De broeikas

Verleden week heb ik u beloofd te vertellen over het kasje achter het huis, maar eerst even dit:

Dit zijn de worteltjes van een Narcis die zich aan de onderkant van een potje door de gaatjes naar buiten wormen. Het potje stond op een nat plankje van een pallet waar het lekker vochtig was. Fantastisch om te zien wat voor een enorme hoeveelheid haarworteltjes er aan de wortels groeien. Als je een wortel uit de grond trekt kan je dit nooit zien, ze breken af en blijven in de grond of zitten onzichtbaar platgedrukt tegen de wortel aangeplakt. Snel een foto van gemaakt voordat ze verdrogen en verschrompelen, dan kan ik het laten zien in de nieuwsbrief. Wat is de natuur toch mooi.

Maar wat ook mooi is, is het kasje achter het huis. Ze staat nu ruim een jaar en wat heb ik er een plezier van, had ik veel eerder moeten doen. De kas is verdeeld in 4 verschillende ruimtes zodat er verschillende temperaturen aangehouden kunnen worden.

Op het moment wordt er maar 1 ruimte verwarmd, die van de Amaryllissen, Alle soorten die wij voeren in de Fluwel webwinkel en proefjes van eventuele nieuwe soorten voor volgend jaar, staan er opgepot. Een ideale manier om de soorten te leren kennen, ze te beschrijven en natuurlijk om er foto’s van te nemen. Ook soorten die we jaar in jaar uit aanbieden staan er geplant want het is tevens een controle op kwaliteit en soortechtheid.


Deze week heb ik de eerste Narcissen ‘ingehaald’ waar ik over een week of 4 de eerste bloemen van hoop te zien. Als de Amaryllissen uitgebloeid zijn staat het kasje en paar maanden lang helemaal volgepropt met Narcissen. U vraagt zich misschien hoe ik dat, de Narcissen in Februari en maart laten bloeien maar dat is echt tovenarij. Het is heel eenvoudig; je grijpt het voorjaar bij haar kladden en scheurt het een paar maandjes naar voren. Wel doen als Moeder Natuur even niet oplet anders steekt ze er een stokje voor.
Nee, zonder gekheid, begin oktober zet ik de bollen die ik op de potten voor in de kas wil planten in een koelcel bij 9 graden. Eind januari hebben ze rond de 4 maanden koeling gehad en als je een Narcis dan wat warmer zet denk zij dat de winter voorbij is, het voorjaar is begonnen en gaat ze bloeien.


Dit was de kas verleden jaar eind februari, honderden potjes Narcissen met allemaal verschillende soorten. De meeste soorten zijn zaailingen en hebben nog geen naam. De trouwe lezers weten het vast al, maar mijn grote hobby is het veredelen van Narcissen. En om alle verschillende zaailingen beter te leren kennen is het goed om ze in de kas in bloei te trekken. Je hebt alle tijd om ze goed te bekijken, te vergelijken en te beoordelen of ze goed genoeg zijn om mee door te gaan.

Fluwel Narcis zaailing ‘Let’s Kiss’

Buiten op het land kan dat natuurlijk ook maar toch kan je daar zomaar de pech hebben dat een dagje windkracht acht met een buitje water het beoordelen behoorlijk bemoeilijkt, de bloemen waaien aan gort. Terwijl het allerbelangrijkste van veredelen is dat je zaailingen weggooit die niet goed zijn, als je dat niet doet verzuip je erin. Op mijn landje staan inmiddels ruim 1200 verschillende narcissen op naam of onder nummer. Dit, terwijl ik mij stellig had voorgenomen om er nooit en te nimmer meer dan 1000 te planten… ziedaar ook bij mij loopt mijn hobby uit de hand.


Fluwel Narcis zaailing 06-279

Ook dit komende voorjaar komen er op het land weer honderden nieuwe zaailingen in bloei waarvan de mooiste weer een nummer krijgen, dus weer meer partijtjes erbij. Het is dus onvermijdelijk dat er ook dit jaar weer een hoop weggegooid worden, liefst meer dan 200.
Dus daar we gaan we de komende maanden in de kas ons best voor doen.

Lilium Avalon Sunset

Volgende week plant ik de Lelies van onze web op potten, daar zet ik er eind maart een deel van in de kas. Van alle soorten blijft er ook een pot buiten staan, het is ook belangrijk om te weten hoe ze het onder normale tuinomstandigheden doen. Maar in de kas is vooral het maken van een goede foto een stuk eenvoudiger.


Hetzelfde met de Begonia’s, een deel in de kas en een deel zoals hier op de foto in de buitenlucht.


Narcis bulbocodium ‘Delicate Design’

Ik heb er zin in, het voorjaar is al aangebroken in de kas. De eerste bloemetjes staan te stralen.

Genieten geblazen

Maar een van de allerleukste dingen van de kas, ik zou het bijna vergeten, is dat we de hele winter bloemen hebben om weg te geven.
Er rijdt in de winter zelden iemand bij ons van het pad of zonder potje of bosje bloemen in de auto of in de fietstas. Ook als je ergens hoen moet is het altijd leuk binnenkomen als je een mooie bos Narcissen meebrengt. Ook een leuke tip voor u als u ergens naar toe gaat, pluk een bloem uit uw tuin, al is het er maar 1. De glimlach die u krijgt bij het geven zet de toon voor de rest van het bezoek. Leuk lief en gezellig.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek