De Winterdip

Afgelopen woensdag was voor Eric en mij een geweldige dag, we gingen op bezoek bij een van de grootste Amaryllis veredelaars in Het Westland; Penning Freesia.

We werden rondgeleid door de veredelaar zelf, Marco Penning, een man die die de hele dag met een grote glimlach in de rondte loopt. Ik kan het mij voorstellen, kijkend naar al die mooie bloemen die hij heeft veredeld kan je niet anders dan buitengewoon blij worden.

Marco Penning en Eric Breed.

Hieronder een paar van zijn snoepjes:

Ho ho, rustig rustig, deze zijn nog niet te koop. Ik weet dat menige nieuwsbrieflezer een gulzige bloemenliefhebber is en denkt; ik ga vragen waar ik ze kan bestellen. Helaas, dat kunt u nog even op uw buik schrijven, u zult het nog even met de foto’s moeten doen. Hier zijn er nog een paar, ook nog niet te koop:

Kijk, dat is nog eens een goede commerciële nieuwsbrief, allemaal foto’s laten zien van bloemen die nog niet te koop zijn.
Wat ik u wil laten zien is hoe het werkt. Marco Penning is een Amaryllis en Freesia veredelaar, en ook Marco moet zijn producten aan de man brengen. De kopers van Marco’s Amaryllissen zijn geen consumenten maar de kwekers van Amaryllis bollen en de telers van Amaryllis bloemen. Als een Kweker van Amaryllis bollen een soort van Marco koopt zijn dat meestal een beperkt aantal bollen van een soort. Deze moet hij eerst nog vermeerderen en een paar telen voor het weer grote bollen zijn. Het duurt nadat een kweker er aan begonnen is zeker nog drie jaar, vaak nog iets langer, voordat ik er bollen van kan kopen om u aan te bieden.

Hier ziet u een kas van met bloemen waarvan de meesten voor het eerst bloeien, Voordat deze een keer op de markt komen duurt het zeker nog 10 jaar.

Maar dit is slechts de inleiding naar de titel van deze nieuwsbrief; De Winterdip.

De koude kas bij Eric

Als ik Eric thuisbreng in Lisse doen we altijd even een rondje op zijn akkertje en in zijn kas. ‘Is daar zo midden in de winter iets te zien dan’ zult u zich misschien afvragen. Jazeker, vrij veel zelfs. Op het land staan Galanthus elwesii, Iris reticulata en Crocus sieberi al te bloeien en in de koude kas stonden volop hoepelrok Narcisjes ofwel Narcissus bulbocodium. Dat brengt mij door de winterdip heen zei Eric…is misschien ook wel een leuk idee om aan je klanten aan te bieden; een Winterdip Delight. Een collectie van een aantal soortjes die de mensen op een beschut stukje in de tuin of op een potje kunnen zetten en die met alle gemak van de wereld, zonder er iets aan te hoeven doen in februari in bloei komen.

Iris reticulata Harmony

Het is inderdaad waar en er zijn plenty bolletjes die op een luw plekje of in een potje dat op een koel en vorstvrij plekje staat met gemak in februari in bloei komen.

Crocus sieberi Firefly

We gaan kijken wat er allemaal beschikbaar is bij de bollenkwekers om ons heen om u van de herfst een leuke Winterdip Delight collectie aan te kunnen bieden. Vanaf nu zullen uw wintermaanden er een stuk vrolijker uit gaan zien.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

En oh ja, Bij de winterdip hoort een wintertip. Tegen niemand zeggen hoor, de Lelie Conca d’Or is nog voorradig. Een echte allemansvriend, ze doet het overal.