De Dahlia Lezen Atlanta Georgia 7 minuten Volgende Croconut

Atlanta Georgia


Natuurlijk, er moet getracht worden u over te halen om onze Fluwel webwinkel te bezoeken en Zantedeschia’s, Dahlia’s, Begonia’s en al zulks meer te kopen. Dus hier komt ie: Neem een kijkje in onze fleurige webshop en verbaas u over al het moois wat er zoal beschikbaar is voor uw tuin. Zo, dat hebben we gehad, einde nieuwsbrief. Grapje, nu gaan we vertellen wat ik afgelopen week allemaal heb meegemaakt, dat is veel leuker om te vertellen en voor u ook veel leuker om te lezen.


Afgelopen weekend heb ik een bezoekje gebracht aan de nationale bijeenkomst van de “American Daffodil Society” in Atlanta. Eerst even uitleggen wat de “American Daffodil Society” is. Als eerste moet u weten dat Daffodil het Engelstalige woord is voor Narcis. De American Daffodil Society is dus de Amerikaanse Narcissen vereniging. In Amerika leeft er een enorme liefhebberij in Narcissen. Overal in Amerika kunt u mensen vinden die Narcissen die Narcissen als hobby hebben, veredelen en naar lokale shows brengen om tentoon te stellen. Deze liefhebbers praten met elkaar, hebben Facebookpagina’s delen kennis en zijn dikwijls verenigd in plaatselijke clubs van Narcissen liefhebbers. Eens in het jaar wordt er ergens in Amerika tijdens de bloeitijd van de Narcissen een nationale bijeenkomst georganiseerd en dit jaar was dat in het Crown Plaza Hotel in Atlanta Georgia. Dit jaar was ik eigenlijk een soort van vrijwillig verplicht om daarheen te gaan omdat wij volgend jaar de World Daffodil Tour organiseren.



The World Daffodil Tour is eigenlijk weer een heel verhaal apart. Mocht u denken dat de Nationale Narcissen vereniging in Amerika groot is, alle Narcissenliefhebbers zijn ook nog eens een keer wereldwijd met elkaar in contact en eens in de vier jaar organiseren ze een World Daffodil Tour. Dit jaar hebben ze Eric Breed en mij gevraagd om voor 2024 te organiseren dat ze een klein weekje in Nederland zijn waarna ze doortrekken naar Noord-Ierland waar Dave Hardy van Esker Farms ze een poosje vermaakt.



Als je voor zoiets moois wordt gevraagd ben je een soort van vrijwillig verplicht om tijdens de bijeenkomst van de American Daffodil Society, in het jaar voorafgaand aan de Tour, de Narcissenwereld officieel uit te nodigen en een presentatie te geven van al het moois wat ze kunnen verwachten tijdens het bezoek aan Nederland. Ik weet het, soms komen er ook rottige klusjes op je pad die gewoonweg gedaan moeten worden :-). Drie dagen lang heb ik mij staande moeten houden tussen honderden lieve liefhebbers van Narcissen te midden van een Narcissenshow met bijna tweeduizend Narcissenbloemen. Een en al hartelijkheden, knuffels en blijde gezichten.



Waar het gaat vriendelijkheid denk ik dat Atlanta, of eigenlijk het zuiden van Amerika, met stip op 1 staat op de vriendelijkheidlijst. Je merkt het al bij aankomst in, de douanebeambte kijkt met een glimlach naar je paspoort, vraagt vriendelijke waar de reis naar toe gaat, A Daffodil party sir. Daffodils? Beautiful, welcome, have a nice party! En weg ben je. Even later vraag je een blij kijkende dame waar de een Uber of een Taxi kunt vinden en nadat ze het heeft uitgelegd laat je je overhalen een covid test te doen. Naamloos, voor onderzoek, je krijgt niet eens de uitslag te horen, Het enige wat we willen weten is waar u vandaan komt. Zeg maar eens nee tegen zo’n vriendelijke glimlach van een dame die net heeft geholpen de weg te vinden.



Kortom, het voelt al goed voordat je bij een Hotel aankomt waar er nog meer hartelijkheid als een warme deken over je neerdaalt. “Southern Hospitality” noemen ze dat, en dat is precies wat het is.
De avond dat ik aankwam werden de Narcissen nog volop opgepoetst voor de show. Opgepoetst? Ja opgepoetst. Voor de mooiste Narcissen zijn veel lintjes en prijzen te winnen. Dus als het dekblad van een Narcissenbloem een paar kreukels heeft geef je het dekblaadje een liefdevolle massage waardoor de onregelmatigheden verdwijnen. Vervolgens stop je de Narcissenbloem in een reageerbuisje met een takje groen en zet haar neer op de plaats waar ze aan de juiste prijsvraag mee kan doen. Het was zo’n drie uur ’s nachts dat de laatste klaar waren met opstellen hun bloemen.



De volgende ochtend vroeg wordt er gejureerd, natuurlijk even gevraagd of ik daarbij mocht zijn. Natuurlijk, kom kijken, en toen ik de supervisor van de Jury, Dhr. Kirby Fong, vertelde dat ik er een blog verhaal over ging schrijven heeft hij mij tot in de puntjes uitgelegd hoe het jureren in zijn werk gaat. Met al deze verschrikkelijk interessante details zal ik u niet lastigvallen maar aan het einde van de jurering worden alle genomineerden voor de eerste prijzen op een rijtje gezet waarna er wordt gestemd welke Narcis de mooiste is in haar categorie.
Het is namelijk zo dat ieder team van juryleden een bepaalde categorie toegewezen krijgt. Zo beoordeelt het een groepje de Trompetten, de andere weer de cyclamineus Narcissen, de historische Narcissen of de zaailingen. Zo zijn er tientallen groepen die beoordeeld moeten worden door diverse teams van juryleden. Maar bij het uitkiezen van de allermooiste in een bepaalde groep hebben alle juryleden een stem.



Beste Narcis van de hele show ‘La Delicatesse’


Nu komt het mooiste van het verhaal, het absolute hoogtepunt van de show, als alle winnaars van alle categorieën bekend zijn worden ook deze weer op een rijtje gezet en daar wordt de allermooiste bloem van de show uitgekozen. De wereldkampioen voor dat jaar zal ik maar zeggen. De Narcis die op de grootste Narcissenshow van het jaar de mooiste is kan je gerust wereldkampioen noemen. En wat denkt u: La Delicatesse. Een Narcis van Fluwel. Ingezonden en werkelijk fantastisch tentoongesteld door Dhr. Kirby Fong.



Narcis La Delicatesse

Een flink aantal van u lezers zullen nu een huppeltje maken van blijdschap omdat u deze Narcis afgelopen herfst of het jaar daarvoor in uw tuin heeft geplant. Gefeliciteerd, u heeft de wereldkampioen in uw tuin staan, de mooiste Narcis van 2023. U niet? Geen paniek, snel naar de Fluwel webwinkel en bij La delicatesse uw mailadres achterlaten bij ‘stel me op de hoogte’. Zodra La Delicatesse beschikbaar is krijgt u een mailtje dat u haar kunt bestellen. Wie wil dat nu niet, de wereldkampioen van 2023 in de tuin, dat is toch prachtig…


Voor ik stop met schrijven wil ik nog een belangrijke les, in Atlanta geleerd van een de betere juryleden, met u delen: Als het er uit ziet als een kip, en het ruikt als een kip is het tijd om te eten.


Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

Hier nog een paar foto’s van de show


Hollands meisje met Narcissen, winnaar van de foto wedstrijd.

Verder lezen