Croconut


Crocus vernus Aqua

Deze week ga ik u attenderen op een paar fonkelnieuwe Crocussen, maar eerst wil ik u lastig vallen met een paar mededelingen en tips.


Dahlia Fleurel, 1 bloem is genoeg voor een mooie vaas.

Verleden week kwam ik de tuin in gestiefeld bij een van onze enthousiaste bollengebruikers in de buurt, en daar zag ik tot mijn grote schrik dat de heer des huizes zijn dochter aan het werk had gezet: Dahlia’s planten. De knollen een dikke voet uit elkaar, het afgeknipte stukje steel naar boven op grondniveau, teentjes netjes naar beneden, kortom het klonk allemaal goed. Maar half maart ??? Wat een kukel, dat kan toch niet (tegen niemand zeggen hoor, maar dit was mijn broer). Een knappe nachtvorst in april en ze leggen het loodje. Lees alstublieft eerst de plantinstructies als u geen of weinig ervaring heeft met een bepaald bolgewas: zie Dahlia (fluwel.nl)


Bloemen uit eigen tuin… Dahlia’s

Wat betreft de planttijd van de Dahlia leerden we vroeger op school dat dit beslist niet eerder mocht dan na de IJsheiligen op 14 mei. Na deze datum was de kans op nachtvorsten nagenoeg helemaal verdwenen. Met het zachter worden van het klimaat kunt u vandaag de dag de Dahlia’s al eind april begin mei in de beschermde omgeving van de tuin planten.  Kijk wel even voor de zekerheid op de 14 daagse weersverwachting of er geen rare dingen met nachtvorsten verwacht worden, maar als dat niet zo is, kunt u met een gerust hart uw Dahlia’s planten.


Dahlia Sefton Silvertop verkleurt tijdens de bloei van licht roze naar mooi roze om vervolgens nog mooier roze te worden.

Wat u nu wel kunt doen met de Dahlia’s is ze ‘voortrekken’. Dat kan met Begonia’s trouwens ook prima. Voortrekken is het eerder aan de groei brengen van uw Dahlia’s of Begonia’s. Als u dat doet, bloeien ze dikwijls een dikke maand eerder in de tuin en kunt u er langer van genieten. Deze twee knollen zullen niet eerder stoppen met bloeien in de herfst, omdat ze eerder gestart zijn. Ze blijven evengoed gewoon bloeien tot het herfstweer te koud en te guur wordt om nieuwe bloemen te maken.



Voortrekken

Dat voortrekken is trouwens een stuk eenvoudiger dan het klinkt. Voor Dahlia’s neemt u gewoon een plastic plantenpot met gaatjes onderin, u gooit er een hand vochtige potgrond in, zet de Dahlia met haar tenen naar beneden in de pot en strooi haar af met vochtige potgrond, zodat haar neus nog een paar centimeter boven de potgrond uitsteekt. Zet de pot op een lichte plaats in een schuurtje, een serre, een koude kas of in het halletje bij de achterdeur en ze zal rustig wortels gaan maken. Na een week of twee zult u zien dat de knollen groene spruiten gaan maken. Zodra rond begin mei de kans op nachtvorst is verdwenen, haalt u de knollen voorzichtig uit de pot en plant ze in de tuin. Doordat de groei al op gang is gekomen, zullen ze echt aanzienlijk eerder in volle bloei komen en kunt u er langer van genieten.



Begonia Lace Picotee Pink

De Begonia heeft graag een iets hogere temperatuur tijdens het voortrekken voor een goede start. Als u geen serre of kasje heeft, kunt u die het beste binnen op de vensterbank zetten. Dat kan gerust, want de Begonia neemt genoegen met een veel kleiner potje dan de Dahlia. Plant haar ook iets later in de tuin, wacht tot het weer echt zachter wordt, ze groeit beter door als de temperatuur wat vriendelijker is. Wilt u de Begonia als pot- of terrasplant gebruiken, probeer haar dan meteen op de juiste pot voor te trekken. En laat de Begonia niet boven de grond uitsteken zoals u dat doet bij de Dahlia, plant haar net een centimetertje onder het grondoppervlak en houdt de potgrond licht vochtig. 


Zantedeschia, een zomerbloeier waar u ook als snijbloem enorm lang van kunt genieten.

Zantedeschia’s, Lelies en andere zomerbloeiende bolgewassen kunt het beste wel meteen planten als u ze ontvangt. Deze week beginnen de bloembollenkwekers ook massaal met de planterij van deze bolgewassen op de bollenvelden. Dit type bloembollen heeft gewoon een wat langere aanloop periode nodig alvorens ze boven de grond komen. Ze lopen bij eventuele nachtvorsten geen gevaar, omdat ze dikwijls gewoon nog niet boven de grond staan.

Daarnaast is de Lelie natuurlijk een bloembol die het liefst altijd in de grond zit, daar voelt ze zich net als een vaste plant het beste thuis. Netjes ingepakt in potgrond en koel bewaard, zoals bij ons in de koelcel, kunt u de Lelie ook gerust in april nog planten. Maar het beste is altijd de Lelie te planten zodra u haar ontvangt.



Nerine Lipstick, ook zo’n bloembol waar u uitstekend bloemen van kunt plukken.

Is er nog meer te vertellen over de zomerbloeiers of kan ik nu over de Crocussen beginnen? Vast wel, maar nu eerst de Crocussen. Of nee, toch maar niet, er is te kort ruimte over om daar een mooi verhaal van te maken. Volgende week Crocussen. Ik vertel wel even wat anders om de 1000 woorden vol te krijgen. Deze week werd Ome Kees begraven. Eigenlijk was hij helemaal geen oom. Of toch wel? Gek hè, ik weet het eigenlijk niet eens. Hij was de vriend van Tante Door. Tante Door, weduwe van Ome Niek, broer van mijn vader, en een hele lieve Tante, u weet wel zo’n hartelijke belangstellende vrouw waarvan je soms kan denken ‘was iedereen maar zo’. Gewoon een fantastische Tante, maar aangetrouwd dus, ja zo zeggen wij dat nu eenmaal, van de koude kant. Wat denkt u, omdat Tante Door zo’n leuke vrouw was, ook toen zij weduwe was geworden, werd zij destijds, 11 jaar geleden, versierd door de toen 86 jarige casanova Ome Kees. Geweldig, en het was toch een leuke man, net als Tante Door. Elf jaar lang hebben zij lief en leed gedeeld en zijn ze overal naar toe geweest. Ome Kees had een autootje en hij deed niets liever dan er in rijden en ergens naar toe gaan met Tante Door. Daarom kwam hij ook regelmatig uit Lisse vandaan bij mijn moeder op visite, mooi ritje naar De Noord. En door die bezoekjes kenden wij Ome Kees ook vrij goed. Hij reed echt overal naar toe, en als hij niet was overleden had hij waarschijnlijk ook vandaag, op 97-jarige leeftijd, weer een ritje gemaakt met Tante Door. En niet met zo’n gangetje van 65 / 70 op een 80 kilometer weg, nee Ome Kees reed keurig. Soms zie je dat, kom je ze tegen, zit je achter ze; zo’n oud mannetje achter het stuur die geen 80 meer durft te rijden. Fantastisch vind ik dat, dat wil ik ook denk ik dan altijd. Ga ik later ook doen als ik oud ben, 65 rijden op de N9.



Dahlia Islander, een lekkere losbollige Dahlia waar u eindeloos van kunt plukken.

Dat doet me trouwens denken aan Dhr. Deeg de Jager. Ik was denk ik een jaar of 16, we hadden thuis al een grote Narcissen collectie van honderden soorten en een van de trouwe bezoekers in het voorjaar was Dhr. Deeg de Jager. Een icoon in de Narcissenwereld. Het was destijds zoeken naar iemand met meer kennis van Narcissen dan Deeg de Jager. De Jager woonde in Schoorl, zo’n 8 kilometer bij ons vandaan, was 102 jaar oud en kwam in het voorjaar ieder weekend vanuit zijn verzorgingstehuis in zijn oranjebruine Opel Kadetje naar ons toegereden om Narcissen te kijken. Het was een genot om met zo’n kenniskanon tussen de Narcissen te lopen. Maar als hij na een uurtje moe werd, kwam hij naar mij toe en zei; Carlos kan jij de auto even op de weg zetten, ik kan niet achteruit de dam af. Natuurlijk, geen probleem. Bij de auto aangekomen zag ik de bumper een metertje of twee in de rozebottels staan. Ja, ik remde een beetje te laat zei De Jager. De auto netjes op de weg gezet met de neus van de auto richting Schoorl en daar ging hij weer in zijn tuffie. Versnelling in z’n 1en ik bleef even kijken of het goed ging. Prachtig, aan het einde van de weg, zo’n 800 meter verderop, reed De Jager nog steeds in zijn eerste versnelling, met je scootmobiel zou je hem in kunnen halen. Ik wed dat hij de auto tot aan Schoorl nooit in zijn tweede versnelling heeft gezet. Maar ik dwaal af en ik moet nog antwoorden op mijn eigen vraag; het antwoord is Ja, Ome Kees was Ome Kees.

Met vriendelijke groeten,

Carlos van der Veek

PS: Tip van de week, op de foto’s zag u het al een beetje: snijbloemen. Pluk bloemen van de bloembollen die u plant en geef ze weg. Zomaar, als u op visite gaat, gewoon een paar bloemen mee. Er is niets zo leuk als bloemen weggeven uit eigen tuin en ik kan het weten, ik doe niet anders. Leef het Leven.


 
Lilium Viva la Vida… Leef het Leven.