Het wordt mij regelmatig gevraagd; ‘wat vind jij nou mooi?’

Voor mij echt een vraag die heel moeilijk te beantwoorden is. Als ik dan oprecht zeg dat ik het echt niet zou weten komt er een ‘ah jôh, je weet toch wel wat je mooi vindt.'

Het is zeker niet zo dat ik alle bolbloemen even mooi vind, natuurlijk heb ik ook mijn voorkeuren. Vaak verraden de beschrijvingen bij de verschillende bloembollen wel een beetje dat ik ze meer of minder mooi vind.

Een beschrijving als deze;

“Een zinnenprikkelende naam voor een verleidelijke en boeiende Tulp. Boeiend omdat Sensual Touch gedurende haar bloeiperiode compleet verandert van karakter. Ze begint keurig netjes met een kleurtje waar je niet direct warm voor loopt, ze laat te veel geel zien. Maar al snel wordt ze wat aantrekkelijker, ze warmt wat op en het oranjerood begint de boventoon te voeren. Menigeen vindt haar nu al bloedstollend mooi, maar dit is nog maar het begin. De laatste week van haar bloei laat ze pas echt zien waarom zij de wellustige naam Sensual Touch heeft gekregen.”

Geeft u een aardige indicatie wat ik van deze Tulp vind.

Juist dergelijke bloemen, waarvan ik laat merken dat ik ze mooi vind, wijzen mij erop dat smaken echt verschillen. Termen als ‘Over the Top’, ‘over veredeld’ en ‘daar is toch niets natuurlijks meer aan’ worden door sommigen aan dergelijke bloemen toegeschreven.

Over smaak valt gewoonweg niet te twisten, er zijn smaakverschillen. Dit woord zegt het onverbloemd en heel precies: smaken verschillen.

 

Toch is er iets wat ik echt heel erg mooi vind aan bloemen, en dat is de emotie die ze losmaken. Verleden week zei ik al in mijn nieuwsbrief dat ik brokken in kelen heb gehoord en zelfs tranen heb zien biggelen bij mensen die voor het eerst geconfronteerd werden met de bloeiende bollenvelden. Zo mooi zijn bloemen voor mij.

Niet zozeer de bloemen zelf maar datgene wat zij teweegbrengen kan mij oprecht ontroeren. Dagelijks kom ik het tegen in het voorjaar als ik mij zo’n beetje 24 uur per dag tussen de bloeiende bloembollen begeef; bloemen die mensen weten te raken.

Daar word ik blij van en dat vind ik het allermooiste wat ik doe; mensen blij maken met onze mooie bolbloemen.

Mijn antwoord op de vraag ‘wat vind jij nou mooi’ is dan ook:

Bloemen waar u het meest van geniet, die vind ik het mooist.

Groeten uit de bollenvelden,

Carlos van der Veek