Amaryllis overhouden

Amaryllis overhouden

Amaryllis is een prachtige winterbloeier, maar eeuwig bloeit geen enkele plant. Ook de amaryllis raakt uitgebloeid. Wat doet u dan met uw amaryllis? Veel mensen gooien de bloembol weg en kopen in het najaar weer een nieuwe. Dat kan prima, amaryllissen zijn tegenwoordig niet duur meer en goed verkrijgbaar. Maar amaryllis overhouden is natuurlijk wel zo leuk. U doet dan wat Fluwel ook ieder jaar weer doet! Het vraagt wel wat toewijding, maar het resultaat – uw vertrouwde amaryllis opnieuw in bloei – loont de moeite.

Amaryllis na de bloei

Amaryllis bloeit kleurrijk en groots, maar na de bloei blijft er alleen groen over. Wilt u amaryllis overhouden, dan moet u nu handelen. De steel zuigt energie uit de bol, die kunt u dus het beste meteen na de bloei wegnemen. Snijd de steel tot twee centimeter boven de bol af, snel en zorgvuldig. Beschadig de bladeren niet, die zijn belangrijk. Uit deze bladeren haalt de amaryllis, via fotosynthese, voeding voor volgend jaar!

Amaryllissen zijn geen echte tuinplanten, maar u kunt ze na de bloei, zonder stengel, prima zo lang in de tuin zetten, of bijvoorbeeld in een pot op het terras of balkon. Veel is er aan de amaryllis trouwens niet te zien in de deze periode. Er zijn alleen wat groene bladeren, bloemen maakt de bol niet meer. In het najaar, als de bladeren vergelen, kunt u de nieuwe bloei van de amaryllis gaan voorbereiden.

Amaryllis na de bloei
Amaryllis in bloei trekken
Amaryllis bij Fluwel

Amaryllis in bloei trekken

Haal de amaryllis in de vroege herfst – oktober, bijvoorbeeld – uit de tuin weg. Vorst verdraagt deze bloem slecht. Binnenshuis zal uw amaryllis nu de “winter” beleven. Haal de vergeelde bladeren weg. Dep de bol droog. Zet de bol weg op een koele, donkere plaats, bijvoorbeeld de kelder, de voorraadkast of een kastje in de hal. Bereid de bol extra voor door de buitenste rokken weg te nemen (bollenpellen!). Ook kleine extra bolletjes kunt u het beste wegnemen, die vreten energie.

Na een of twee maanden, bijvoorbeeld rond kerstmis, kunt u de amaryllis weer te voorschijn halen en planten in een pot of een vaas. Al gauw zal de bol weer tot leven komen. Dat lukt niet altijd, maar met de juiste behandeling heeft u een grote kans van slagen. De amaryllis zal nu weer een prachtige bloem laten zien en even de lente in huis brengen, tot ook deze bloei weer overgaat en het hele proces opnieuw begint. Dit kunt u jaren volhouden.

Amaryllis bij Fluwel

Wat we hierboven beschreven hebben, dat doen de telers van Fluwel in het groot. Amaryllissen in bloei trekken, dat is ons vak. Daarom kunt u bij ons in het najaar en de winter altijd terecht voor de beste amaryllissen. Het is wat minder eigen dan zelf amaryllissen overhouden, maar wel zo makkelijk: amaryllis bestellen uit de webshop, snel bij uw thuis en snel in bloei. En natuurlijk kunt u die amaryllis dan later zelf weer overhouden, met de tips van Fluwel.

Bent u nog niet helemaa overtuigd, of zoekt u bloemen die op een ander moment in het jaar bloeien? Bekijk bijvoorbeeld onze sneeuwklokjes, tulpen en krokussen, die vroeg in ht voorjaar opkomen. Voor de zomer hebben wij prachtige lelies. Houd ook onze bijzondere bollen in de gaten, daar staan vaak ook bloemen tussen die in het najaar bloeien.