Amaryllis overhouden

De amaryllis is een plant die prachtig bloeit in de winter, maar ook de amaryllis raakt uitgebloeid. Wat doet u dan met uw amaryllis? Veel mensen gooien hun amaryllis bloembol weg en kopen in het najaar een nieuwe. Dat kan prima, maar proberen om uw amaryllis over te houden is natuurlijk nog veel leuker. Het vraagt wat toewijding, maar het resultaat – uw vertrouwde amaryllis komende winter opnieuw in bloei – loont de moeite.

Wat moet u weten om een amaryllis over te houden

Een amaryllis bloeit kleurrijk en groots, maar na de bloei blijft er alleen groen over. Soms is het groen nog maar net uit de bol aan het komen als uw amaryllis is uitgebloeid. Om te leren hoe u een amaryllis na de bloei over te houden is het handig om te weten waar de amaryllis oorspronkelijk vandaan komt.

Oorspronkelijk leefgebied van de Amaryllis

De amaryllis komt van oorsprong uit subtropische gebieden in Zuid Amerika. In het westen van Brazilië, Peru, het noorden van Chili, en Bolivia kunt u de meeste species Amaryllissen vinden. Subtropische gebieden met heel zachte winter temperaturen waar de Amaryllis in het voorjaar bloeit. Ook in deze gebieden is de winter een periode van lagere temperaturen en dat is ook voor een amaryllis belangrijk om te gaan bloeien. Net als de tulp, narcis en hyacint heeft de amaryllis een winter rust periode nodig alvorens zij gaat bloeien. Zoals ik al zei zijn de winters daar zacht, een temperatuur van lager dan 15 graad Celsius voor een periode van 8 weken is voldoende om de winter rustperiode van de amaryllis na te bootsen.

Amaryllis na de bloei

Dus wat u moet doen om een amaryllis over te houden, is haar na de bloei op een zo warm mogelijke plaats te zetten met veel licht. Ideaal is een hobby kas of serre maar het kan ook in de tuin op een plaats waar ze zoveel mogelijk in de zon staat. Als eind september, begin oktober, de nachttemperaturen kouder worden haalt u haar weer binnen. In een kas of serre kan zij blijven staan als ook daar de temperatuur zakt.

Er zal veel blad zijn aangegroeid bij uw amaryllis en dat kunt u er gewoon aan laten zitten. Ook in haar oorspronkelijke leef omgeving in Zuid Amerika is de amaryllis een evergreen; ze heeft jaarrond groene bladeren.

Nu, na de groeiperiode in de zomer, heeft de amaryllis haar winter-rust periode nodig. Net als de amaryllis in Zuid Amerika moet u haar een week of 8 bij een temperatuur van 10 tot 15 graad Celsius zetten. Laat haar groene blad er aan zitten, dit komt de plant alleen maar ten goede. In deze periode zal uw amaryllis nauwelijks groeien en dus weinig water nodig hebben maar het groene blad zal toch nog water verdampen dus, probeer de grond in de pot wel een beetje vochtig te houden.

Amaryllis weer in bloei trekken

Na deze rust periode zet u de amaryllis weer in de warmte, liefst bij 20 graden of meer. Bij het voelen van deze warmte zal uw amaryllis bol denken dat de winter-rust periode weer voorbij is en de lente is begonnen. De amaryllis zal nu weer verder gaan met groeien en gaan bloeien.

Ook als u alles goed heeft gedaan om de amaryllis over te houden komt het toch wel eens voor dat een amaryllis toch niet bloeit. In dat geval zijn de omstandigheden niet gunstig genoeg geweest voor de amaryllis om een bloem aan te leggen. De zomer is niet warm genoeg geweest waardoor de Amaryllis niet voldoende is aangesterkt of ze heeft in een te kleine pot gestaan waardoor zij zich niet goed kon ontwikkelen. Misschien was er te kort licht of niet de juiste voeding in de grond… houdt er in ieder geval rekening mee dat het niet altijd lukt uw Amaryllis weer in bloei te krijgen.

Wat doe ik met de uitgebloeide bloemen?

Soms leest u dat het beter is de bloemstelen af kunt snijden, maar dat is beslist niet waar. Het kan geen kwaad als u ze wel af snijdt, maar ook de bloemstelen zijn voorzien van bladgroen en zorgen voor de fotosynthese waar de amaryllis bol baat bij heeft. Uitgebloeide bloemen kunt u er net boven de bloemsteel, af knijpen maar dat is niet echt nodig. Als u geluk heeft kunnen er zelfs mooie zaadknoppen groeien op de bloemsteel. De bloemstelen zullen vanzelf afsterven en als ze verdord zijn kunt u ze verwijderen.