De bloemen van Lilium martagon zijn met zo’n 5 cm doorsnede niet echt groot voor een lelie, maar ze zijn wel altijd met velen. Door haar bloeirijkheid en elegant gekruld bloemvorm behoort zij tot de meest sierlijke lelies. Aan haar mooie, naar achteren gebogen bloemblaadjes heeft ze ook haar bijnaam ‘Turkse Lelie’ of ‘Turks Cap Lily’ te danken; haar bloemen lijken wat op een Turkse muts. 

De Lilium martagon komt in het wild voor in grote delen van Europa en Azië en is dan ook niet kieskeurig wat betreft grondsoort. Wel heeft ze voorkeur voor wat lichte schaduw, niet de hele dag in de volle zon. Maar verder zal ze het in iedere redelijke tuingrond prima doen. De echte species Lilium martagon is moeilijk te vermeerderen en slecht verkrijgbaar, gelukkig zijn er een paar hybriden op de markt die het wel goed zijn in de teelt en het ook zeer goed doen in de tuin. Sterke en bloeirijke planten die zeker de moeite waard zijn om eens in de tuin te proberen.

Lilium martagon planten

De Lilium martagon is anders dan de meeste andere Lelies, ze MOET in de herfst worden geplant. Ook haar bloei is vroeger dan we van lelies gewend zijn, in de maand juni is ze op haar mooist. Door haar vroege bloei is ze ook eerder klaar met groeien, In augustus sterft de plant al af waarna ze gerooid en verplant kan worden. Ook is de bol van de Lilium martagon wat gevoeliger voor uitdrogen dus u zult begrijpen dat een bol die in september wordt gerooid niet tot maart bewaard kan worden alvorens ze wordt geplant. De Lilium martagon moet in de herfst de grond weer in om in het volgende jaar in juni weer te kunnen stralen.

Plant de bollen van de martagon lelies op een diepte van minstens 10 cm, gemeten vanaf de bovenkant van de bol. 

Beschouw de Lilium martagon, nog meer dan andere lelies, als een vaste plant. Kies de plek waar u haar gaat planten goed uit, beetje zon en een beetje schaduw. Ze kan ook heel goed tussen wat lager blijvende vaste planten staan. Als ze goed staat, laat haar dan met rust. Zelf heb ik jaren geleden wat verschillende martagon lelies gekregen van een West Friese kweker, ze staan half onder een vlierboom en krijgen ’s morgens de zon om vervolgens half in de schaduw te staan. Ze zijn ieder jaar weer net zo mooi als in het eerste jaar na planten.

[widget magento]