Amaryllis verzorgen

Een amaryllis verzorgen hoeft niet moeilijk te zijn, maar we krijgen er wel vaak vragen over. Mensen zijn niet gewend aan een bolbloem die binnenshuis bloeit, ze aarzelen vaak of ze de bloem wel water moeten geven en vragen zich af of de amaryllis wel op tafel kan staan, in plaats van op de vensterbank. Natuurlijk geeft Fluwel graag antwoord op al uw vragen over amaryllis verzorgen.

De amaryllis is in beginsel een gewone bol, net als een tulpenbol, die in het wild tot bloei komt als het lente is. Het is wel een bol die relatief weinig behoefte aan zonlicht heeft en dus goed in bossen gedijt. Dat bracht mensen op het idee de amaryllis binnenshuis te laten bloeien, eerst gewoon in de lente, maar later ook in de winter, in combinatie met een kamertemperatuur die de amaryllis doet geloven dat het al lente is. Amaryllis verzorgen is een combinatie van de amaryllis een beetje voor de gek houden en de natuurlijke omstandigheden nabootsen.

Amaryllis temperatuur

De amaryllis begint te bloeien bij temperaturen die aan de lente doen denken, grofweg tussen de 15 en 25 graden. Dat komt dus goed overeen met de kamertemperatuur. Bij temperaturen die merkbaar hoger zijn stopt de bloei al snel, bij lage temperaturen komt de bloei niet eens op gang. Voor de verzorging van de amaryllis is een goede, matige temperatuur dus belangrijk.

De amaryllis bloeit bij kamertemperatuur. Als u gewoon een normale kamertemperatuur aanhoudt komt de amaryllis dus vanzelf op. Zet de plant alleen niet boven de verwarming: daar is het vaak al veel warmer! Tegelijk kan een relatief koele plek geen kwaad, bij een temperatuur tussen de 15 en de 20 graden bloeit de amaryllis vaak langer door. Vermijd natuurlijk wel echte kou.

Amaryllis temperatuur
Amaryllis heeft weinig behoefte aan zonlicht
Amaryllis water geven

Amaryllis water geven

Amaryllissen hebben tijdens hun bloeitijd regelmatig water nodig. Als de stengel hoger reikt dan uw vingers lang zijn (boven een centimeter of 12), is de plant groot genoeg om met water te worden besprenkeld. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de bol “nat” komt te staan, dat leidt tot verrotting. Verplant de bol eventueel als de pot te nat is geworden. Met de juiste verzorging zal uw amaryllis al snel een schitterende bloem opleveren. Lees ook onze informatie over amaryllis planten voor meer informatie over de juiste pot.

Amaryllis verzorgen is al bij al niet moeilijk, het is geen plant die veel van uw tijd kost. Het effect is er niet minder om. Amaryllissen zijn schitterend op tafel of op een kastje. Dat zijn veel betere plekken dan de vensterbank, daar is immers vaak de verwarming dichtbij. Zonlicht heeft de amaryllis toch niet zo nodig, het daglicht van uw woonkamer is genoeg. Voor de amaryllis is het dan al lente!

Amaryllis bestellen kunt u gemakkelijk doen via onze webshop. Als u liever eerst nog wat andere bloemen bekijkt, blader dan gerust nog eens door onze catalogus. Wij hebben prachtige tulpen, blauwe druifjes, dahlia's en narcissen voor u in de aanbieding. Ook bijzondere planten zoals de allium verkopen wij.