De Druiven van Ben

‘Kom jij vandaag of morgen nog in de buurt, appie van Ben, ik heb nog wat voor je’. Jazeker, dat is toevallig, morgenochtend kom in aan met de boot uit Harwich in Hoek van Holland. Samen met Johan van Scheepen en Jan Pennings. We waren even op en neer naar Engeland voor een vergadering van The Bulb Committee. Johan van Scheepen was uitgenodigd om een lezing te geven over de nieuwe manier van het registreren van Tulpen.

Zal ik daar later meer over vertellen of zal ik nu alvast een tipje van de sluier oplichten? Nee, in een nieuwsblog horen de nieuwtjes thuis dus ik vertel het maar meteen. De indeling ofwel de classificatie van de Tulpen gaat op de schop. Oei, hoe moet ik dat simpel en duidelijk uitleggen; wat is classificatie.

Botanisten willen graag alle plantjes indelen in hokjes zodat zij precies weten waar een Tulp thuishoort. Dit geldt niet alleen voor Tulpen hoor, ook Narcissen, Dahlia’s, Crocussen, Sneeuwklokken en weet ik veel wat voor planten allemaal meer, alles is door de botanisten ingedeeld in hokjes. Zo weten de echte Narcissen liefhebbers precies hoe een Narcis ingedeeld in de groep van de triandrus Narcissen zich gedraagt en weten ook dat dit anders is dan een Narcis die is ingedeeld in de groep van de jonquilla Narcissen. Zo weten zij ook dat een Galanthus (sneeuwklok) van het type nivalis anders is dan een Galanthus van het type elwesii. De Fimbriata Dahlia ziet er zus uit en de Ball Dahlia ziet er zo uit… alles zit in hokjes en zo ook de Tulp. 

Zo waren de Tulpen keurig netjes verdeeld over de volgende groepen:

Enkele vroege Tulpen

Dubbele vroege Tulpen

Triumph Tulpen

Darwin hybride Tulpen

Enkele late Tulpen

Lelie bloemige Tulpen

Gefranjerde Tulpen

Viridiflora Tulpen

Rembrandt Tulpen

Parkiet Tulpen

Dubbele late Tulpen

Kaufmanniana Tulpen

Fosteriana Tulpen

Greigii Tulpen

Species Tulpen

Dit is natuurlijk voor u als lieve nieuwsbrief lezer een ratatouille van groepen waar u of iedere andere Hendrik Jan de tuinman geen soep van kan koken. Dat gaan we anders doen was de gedachte van Dhr Johan van Scheepen.  We gaan een indeling maken die voor u als tuinier of iedere andere Jan met de pet ook begrijpelijk is.

Met de volgende indeling is Van Scheepen op het moment aan het werk:

Enkel bloemige Tulpen, deze worden vervolgens ingedeeld in vroeg, midden en laat bloeiend

Dubbel bloemige Tulpen, die ook weer ingedeeld worden in vroeg midden en laat bloeiend.

Verder zijn is naast de bijschrijving van de bloeitijd ook de mogelijkheid om te vermelden dat een Tulp Viridiflora is, of Parkiet, of leliebloemig of Rembrandt of Gefranjerd is.

Dit is natuurlijk voor u als consument veel interessanter want hier heeft u in een oogopslag informatie die er toe doet.

 

Coldplay was in het oude classificatie systeem een: Gefranjerde Tulp. In het nieuwe classificatie systeem is het een: Enkele midden bloeiende Tulp Gefranjerd en Rembrandt.

 

La Perla wordt in plaats van een Leliebloemige Tulp een

Enkel bloemige Tulp midden bloeiend Tulp Leliebloemig

Sugar Crystal: Dubbelbloemige Tulp (M) voor midden bloeiend, gefranjerd

Crispion Sweet: Dubbelbloemige Tulp (E) voor early, gefranjerd.

U ziet het; het wordt anders, het wordt duidelijker en het was een gezellig uitje. Je rijdt wel hard zei Johan op een gegeven moment een keer tegen Jan die achter het stuur zat. Moet jij nodig zeggen antwoorde Jan tegen Johan die naast hen zat, jij gaat net zo hard.

Lekker gelachen en leuke dingen gedaan. In Engeland aangekomen hebben we eerst Alan Shipp opgepikt en omdat we tijd hadden gingen we even bij een oude vriend van hem kijken: Lord Timothy Clarck. Ik zeg oude vriend want Alan is 85 en zijn vriend is 89 jaar oud. Het bijzondere van deze man was dat hij een gepassioneerd tuinier is en alleen maar planten in zijn tuin wil die van voor 1920. Toen ik hem aanbood een Hyacint op te sturen bedankte hij vriendelijk… geen moderne planten in de tuin. Oude appelbomen oude chrysanten oude rozen, alles maar dan ook alles was oud. Zo was hij ook een heel oude ranonkel weer tot leven aan het brengen die in een, ook oude, zaaibak stonden te kiemen. Iedere keer het zaad plukken van de sterkste plantjes en ze komt vanzelf weer tot haar volle glorie. ‘It takes 4 generations to bring back the intelligence and a fifth to make a Lady’ was de visie op zijn veredelingswerk. Prachtig wat een mooie man. In huis hanteerde Lord Timothy dezelfde aanpak als in de tuin, geen moderne spullen. Ook daar was alles minimaal 100 jaar oud. Echt? ja echt. Porseleinen kopjes waaruit alleen maar gedronken kan worden met de pink omhoog, kasten, kleedjes, schilderijen, klok… van alles maar dan ook echt van alles biggelde de nostalgie af. Een bezoekje met een gouden randje. Maar ik ga ook weer stoppen, het is vrijdagmiddag en de vertalers zitten te wachten op mijn tekst. Volgende week teuten we weer verder.

Met vriendelijke groeten,

Carlos

 

 

Oja, we kregen een heerlijke kist Westlandse blauwe druiven van Ben, vandaar de titel ‘De Druiven van Ben’. Ben is Ben van Geest die samen met zijn broer Gerard een op en top Amaryllis kwekerij vlak bij Hoek van Holland bestierd. Toen Ben me het Appie stuurde dacht ik mooi, daar kan ik de Nieuwsblog over schrijven, de Amaryllis, maar nu ik het teruglees zie ik dat ik een beetje ben afgedwaald. Volgende week de Amaryllis. Maar neem gerust alvast een kijkje.