwekers de aarde bedekken met het goudgele Groninger stro. De grote windmolen links is de Fluwel molen, de grote schuur aan de horizon rechts is de Fluwel schuur.

Maar als u bij ons vandaan richting Den Helder rijdt ziet u een half uur lang deze gouden kleur langs de kust. Ook hier ziet u op de achtergrond onze schuur en links de windmolen van Fluwel.

Ten noorden van Callantsoog tegen de duinen.

Vlak onder Den Helder bij de Donkere Duinen.

Het is gewoonweg heel veel stro wat je ziet, nu maar weer wachten tot het voorjaar.

Het is niet zo dat het werk klaar is bij de bloembollenkwekers. Er is en wordt nog steeds ook veel geoogst. Bij de een zijn het de Lelies die nu verwerkt worden, bij de ander de Dahlia’s en er zijn kwekers die nu de bollen op broeibakken planten om straks in de wintermaanden bloemen van hun Tulpenbollen te oogsten.

Narcissen op pot

Jacqueline en ik hebben de afgelopen periode veel Narcissen op potten geplant. Deze Narcissen hebben al een week of acht in de koelcel gestaan. Dit doen wij om de winter te vervroegen want na een maand of 4 winter kan je Narcissen eenvoudig in bloei trekken. De eerste twee maanden winter geven wij in de koelcel, de laatste twee maanden ook koel, maar op bakken geplant zodat ze wortels kunnen maken.

Als eind januari de 4 maanden erop zitten brengen we de potten in de verwarmde kas. Hier denkt de Narcis; hé, ik ben uitgeslapen en het is lekker warm, het lijkt wel voorjaar, ik ga bloeien.

Zodoende kunnen wij de Narcissen eind februari, voor de Lentetuin in volle bloei hebben De Lentetuin is een bloemenshow voor publiek in de sporthal van het Noord Hollandse Breezand. Helaas is deze show al afgelast voor deze winter maar we gaan de bollen toch maar broeien. Wie weet komt er ergens nog een gelegenheid om ze aan publiek of collega kwekers te laten zien en zo niet gaan wij er zelf van genieten. Daarnaast is het ook altijd erg leerzaam om te doen dus het is nooit voor niets.

Als u naar de potten kijkt lijkt het alsof we ze in zand geplant hebben, maar dat is niet zo. De bollen staan gewoon in normale potgrond.

We gooien altijd een klein laagje zand op de bollen om te voorkomen dat ze omhoog groeien. De wortels van sommige Narcissen komen er na die twee maanden in de koelcel zo massaal uit dat ze soms in plaats van de grond ingaan de bol omhoog drukken. Het beetje zand geeft wat tegendruk waardoor de wortels wel in de potgrond groeien.

Narcissen groeien uit pot

Hier ziet u hoe de wortels van de Narcis de bollen bijna de pot uit drukken.

Zelf kunt u dit ook eenvoudig doen, ook als u geen koelcel hebt. Wat u moet doen is, als u in oktober of november bollen plant, ook een pot met bollen in de grond stoppen. Als u deze pot er na vier maanden weer uithaalt en in de warmte zet zal zij bij kamertemperatuur met een week of vier bloeien.

Dus als u begin oktober een pot met bollen in de grond plant, ongeveer 5 cm grond boven op de bollen, en deze pot er begin februari uithaalt en op de vensterbank zet zullen ze begin maart in bloei staan. Echt de moeite waard om te proberen.

Doe dit met soorten Tulpen of Narcissen waarvan ik op de website zeg dat ze geschikt zijn voor pot, deze worden niet te lang in de huiskamer. En denk eraan dat u wel een pot met gaten in de bodem gebruikt, want bij een dichte pot zullen ze waarschijnlijk verzuipen als er een poosje flink regen valt. Als u de pot in de huiskamer zet kunt u ze met pot en al in een mooiere overpot zetten.

Ook kunt u ze een paar weken warm zetten waarna u ze buiten op het terras zet. Buiten is het, vooral aan het einde van de winter of vroeg in het voorjaar veel koeler, waardoor ze veel langer zullen bloeien.

Mocht u nog wat bollen willen kopen in onze webwinkel wacht dan niet te lang, er raakt al veel uitverkocht.

Amaryllissen zijn er nog wel in een groot assortiment. Maar dit jaar zijn ze wel erg populair dus laat ook hier het vogeltje niet over het touwtje wippen. Vooral de Amaryllis vaas is erg in trek, de voorraad is niet meer zo groot.

Groeten uit de bollenvelden,

Carlos van der Veek