Philippe de Comines

Tulipa Philippe de Comines
per 5 stuk(s)
€ 7,50
Beschikbaar vanaf 15-05-2022

Vul hieronder uw gegevens in en ontvang een e-mail wanneer het product weer op voorraad is.

Bloeiperiode
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Gegevens
Bolmaat/omvang
11 cm
Lichtbehoefte
Zon, Half schaduw
Planttijd
Herfst
Planthoogte
40 - 50 cm
Plantdiepte
10 - 15 cm
Kleur
Paars
Geschikt voor pot
Nee
Snijplant
Ja

Omschrijving

Mooi oud is niet lelijk, dat bewijst deze Tulp. Philippe de Comines begeeft zich al sinds 1891 (!) op het bloembollen toneel. Ze is al, ik weet niet hoe lang, uit de commerciële teelt verdwenen.

Jaren terug heb ik een paar bollen gehad van mijnheer Zweeris. Mijnheer Zweeris is een gepensioneerd bloembollenkweker van bijna 90. In zijn achtertuintje heeft hij altijd een hele collectie van die ouwe bloembollen die hij nog met alle liefde verzorgd. Tientallen soorten van soms honderden jaren oud waar zelfs ik nog nooit van gehoord heb. En een mooie verhalen dat hij er over zijn bollen en de bollenteelt van vroeger kan vertellen.

Hoe zijn vader, op zijn kwekerij in Akersloot deze Philippe de Comines bijna kwijt was geraakt. Hij had ze op een slootkantje geplant en de ratten hadden ze bijna allemaal opgevroten. En weet je dat uit deze Tulp de Black Parrot is voortgekomen, gaat hij verder, zomaar spontaan muteerde er een Philippe de Comines in een Parkiettulp. Deze Tulp is echt wel goed hoor Carlos, Black Parrot wordt immers ook nog steeds volop geteeld. Maar als Zweeris over zijn Ixia’s en gele Crocussen begint kom je helemaal niet meer bij hem weg.

Helaas kan Mijnheer Zweeris nu niet meer voor zijn bolletjes zorgen. Nu wordt er, in een verzorgingstehuis, voor mijnheer Zweeris gezorgd. Ik heb wat van zijn unieke bollen collectie gekregen maar de meeste zijn in goede handen gevallen bij de Hortus Bulborum in Limmen.

Ik vind het leuk voor mijnheer Zweeris dat ik deze mooie oude Tulp aan kan bieden en weer in het daglicht kan zetten. Af en toe belt hij mij nog om te vragen hoe het met zijn bollen is, dan heb ik hem tenminste weer wat om over te praten.